Românii au invadat Marea Britanie încă din 2013, când „valul“ s-a revărsat în paginile ziarelor din Regatul Unit. Eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii din Europa, de la 1 ianuarie 2014, pentru români şi bulgari, a impus şi un preţ greu de plătit: imaginea României. Duetul imbatabil presă – politic ne-a făcut să preluăm rolurile de personaje negative. Nu putem spune cu exactitate cine a dat startul cruciadei împotriva românilor, dar cert este că am ajuns să ne aşezăm la o masă la care nu fusesem invitaţi.
În isteria intreţinută de media britanică, românii au ajuns nişte etichete de care locuitorii din Albion trebuie să se teamă. Cerşetori, hoţi, criminali sunt doar câteva dintre caracterizările de care am avut parte în discursul mediatic care a împânzit Marea Britanie. Cotidianul tabloid „The Daily Mail“ a fost principalul motor al cruciadei anti-români, dar susţinerea a venit din partea mai multor ziare care au jucat după cum le-a dictat retorica politică a partidelor eurosceptice.
Am vorbit cu jurnalişti de la cele mai mari organizaţii de presă din Marea Britanie. Toţi dintre ei au fost şi în România pentru a scrie despre „potopul” care avea să vină peste britanici, şi ne-au explicat cum au ajuns românii să hrănească presa, într-o ţară în care libertatea de exprimare este sfântă.
„Au inventat ştiri“
„Există anumite ziare, în special «The Daily Mail» şi «The Express», care au fost populiste şi în căutare de senzaţional, aşa că au inventat ştiri. Este greu însă să le critici pe acestea când guvernul a transmis practic acelaşi mesaj“, explică Jon Henley, jurnalist şi corespondent pentru unul dintre cele mai cunoscute ziare din Marea Britanie, “The Guardian”.
La finele anului trecut, Jon Henley a fost trimis în România pentru a demonta mitul invadatorului român. Deşi jurnalistul găseşte şi alte argumente care să justifice atitutdinea presei faţă de imigranţii români, Jon este conştient că presa a urmat o agendă impusă de Partidul Independenţei din Marea Britanie, UKIP.
„UKIP a dirijat agenda celor de la The Daily Mail, dar a dictat şi o mare parte din mizeria prezentă în politica britanică. Este foarte alarmant”, spune el.
„Nu există statistici, dar vom fi invadaţi”
S-a scris în nenumărate rânduri despre românii care vor năvăli în Regatul Unit în 2014. Pronosticuri s-au făcut, însă nimeni nu a ştiut să spună câţi imigranţi vor veni de fapt în ţara lui Shakespeare.
În ciuda lipsei de statistici, dezbaterea despre invazia românilor a continuat la cel ma înalt nivel politic şi mediatic. Peter Stanford, jurnalist la The Telegraph, cotidian cu orientare de dreapta implicat în denigrarea românilor, arată şi el cu degetul către lipsa cifrelor.
„Ceea ce a fost aproape fascinant în jurul acestei dezbateri care a marcat ultimele 12 luni, până la finalul anului 2013, a fost faptul că guvernul a afirmat în tot acest timp că nu ne poate da statistici. Este foarte greu să prezici numărul de români care urmează să vină, de unde să ştii asta, te duci să întrebi pe toată lumea din România dacă vrea să emigreze? Aşa că nimeni nu a putut să ne dea cifre, dar am continuat să folosim această dezbatere despre valul care ne va indunda.”
Cred că putem învinui presa pentru că a inflamat dezbaterea, dar cu siguranţă aceasta exista şi înainte.
Totuşi, Peter Stanford atrage atenţia asupra acelei dezbateri care există într-adevăr în societatea din Regatul Unit: problema imigraţiei. O temă sensibilă, o îngrijorare acută dovedită de sondajele realizate în ultimii ani în rândul britanicilor.
„Cred că putem învinui presa pentru că a inflamat dezbaterea, dar cu siguranţă aceasta exista şi înainte. Trăim pe o insulă relativ mică, iar cifrele imigranţilor au crescut considerabil în ultimii 10-15 ani. Şi asta se întâmplă din cauza globalizării, a faptului că Londra este un centru financiar important în lume, a popularităţii limbii engleze, dar şi pentru că nu avem îndeajuns de mulţi muncitori calificaţi”, consideră jurnalistul.
„Am fost cam aroganţi să credem că toţi vor să vină aici”
Motivele pentru care românii au consumat cerneala din tipografiile britanice nu sunt doar politice. Jurnaliştii recunosc că lipsa subiectelor din perioada de sărbători a condus practic la fabricarea unor subiecte populiste. Şi ce subiect ar putea fi mai bun pentru audienţă dacă nu cele 29 de milioane de români şi bulgari pregătindu-se să subjuge un popor care, în istoria sa, a colonizat peste 400 de milioane de locuitori?
Pe 1 ianuarie 2014, Emily Dugan, jurnalist la „The Independent”, se urca în primul autocar care pleca din România cu destinaţia Londra. După 52 de ore de călătorit împreună cu românii, a înţeles că nu există nicio invazie. Românii n-au venit într-un val, ci treptat, pe parcursul anilor, chiar şi înainte de 2007.
„Cred că am fost puţin aroganţi să presupunem că toţi oamenii aceştia vor să vină la noi. De fapt, a fost o isterie ridicolă. În autocarul în care am fost eu, cei mai mulţi mergeau către Germania, Franţa sau către alte locuri unde credeau că oamenii vor fi mai prietenoşi cu ei, dar unde ar avea şi mai multe şanse de reuşită”, a spus Emily.
Ziarele nu vor recunoaşte că au greşit
Presa este liberă să scrie ceea ce vor jurnaliştii, indiferent de interesele care le dictează cuvintele, ne spune şi Peter Stanford, jurnalist la „The Telegraph“, cotidian cu orientare de dreapta implicat în denigrarea românilor. Acum, însă, este linişte. Nici politicienii şi nici presa nu mai vorbesc despre invazie. Dar paginile ziarelor intră în arhivă, iar pe internet românii tot hoţi şi invadatori rămân.
Peter Stanford explică: „E greu să spui «Uite o ştire importantă: asta nu s-a întâmplat!». Ai tendinţa să scrii despre lucruri care se întâmplă. Cred că ziarele sunt foarte reticente în a spune «Uite, am greşit. Ne pare rău, dar nu v-am spus adevărul despre asta»“.
Ţapi ispăşitori
Aşezaţi pe o tablă de şah străină lor, românii au ajuns pioni într-o luptă politică internă, alimentată de presă. Jurnalistul BBC Paul Kenyon spune că tragem ponoasele unei sincronizări proaste: poporul potrivit la locul nepotrivit.
„Cred că România a picat pur şi simplu într-un moment prost, chiar la apogeu. Acum este foarte uşor să-i mai înţepi o singură dată pe britanici şi să le spui: „Iată încă un grup de oameni, de data aceasta nu mai sunt polonezii, sunt românii şi bulgarii!”. Dacă România ar fi intrat în UE cu mult înainte de 2007, atunci nu cred că voi aţi mai fi fost ţapii ispăşitori, cred că altă ţară s-ar confrunta cu situaţia prin care treceţi voi acum.”
Fabrica de discriminare
Presa pândeşte la colţ după primul pas greşit pentru a ne pune înapoi pe hârtie sau pe micile ecrane. Sunt jurnalişti pentru care campania de presă agresivă la adresa românilor a însemnat xenofobie, rasism şi dicriminarea unei întregi naţiuni. Paul Kenyon, reporter BBC Panorama, este unul dintre ei. Paul s-a declarat însă un apărător al României, o ţară pe care o ştie încă din primii ani de după comunism şi pe care a vizitat-o de zeci de ori. El o cunoaşte, dar colegii lui nu.
„Modul în care presa a acoperit subiectul a fost unul deficitar. Oamenii nu au percepţia corectă şi exactă despre România. Ei cred că românii, din cauza confuziei create de presă, merg în căruţe cu cai şi dorm sub poduri. Este o denaturare groaznică a imaginii unei întregi naţiuni. Iar motivul pentru care se întâmplă asta este pentru că tabloidele care o fac au propriile interese, iar acestea le dictează să fie împotriva Europei. Aşa că s-au folosit de România pentru a spune: „Uite ce lucru rău poate fi Europa!”.
„Romii trebuie înţeleşi“
Confuzia creată inteţionat de tabloide a născut prejudecăţi şi a făcut victime nevinovate. Flavia Kenyon, singurul avocat pledant de origine română din Marea Britanie şi soţia jurnalistului de la BBC, ne spune ce s-a întâmplat în ţara în care trăieşte de 20 de ani.
„Toate tabloidele transmit că «Români egal romi egal infracţionalitate». Este jignitor pentru toţi. Romii, care sunt un grup etnic mândru, trebuie să fie înţeleşi şi trebuie să li se dea o şansă ca să se integreze. Nu poţi anihila complet o etnicitate prin a spune că toţi dintre ei comit infracţiuni. Nu-i aşa. Am cunoscut mulţi care nu o fac. Care încearcă să se integreze“.
Un lord în apărarea românilor
Fiecare infracţiune comisă de un român, indiferent dacă este rom sau nu, are o un loc asigurat în paginile ziarelor. Manipularea media a avut roade în rândul britanicilor, chiar dacă aceştia trăiesc de mulţi ani cu vecini români.
„Din nefericire, majoritatea oamenilor cred presa până când au experienţe personale care contrazic ceea ce spune presa”, spune Baronul Davies de Stamford, membru al Camerei Lorzilor din parlamentul britanic şi fost ministu al Apărării.
„Dacă citesc în «Daily Mail» că sunt mulţi romi care au fost condamnaţi pentru furturi mărunte sau cerşit, iar «Daily Mail» sugerează că toţi romii sunt hoţi şi cerşetori şi sugerează totodată că toţi românii sunt romi, oamenii pot, din nefericire, să creadă. Până când aceştia vor locui lângă o familie de români”, încheie lordul.
Mizele politice în campania antiromâni


Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
14 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Aici sunt doua aspecte diferite : 1) Cine imigreaza in Marea Britanie si ce calificare au ? majoritar sunt cei care au 4 clase primare si defapt nu doresc sa lucreze dar sa-si asume niste niste bani pe diferite cai legale su ilegale. 2) Dupa 1990 ce persoane vanau lebede pentru a le manca in parcurile din Europa ? Persoane cu pasaport romanesc si greu este de inteles pentru britanici ca dupa ce avem o asemenea reclama, mai exista in Romania si persoane care apartin intelectualitatii si grupei cu studii medii care respecta codexul si legile nescrise ale societatii. Trebuie sa fim optimisti si sa facem efeorturi pentru anularea acestor prejudecati false care sunt in mintea britanicilor. Cum ? a)In primul rand prin a avea conducatori ai tari cu prestanta, cu renume mondial si nu cu renume proletar. b)in momentul in care trecem frontiera Romaniei sa ne purtam civilizat, sa respectam legile scrise si nescrise de convietuire a oamenilor din tara in care ne aflam. c)sa lasam la frontiera intentiile de "a fraieri" si multe forme de mitocanie invatate de la comunisti si in acelasi timp sa nu folosim formula "stau 5 minute si astept la restaurant sa vina chelnerul pentruca el stie ca sunt roman si face intentionat- este impotriva romanilor" - nu nu este impotriva romanilor dar serveste pe fiecare de o potriva. Aici ar trebui scris un CODEX DE BUNA PURTARE ... Hai pa !
Reacţia aceasta urîtă este dată strict de comportamentzul etniei ţigăneşti cu paşaport românesc şi de cei care gravitează în jurul grupurilor infracţionale ţigăneşti. Hai să nu mai discutăm discuţii.
Reactia asta urata este provocata si de faptul ca, in ciuda a ce pretind unii domni din categoria Boia et co, nu suntem singurul neam plin de putreziciuni. Iata ca si Englezii, si Olandezii, si Francezii isi au xenofobii lor care au un calcul politic pe care il realizeaza in mod cinic pe spinarea romanilor. Atata lucru trebuie sa inteleaga Romanii, ca dusmanii lor nu sunt nici macar Tiganii cu care sunt confundati in mod constient - daca exista dusmani care trebuiesc trasi la raspundere, atunci sunt cei care manipuleaza difamarea in mod perfect calculat - si care in fond ar trebui sa fie invitati la a plati daune de image.
t.ziganii , in ansamblu fac rau Romaniei.ca exista si exceptii printre eie ,da ,sunt.dar regula e ca 90 % fac numai belele.la asta se adauga derbedeii romani,hoti,betivani.lenesi.cam 10% dintre romani . dar si astia fac rau Romaniei.aceste doua categorii fac imaginea romanilor. nu conteaza ceilalti 90 % care muncesc,rwespecta legea si isi vad de treaba.
dar treceti si pe la mine in vizita, poate putem da si o alta lumina romanilor de aici, care n-au plecat din romania de foame, ci doar de lehamite... va stau la dispozitie.
Vezi toate comentariile (14)