Adevărul Live. Despre iniţiativa civică şi apolitică #Aresel! #Ajunge!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Invitaţi în platoul Adevărul LIVE au fost Steluţa Slate, Ciprian Necula şi Alin Banu. Aceştia au vorbit despre ce înseamnă iniţiativa Aresel, care este rolul  şi însemnătatea acesteia pentru romi, dar şi pentru societatea românească.

  Alături de invitaţi am dezbătut importanţa platformei civice Aresel, dar şi rolul petiţiei lansate pe 8 aprilie 2019, de Ziua internaţională a romilor. 

”Putere romilor!" este mesajul central al campaniei #Aresel! #Ajunge!, ce se va desfăşura în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare. Vom vorbi despre rolul acestui mesaj în contextul alegerilor care se apropie. 

Initiaţiva a plecat de la câţiva activişti romi pentru a schimba modul în care se fac politicile publice pentru romi în România.

Întrucât comunităţile de romi sunt vulnerabile, există multă sărăcie şi rasism, neabordate de politicienii români, cei trei activişti prezenţi în platou au transmis că ajunge cu practicile politicienilor către comunităţile de romi. „Vrem ca aceste comunităţi să fie tratate responsabil, nu ca şi până acum”, a spus activistul Ciprian Necula.

    

Activiştii au vorbit şi despre importanţa folosirii temenului ”rom” şi nu ”ţigan”. „Sintagma ”ţigan” este jignitoare şi are conotaţii negative pentru că societatea foloseşte termenul ”ţigan” atunci când se referă la practici şi comportamente negative”, este de părere expertul în politici publice, Alin Banu. 

„Când administraţia locală sau politicienii români vorbesc despre romi, nu trebuie vreodată să folosească temenul de ”ţigani” ”, a mai adăugat Necula. „Sunt romi care zic că ei nu au nicio problemă să fie numiţi ţigani, dar fac asta pentru că nu au avut acces la educaţie şi la istoria romilor şi pentru că au fost numiţi mereu ţigani, au internalizat termenul”, a adăugat activista Steluţa Slate.

Campania Aresel! Ajunge! îşi propune să rezolve problemele importante cu care se confruntă romii şi să solidarizeze romii dar şi românii, au spus invitaţii. Pe 18 mai va avea loc un forum în care vor fi discutate amendamentele Aresel  cu partidele care candidează la europarlamentare, au mai transmis aceştia.

„Romii sunt cetăţeni ai României şi cerem egalizarea drepturilor, nu să avem mai multe drepturi decât majoritarii”, au mai spus activiştii.

„Dacă romii ar fi incluşi pe piaţa muncii în România, PIB-ul ţării creşte cu cinci miliarde de euro” a spus Necula, dar pentru asta avem nevoie ca romii să fie trataţi ca cetăţeni ai ţării.

Prin demersul campaniei Aresel, activiştii romi îşi propun să tragă un semnal de alarmă asupra rasismului şi discriminării dar şi să ceară autorităţilor să-şi facă treaba.

Romii sunt marginalizaţi de către autorităţile locale, fiind respinşi atunci când vor să aibă acces pe piaţa muncii şi acces la educaţie. „Atât romii, cât şi românii s-au săturat să fie ignoraţi de autorităţi. E important ca toţi să mergem la vot”, a conchis Necula.

 Steluţa Slate este facilitatoare comunitară Aresel în Giurgiu, Ciprian Necula este activist şi facilitator Aresel iar Alin Banu este  expert în politici publice şi coordonator local Aresel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite