Adevărul despre România-Barometru INSCOP. Românii, statele occidentale şi ţările vecine şi prietene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-aia nu o să câştigăm niciodată la Eurovision. De abia s-a anunţat artistul care va reprezenta România şi vă spun, e dovedit ştiinţific. Nu avem nicio şansă să reuşim ceva la Eurovision dacă nu ne îmbunătăţim atitudinea faţă de vecini.

                         

Mă uit an de an cum se votează la prestigiosul concurs ţările scandinave între ele, statele baltice între ele, fostele state sovietice la fel. Germania cu Franţa, Franţa cu Anglia, Anglia cu Irlanda. Cel mai de mirare e cum se votează ţările „iugoslave” între ele. Cu 15-20 de ani în urmă erau într-un război care nu le dă prea multe surse de mândrie pentru istoria lor recentă. Dar totul până la Eurovision. Acolo se înţeleg nesperat de bine.

Pe noi nu ne votează vecinii. Aşteptaţi voi puncte de la Ucraina, Bulgaria sau Ungaria. Nici măcar Serbia. Noroc cu Moldova, deşi ar fi fost realmente îngrijorător să nu luăm puncte nici de acolo.

Ultimul raport (de săptămâna trecută) al barometrului Adevărul-INSCOP Research din februarie-martie 2013 ne arată că nici noi nu simpatizăm prea mult ţările vecine şi prietene. Găsiţi comentariile şi datele aici (http://www.inscop.ro/08-03-2013-atitudinea-romanilor-fata-de-alte-tari/).

Românii sunt foarte ataşaţi de Europa „prototipică”. Marea Britanie, Franţa, Germania. Cum ar veni, pentru asta am intrat în Europa. La fel, de marile state latine mediteraneene, Spania şi Italia, în care găsim şi o diasporă recentă consistentă.

În general, românii au sentimente mai degrabă pozitive decât negative faţă de ţările din listă. Interesant este însă faţă de ce ţări mai puţin de jumătate dintre noi avem un sentiment pozitiv: doar 37% dintre respondenţi văd cu simpatie Bulgaria, 33% Rusia, 32% Ucraina şi doar 31% au un sentiment pozitiv legat de Ungaria. Ungaria reuşeşte să fie singura ţară din listă faţă de care peste 50% dintre subiecţi au „un sentiment mai degrabă negativ”. În apărarea vecinilor noştri de la vest putem spune că datele au fost culese în plin scandal al „steagului secuiesc”, aşa că e posibil să le fi scăzut şi povestea asta din popularitate.

Dacă ne uităm pe grafice, le puteţi descărca din partea de jos a paginii INSCOP  pe care v-am semnalat-o, constatăm încă un lucru, la care cititorii de sondaje nu se uită de obicei. Părerea despre ţările occidentale este mai bine formată decât cea despre ţările central şi est-europene. În privinţa Germaniei, Angliei sau Statelor Unite avem mult mai puţine non-răspunsuri decât în cazul Poloniei, Bulgariei, Ungariei, Rusiei sau Ucrainei. Ca să vezi. De atâta vreme nu am apucat să ne facem o părere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite