Acordul CNAS-Imprimeria Naţională a fost semnat de succesorul lui Duţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sanatate, samanta de scandal in sistemul sanitar FOTO Adevarul
Cardul de sanatate, samanta de scandal in sistemul sanitar FOTO Adevarul

Scandalul legat de cardul de sănătate continuă. Dacă duminică fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, declara că nu a semnat niciun contract cu Imprimeria Naţională în perioada în care a ocupat funcţia de şef al Casei, luni, reprezentanţii Imprimeriei Naţionale au confirmat că nu a fost încheiat vreun acord cu CNAS pentru producerea cardurilor de sănătate, documentul fiind semnat abia în septembrie 2012, de succesorul lui Duţă, Doru Bădescu.

„Acordul-cadru privind executarea de către compania noastră a 20 milioane carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate a fost semnat la data de 28.09.2012. Cardurile vor fi produse până la data de 31.12.2015, urmând a fi încheiate contracte subsecvente anuale”, a declarat pentru adevarul.ro Corina Ozon, purtătorul de cuvânt al Imprimeriei Naţionale.

Mai exact, contractul pentru anul 2013 a fost semnat pe data de 24.04.2013 şi prevede executarea în acest an a 7.500.000 de carduri, cifră avansată şi de Cristian Buşoi, actualul preşedinte al CNAS, în urmă cu câteva săptămâni.

Imprimeria nu a încheiat contractul de execuţie a cardurilor cu CNAS

Referitor la suma de 1,2 milioane de euro – paguba adusă la bugetul Imprimeriei Naţionale, ea reprezintă „profitul nerealizat şi deficitul Imprimeriei Naţionale urmare faptului că producerea cardului nu a început conform unui grafic stabilit în august 2010”.

„Imprimeria Naţională a respectat graficul respectiv, a achiziţionat materii prime, însă nu a încheiat contractul de execuţie a cardurilor cu CNAS”, a completat Ozon. Potrivit acesteia, procedurile de achiziţii s-au desfăşurat în perioada octombrie 2010- martie 2011.

Lucian Duţă declara în cursul zilei de azi că „nu este răspunzător de profitul Imprimeriei Naţionale”. Medicul chirurg a intrat în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în urma unui raport elaborat de Corpul de Control al primului-ministru Victor Ponta, fiind acuzat, printre altele, de neimplementarea la timp a cardului de sănătate.

„Iniţial, întârzierile au fost justificate de CNAS prin necesitarea întocmirii documentaţiei de atribuire pentru licitaţia infrastructurii IT&C a cardului de sănătate. Ulterior, nu au existat explicaţii în acest sens”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Imprimeriei Naţionale.

În bugetul din 2013 s-au prevăzut bani pentru producerea cardului

Potrivit unor surse din sistem, memorandumul semnat în 2010 de ministrul Sănătăţii Attila Cseke şi Lucian Duţă nu a fost pus în aplicare la timp din „lipsa unei surse sigure de finanţare”.

„În primă fază, s-a spus că cetăţenii îşi vor plăti cardurile. Ulterior, s-a luat decizia ca banii respectivi să fie achitaţi de Guvern. Aveam proiectul pe grafic, dar nu exista un contract semnat şi, cu toate acestea, Imprimeria a luat-o înainte. În schimb, la rectificarea bugetară din august 2012 urma să primim bani pentru cardul de sănătate”, au explicat surse medicale pentru adevarul.ro.

Colectivul care a lucrat la cardul de sănătate era format din oameni care făceau parte din diverse structuri, discuţia majoră fiind axată pe partea de securitate a documentului electronic.

„Ministerul Sănătăţii dadea banii, iar noi dădeam listele cu asiguraţii - Imprimeriei Naţionale. În februarie 2012, au existat nişte probleme tehnice la Imprimerie, legate de specificaţiile pe care le-am dat. Guvernul ar fi avut nevoie de un buget de 40 de milioane de euro pentru 20 de milioane de carduri, bani de care nu dispunea. Totuşi, nu înţeleg de ce a fost îngropat acest proiect”, au completat aceleaşi surse.

Pacienţii puteau evalua calitatea serviciilor medicale

Mai precis, cardurile urmau să fie distribuite gradual. În primul rând, beneficiau de ele arădenii, apoi care făceau dializă, urmaţi de cei din armată. Cardul era folosit cu un identificator, iar în momentul în care pacientul primea un serviciu medical, avea posibilitatea să îl evalueze – cu 0 dacă era mulţumit şi cu 1 dacă era nemulţumit.

„Practic, pacientul primea un fel de putere asupra sistemului şi lucrurile începeau să se schimbe ca mentalitate. Din ianuarie 2013, trebuia să înceapă distribuţia cardurilor, noi făcusem lista cu primii 200.000 de beneficiari”, au menţionat sursele citate.

Până acum, au fost tipărite „2.500.000 de blanchete de carduri, aflate în proces de personalizare cu datele asiguraţilor”, a completat Corina Ozon.

Pacient: Cardul e inutil fără dosarul pacientului

În opinia lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), proiectul cardului de sănătate a fost din start „prost conceput”, mai ales că nu s-a ţinut cont şi de părerile pacienţilor. În plus, a completat Barbu, cardul de sănătate este inutil fără dosarul electronic al pacientului.

„Memorandumul nu a fost făcut public, deşi trebuia supus dezbaterii publice şi legislaţiei privind transparenţa decizională. N-au ţinut cont că şi distribuţia cardului este foarte importantă şi costă mult, aşa cum n-au ţinut cont că este nevoie de cititoare de carduri pe care medicii de familie nu vor să le achiziţioneze”, a mai spus preşedintele ANPP.

Cardul nu aduce beneficii nici medicului, nici pacientului

Contactaţi de Cristian Buşoi, medicii de familie şi-au susţinut punctul de vedere privind distribuirea cardului de sănătate, responsabilitate pe care nu au fost niciodată de acord să şi-o asume.

„Este o lipsă de respect faţă de pacienţii noştri. Părerea mea este că a fost o deficienţă în construirea proiectului. Nu s-au prevăzut soluţii concrete pentru citirea datelor de pe card şi nici pentru mentenanţă”, a declarat pentru adevarul.ro Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

„Cardul de sănătate nu aduce beneficii nici medicului, nici pacientului. Am discutat cu actualul preşedinte al CNAS, dar punctul nostru de vedere a rămas acelaşi: suntem de acord să-l folosim, nu să-l distribuim”, a conchis medicul de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite