Activist de mediu: „Pădurile României sunt ferme de animale sălbatice. Le seducem şi le abandonăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urşi tranchilizaţi FOTO news.ro
Urşi tranchilizaţi FOTO news.ro

Activistul de mediu Gabriel Păun este de părere că toate pădurile României sunt, în acest moment transformate în nişte ferme de animale sălbatice.

Activistul de mediu Gabriel Păun a spus, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că ordonanţa de urgenţă pentru soluţionarea problemei urşilor propusă de ministrul Tanczos Barna „sare foarte multe etape, acelea care nu ne-ar fi adus în situaţia în care suntem astăzi”.  El consideră că animalele sălbatice sunt „seduse şi abandonate” prin hrănire  iar pădurile României sunt „imense ferme de animale sălbatice”, fapt ce a dus la creşterea populaţiei de urşi, „un spor suplimentar, nenatural al speciei”.

„Ce mă nelinişteşte legat de această ordonanţă dincolo de ce spun unii parlamentari, mai mult sau mai puţin informaţi, este că s-au sărit foarte multe etape. S-au cheltuit sute de milioane de lei, de când am intrat în Uniunea Europeană, pentru a monitoriza această specie şi pentru a face nişte raportări la Comisia Europeană privind conservarea acestei specii şi asigurarea habitatului, şi suntem în această situaţie disperată în care noi nu facem decât dovada că am sifonat aceşti bani.

Etapele care se sar sunt cele care nu ne-ar fi dus în situaţia în care suntem astăzi. Ministerul avea obligaţia să ştie cu precizie câţi urşi avem, să asigure această populaţie stabilă, să protejeze habitatele şi calitatea acestora şi comportamentul natural şi evitarea habituării acestor animale. Ori exact asta se întâmplă acum – există chiar şi o solicitare expresă de la Consiliul European să nu mai hrănim animalele sălbatice pentru că, practic, le seducem şi le abandonăm. România încalcă fragrant.

Toate pădurile României sunt, în acest moment transformate în nişte ferme de animale sălbatice. Animalele sunt hrănite, ademenite şi atunci evident că avem un spor suplimentar, nenatural al speciei. Nu era normal să avem ursoaice  cu trei-patru pui pentru că viaţa sălbatică e totuşi grea şi se fac unu-doi pui. Dar de când se fac aceste hrăniri artificiale în pădure, peste tot, ai cel puţin un punct de hrănire la 1000 de hectare, toţi urşii merg acolo şi mănâncă. De aceea avem atât de mulţi urşi şi nu ştim exact câţi. S-a sporit artificial numărul lor şi se încalcă tot ceea ce ne cere Comisia Europeană”, a spus Gabriel Păun la Digi24. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, într-un mesaj publicat pe Facebook, ce presupune proiectul de ordonanţă la care se lucrează în Guvern pentru intervenţia în situaţiile de urgenţă cauzate de urşi. Tanczos spune că intervenţia va fi atât „imediată” în cazul urşilor agresivi, cât şi „preventivă” în zonele de tampon ale localităţilor.

Ministrul spune că urşii vor putea fi alungaţi, tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi, în funcţie de gravitatea situaţiei. Primăriile vor semna contracte cu asociaţiile de vânătoare care vor realiza „intevenţia”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite