De ce plafonul pentru analize se epuizează atât de rapid? Şeful CNAS: Plafonul nu poate fi înlăturat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Gheorghe FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Gheorghe FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Plafonul pentru analizele medicale nu poate să dispară vreodată, spune noul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, a precizat că plafonul pentru analizele medicale nu poate să dispară, însă trebuie văzut ce se întâmplă cu resursele insuficiente pe care CNAS le are şi care analize au prioritate. 

„Se mai pune problema şi cum se spaţiază în timp, în funcţie de urgenţă, aceste investigaţii, pentru că nu toate sunt la fel de  urgente”, a declarat Adrian Gheorghe, citat de Libertatea.

Adrian Gheorghe a explicat că în timpul pandemiei, începând cu octombrie 2020, bolnavii cronici beneficiază de decontarea unor investigaţii medicale peste valoarea plafonului.

Jurnaliştii Libertatea notează că Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS, a declarat că investigaţiile medicale pentru bolnavii cronici sunt prioritare. „De la 1 octombrie pentru investigaţiile necesare pentru monitorizarea a şapte afecţiuni: post-covid, cancer, boli rare, celebro-vasculare. În momentul în care medicul pune pe biletul de trimitere semnul de monitorizare de la M1 la M7, orice furnizor aflat în relaţie contractuală cu Casa, care să zicem că primeşte 100 de lei luna asta, dacă a epuizat fondurile contractate cu casa şi primeşte o solicitare pe investigaţii pe un cod de monitorizare de la M1 la M7 le va efectua peste evaluarea de contract, urmând ca la finalul lunii printr-un act adiţional să-şi recupereze banii. Am  făcut această reglementare, deoarece monitorizarea cum e la cancer, dacă omul are trimitere la CT nu îl poţi programa peste două luni.”

CNAS ar putea trece la un sistem digitalizat al analizelor medicale, în acest sens Casa vrea să introducă un proiect pentru obţinerea finanţării prin PNRR. „Cred că este nevoie de mai multă finanţare în sistem, creşterea finanţării trebuie să fie cuplată cu acest cadru de performanţă. În mod previzibil, valoarea fondului cred că va fi relativ constantă în următorii ani, deci nu vom putea vorbi de creşteri spectaculoase la fond. Cred că se pot avea în vedere, poate, şi alte tipuri de măsuri, care să mobilizeze mai mulţi bani în sistem, fondurile europene sunt o astfel de sursă pentru care avem obligaţia să ne mobilizăm”, a spus Adrian Gheorghe.

Citeşte şi:

Preşedintele CNAS, de Ziua Sănătăţii: Vaccinurile împotriva COVID-19, principala armă care ne va asigura succesul acestei bătălii pentru viaţă

Foştii preşedinţi ai CNAS Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite