Adevărul despre românii din Marea Britanie. O poveste despre dezinformare, jocuri politice, rasism şi prejudecăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pădure fără uscături nu există”. O zicală românească greu de tradus în engleză, dar care a devenit laitmotivul sub care sunt ascunse toate problemele pe care statul român nu le-a putut rezolva nici înainte de aderarea la UE, nici după. Acum, comunitatea românească din Marea Britanie a devenit ţinta celor mai agresive atacuri mediatice şi politice. Totul din cauza unui joc politic la nivel înalt.

O echipă „Adevărul” a mers în Marea Britanie la începutul lunii februarie, la o lună după ce au fost ridicate restricţiile de muncă pentru români şi bulgari. Nu mai era o surpriză pentru nimeni că „hoardele” de români nu invadeseră Marea Britanie. 

Am vorbit cu jurnalişti de la cele mai mari organizaţii de presă din Marea Britanie, care au fost în România şi au scris despre acest subiect. Am vorbit cu politicieni, inclusiv cu cei de la partidul extremist UKIP, care a susţinut că 29 de milioane de români şi bulgari vor merge în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor. Am vorbit cu poliţişti britanici şi poliţişti români care lucrează în Londra, cu britanici obişnuiţi şi imgranţi români care şi-au construit vieţi în Marea Britanie. 

În documentarul „Adevărul despre românii din Marea Britanie”, care va fi lansat astăzi la ora 14.00 pe adevarul.ro, şi în seria de articole din ziarul „Adevărul” veţi putea afla de unde a pornit această isterie, cine este interesat să o alimenteze şi de ce publicul britanic este dezinformat sistematic cu privire la imigranţii români. 

Veţi găsi poveştile unor români care câştigă acum milioane de lire sterline în Anglia şi altora care au ajuns acolo fraudulos, sub tiruri sau păcălind autorităţile în fel şi chip. Veţi vedea însă şi de ce se tem britanicii de noi: case ocupate abuziv de români şi transformate în gropi de gunoi, grupuri de bărbaţi care stau la colţ de stradă în fiecare dimineaţă pentru a găsi de muncă la negru, corturi ridicate pe malul lacurilor. Români transformaţi în „băieţi deştepţi” în Anglia, care-şi conving conaţionalii că actele nu-i ajută cu nimic, ba chiar îi sperie că, dacă încearcă să intre în legalitate, vor fi expulzaţi. Totul pentru a-i forţa să muncească la negru pe salarii de nimic. 

S-a scris despre românii care vin să ia cu asalt sistemul de beneficii sociale pentru care statul britanic este cunoscut în întreaga lume. În nenumărate rânduri, liderii UKIP au susţinut că românii ridică rata infracţionalităţii din Marea Britanie, că fură locurile de muncă ale populaţiei autohtone şi că fraudează sistemul de ajutoare sociale pentru care statul britanic este cunoscut. 

Am mers să discutăm cu Tim Aker, directorul de strategie politică al UKIP, partid care creşte rapid în preferinţele britanicilor. Deşi face la rândul său aceste acuzaţii, Aker nu ştie câţi români au cerut ajutoare sociale în Marea Britanie anul trecut. A acordat numeroase interviuri pe această temă, dar n-a ştiut să ne spună nici numărul total de cereri pentru ajutoare sociale pe care le primeşte statul britanic, nici câte dintre acestea sunt de la imgranţi. 

Din cele 5,7 milioane de solicitări pentru beneficii sociale primite anul trecut de statul britanic, 7% au fost înaintate de imigranţi. Dintre aceştia, 1.740 au fost români. Adică 0,03% din total. Dar Tim Aker şi UKIP nu se-mpiedică de statistici. În primul rând pentru că britanicii nu le cunosc şi, manipulaţi de ceea ce citesc în presă, nu doar că nu-i contrazic, ci îi susţin în număr tot mai ridicat. 

Tabloidele şi presa quality deopotrivă ne-au arătat cu degetul şi ne-au numit hoţi, cerşetori, violatori şi criminali. Şi nu s-au dat în lături nici de la a inventa ştiri în goana după senzaţional.

Fiecare infracţiune comisă de un român în Marea Britanie a fost pusă pe primele pagini ale ziarelor, aproape de fiecare dată cu sugestia că toţi românii sunt infractori. Iar sute de mii de români se pregăteau să „invadeze” Marea Britanie începând cu 1 ianuarie, când restricţiile de pe piaţa muncii urmau să fie eliminate. Iar titlurile ne-au numit, pe rând, roiuri de insecte, paraziţi, profitori, hoţi şi infractori.

„Este dezumanizant, este peiorativ, vizează rasa oamenilor. De exemplu, roiurile de insecte au devenit un val, valul a devenit un tsunami, iar tsunami-ul a devenit apoi o invazie. Vorbim despre schimbări de proporţii biblice, apocaliptice, pe care aceşti români le vor aduce Marii Britanii. Este supărător, este jignitor şi trebuie să înceteze”,  ne-a explicat Flavia Kenyon, acum singurul avocat pledant de origine română din Marea Britanie. 

„Au creat în mod deliberat o confuzie între români şi romi. Aşa că toate tabloidele transmit că «Români egal romi egal infracţionalitate». Este jignitor  pentru romi, care sunt un grup etnic mândru, care trebuie să fie înţeles şi căruia trebuie să i se dea o şansă să se integreze. Nu poţi anihila complet o etnicitate prin a spune că toţi dintre ei comit infracţiuni. Nu-i aşa. Am cunoscut mulţi care nu o fac”, spune Flavia, care apără numeroşi români acuzaţi de infracţiuni în Marea Britanie. 

„Hoţi de buzunare sunt peste tot dar, de când au venit românii, aceşti ţigani -  nu sunt români normali, sunt ţigani – de când au venit ei, numărul hoţilor de buzunare a crescut”, ne-a explicat un britanic pe una dintre cele mai cunoscute străzi din Londra, imediat după ce ne-a spus că el nu are o problemă cu imigranţii. 

„Cred că ziarul «Daily Mail» este foarte hotărât ca nimeni să nu facă distincţia între romi şi români. Şi cred că unii oameni chiar au dificultăţi în a înţelege asta. Nu sugerez în niciun fel că prejudecăţile împotriva romilor sunt justificate, dar spun că este adevărat că ziare precum «Daily Mail» se folosesc de această prejudecată rasială tradiţională pentru a încerca să-i calomnieze pe toţi cei care vin din Europa de Est”, ne-a explicat Baronul Davies de Stamford, membru al Camerei Lorzilor din parlamentul britanic şi fost ministru al Apărării.

„Din nefericire, majoritatea oamenilor cred presa până când au experienţe personale care contrazic ceea ce spune presa. Dacă citesc în «Daily Mail» că sunt mulţi romi care au fost condamnaţi pentru furturi mărunte sau cerşit, iar „Daily Mail” sugerează că toţi romii sunt hoţi şi cerşetori şi sugerează totodată că toţi românii sunt romi, oamenii pot, din nefericire, să creadă. Până când vor locui lângă o familie de români”,  continuă parlamentarul, care a fost aspru criticat pentru că, în timpul mandatului de la Apărare, a încheiat un contract public cu o fabrică din România.

O altă tânără britanică ne-a explicat că se simte copleşită de numărul ridicat de imigranţi din Marea Britanie. „Uneori parcă sunt mai mulţi ei decât noi”, ne-a spus. Şi cum se poartă ei, se diferenţiază prin ceva? Nu ştie, n-a cunoscut niciunul până acum. 

CITEŞTE MAI MULT

„Cum ne terorizează străzile infractorii români.” Date oficiale: imigranţii români din Marea Britanie sunt vinovaţi pentru rata ridicată a criminalităţii

Poliţia Metropolitană a arestat 22.725 de români în ultimii cinci ani, dintre cei 68.000 de imigranţi români aflaţi oficial în Marea Britanie, potrivit datelor furnizate de autorităţi pentru presa britanică. Numărul imigranţilor români va creşte semnificativ din 2014, când vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru România şi Bulgaria, notează „Daily Express”.

„Români şi bulgari, nu o să vă placă aici!” Politicienii de la Londra vor să înceapă o campanie pentru a convinge potenţialii imigranţii să nu vină în Marea Britanie

"Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite". Cam aşa ar suna campania negativă luată în calcul de guvernul britanic pentru a convinge românii i bulgarii să nu vină aici în căutarea unei vieţi mai bune.

Guvernul bulgar: „Marea Britanie are nevoie de imigranţi pentru că localnicii sunt leneşi”

Executivul de la Sofia a transmis o adresă oficială către Londra în care insistă că ipoteza conform căreia bulgarii merg în Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoarele sociale de acolo este un mit  şi că imigranţii est-eusropeni sunt esenţiali pentru sectorul agricol britanic pentru că „localnicii sunt leneşi”.

VIDEO Adevărul Live: de ce se tem britanicii de români? Cum a fost stricată imaginea României în Anglia

De la ora 15.00, jurnaliştii „Adevărul” discută cu fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu şi cu europarlamentarul Cristian Preda despre deteriorarea imaginii României în Marea Britanie şi despre greutăţile şi şansele pe care le găsesc românii care aleg să caute aici o viaţa. În dialog vor intra şi Sergiu Scripcă, care lucrează direct cu studenţi români din Marea Britanie, şi Andreea Nistor, care a studiat la University College London.

Firmele britanice nu renunţă la imigranţi

Angajatorii din Marea Britanie ameninţă că vor muta anumite departamente în alte ţări dacă statul îi va obliga să renunţe la muncitorii străini. Guvernul britanic intenţionează să reducă numărul imigranţilor care provin din afara UE de la aproximativ 75.000 la 24.000 până în aprilie 2011.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite