Adio, zaibăr de Băileşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de struguri din sudul ţării este compromisă în proporţie de 90 la sută din cauza ploilor. Oltenii din Băileşti se gândesc chiar să nu mai organizeze Festivalul Zaibărului în oraşul lui nea Mărin.

Băileştiul este renumit pentru zaibărul pe care localnicii îl fac an de an şi care este vândut în toată ţara. Fiecare locuitor din zonă are o metodă proprie de a prepara vinul şi nimeni nu vrea să divulge reţeta succesului.

Oprică Iureş (73 de ani), unchiul actorului Marcel Iureş, este unul dintre băileştenii pricepuţi, care se ocupă cu prepararea cunoscutului zaibăr, marcă înregistrată de anul trecut la Oficiul de Stat pentru Invenşii şi Mărci (OSIM). Bărbatul povesteşte cu tristeţe că anul acesta nu va putea umple nici măcar un butoi cu vin. Strugurii sunt acri şi majoritatea au fost arşi de soare.

„De acum 50 de ani nu am mai avut parte de aşa ceva. Nu-mi vine să cred când mă uit în jur şi văd că pe fiecare ciorchine nu au mai rămas decât câteva boabe de struguri. Asta este, nu avem ce să facem. Anul acesta nu o să mai bem vin. Noi care până acum vindeam în toată ţara, trebuie acum să cumpărăm de la alţii", a povestit cu amărăciune bătrânul.

Nu au culturile asigurate

Nea Oprică are acasă o piviniţă răcoroasă, care adăposteşte nouă butoaie. Bărbatul povesteşte că mai are ceva vin de anul trecut şi ne conduce în beci să ne arăte cât de limpede şi de curat este. Întrebat care este reţeta unui zaibăr reuşit, licoare cu tradiţie la oltenii din oraşul lui Nea Mărin, gospodarul se face că nu aude. În Băileşti nimeni nu vrea să spună care este secretul pentru un vin reuşit.

„Fiecare cu reţeta lui. Dacă guşti de la fiecare om de aici, ai să vezi că vinul are gust diferit, dar tot bun este. Anul acesta vom rămâne cu banii daţi şi fără pic de zaibăr. Cine credeţi că are bani să-şi asigure culturile? Vă spun eu: nimeni. Noi sperăm să nu îngheţe via la iarnă şi, Doamne fereşte, să se usuce", a mai spus nea Oprică.

Omul spune că a plătit 20 de persoane care i-au muncit via. A investit peste 3.500 de lei şi nu se aştepta să nu aibă recoltă deloc: „Nu-mi pare rău de banii pe care i-am dat, că trebuia să fac asta. Am pierdut eu în viaţă mai multe. Când mă uit cum arată via, îmi vine să plâng. Sperăm ca la anul să nu îngheţe şi să se strice mai rău, că este vai de noi".

Marcă înregistrată

Primarul din Băileşti s-a gândit să înregistreze zaibărul la OSIM. Zis şi făcut. „Aici, la noi, găseşti adevăratul zaibăr. Aşa cum spunea Amza Pellea, este valuta noastră forte. Aşa cum şi în alte părţi ale ţării s-a obţinut marcă înregistrată pe anumite produse, şi băileştenii au acest drept", a spus Costel Pistriţiu, edilul oraşului.

Oamenii din Băileşti spun că se pot declara mulţumiţi anul acesta dacă vor scoate câte 100 de litri de vin. „Eu am 35 de ari de vie. Din toţi strugurii trebuia să fac zaibăr. După cum vedeţi, sunt uscaţi sau necopţi. Până acum trebuia să fie mari şi dulci. În patria vinului nu vom avea vin anul acesta", susţine Ion Nicolae.  

Oltenii se gândesc serios dacă să mai organizeze sau nu „Festivalul Zaibărului" la Nea Mărin acasă. Sărbătoarea e deja o tradiţie şi are loc în fiecare an la 21 octombrie. „Noi puneam frumos pe masă sticle de vin cu etichetă. Fiecare venea, gusta, iar cel mai bun zaibăr era premiat. Anul acesta ce o să punem?", a spus un băileştean.

Ce este zaibărul

Potrivit Dicţionatului explicativ al limbii române, zaibărul este un vin produs dintr-un anumit tip de viţă de vie nealtoită, care are struguri nu prea mari, cu boabe alungite, de culoare neagră.

Între 3 şi 7 lei litrul de vin oltenesc

Oltenii nu beau zaibărul oricum şi nici la orice masă. Vinul are rostul lui şi este servit din damigeană când sunt primiţi musafirii sau când se pleacă în vizită.

Licoarea neagră, parfumată şi tare nu se îndoaie niciodată cu apă şi se soarbe musai dintr-o cană de lut cu o strachină de acrituri şi un fir de praz alături. Nici nu e de mirare că iubitul actor Amza Pellea, în rolul lui Nea Mărin, căra plocon cu paporniţă la naşul său din Bucureşti praz şi zaibăr de Băileşti.

Zaibărul nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Şi numai după ce a fost gustat. Un litru costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite