Adevărul despre România: doar munca poate face traiul bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii sunt de părere că doar prin muncă îşi pot creşte nivelul de trai FOTO Arhivă Adevărul
Românii sunt de părere că doar prin muncă îşi pot creşte nivelul de trai FOTO Arhivă Adevărul

Aproape 70% din români cred că pot avea un nivel de trai mai bun doar dacă muncesc mai bine, potrivit unui sondaj Inscop comandat de ziarul „Adevărul“.

Aproape 70% din români cred că pot avea un nivel de trai mai bun doar dacă muncesc mai bine. Concluzia provine dintr-un sondaj de opinie, realizat de institutul Inscop pentru cotidianul „Adevărul“ în cadrul proiectului „Adevărul despre România“. Sondajul a fost efectuat în perioada 21 – 28 februarie 2013,  pe un eşantion de 1.066 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, prin metoda interviului la domiciliu. Eroarea maximă admisă este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Însemnătatea muncii creşte în criză economică direct proporţional cu şomajul.

Acelaşi sondaj arată că românii sunt într-o mare măsură îngrijoraţi de precaritatea locului de muncă, posibilitatea pierderii lui fiind a doua sursă de anxietate (24%) după scumpiri (34%). Al treilea motiv de îngrijorare este diminuarea veniturile personale, explicabil după experienţa reducerii succesive de salarii în sistemul public şi privat. 

Un loc de muncă stabil şi prost plătit e preferat de 52% din respondenţi, dar este semnificativ şi procentul celor care ar alege un loc de muncă instabil, dar bine plătit (48%), media fiind ridicată de către tinerii între 18 şi 34 de ani (63%), potrivit Inscop. 

SONDAJ Adevarul despre Romania 1

Statul şi-a pierdut aura de salvator

Dacă românii leagă munca de nivelul de trai, aceştia nu găsesc că ar exista o relaţie între munca individuală şi performanţa economică a ţării. 67% din români cred că economia va merge mai bine atunci când ţara va avea guvernanţi mai buni. Semnificativă este opţiunea pentru responsabilitate individuală în situaţie de criză (72% răspund că trebuie să se ajute singuri),  în contextul în care fosta guvernare a practicat un discurs critic la adresa „asistaţilor social“. Acest răspuns, corelat cu opţiunea ajutorului de la stat doar la nevoie (58%) şi nu în orice situaţie (42%), poate indica diminuarea aşteptărilor faţă de stat, fie din dezamăgire, fie din acceptarea unui rol redus pentru stat. 

Pesimism faţă de perspectivele economiei

41% din români consideră că economia urmează o tendinţă negativă, iar 31% se arată mai degrabă sceptici, fiind de părere că economia va stagna în perioada următoare. Doar 19% din cei intervievaţi cred că economia va evolua pozitiv.

Evaluarea negativă a economiei naţionale şi a perspectivelor de creştere se înscrie în tendinţa europeană identificată de ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene, mai ales în statele care au adoptat politici de austeritate. 

SONDAJ Adevarul despre Romania 2
SONDAJ Adevarul despre Romania 3
SONDAJ Adevarul despre Romania 4

Agenda cetăţeanului

O majoritate semnificativă a românilor consideră că legi esenţiale, cu impact social ridicat, trebuie modificate. Ponderea crescută (79%) a celor care consideră necesară modificarea Legii Sănătăţii reflectă nemulţumirea faţă de sistemul de sănătate. Trebuie observat că trei dintre cele cinci legi a căror modificare este considerată prioritară se referă la zona veniturilor şi a prestaţiilor sociale.

În ediţia tipărită de miercuri, 6 martie 2013 veţi putea afla opiniile românilor în legătură cu reforma constituţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite