Aerisirea - o măsură sanitară ieftină şi eficientă anti-COVID 19. INFOGRAFIC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Cel mai mare risc de transmitere a noului coronavirus de la persoanele infectate asimptomatice la cele sănătoase se manifestă în cazul contactului de lungă durată, fără mască, în spaţii aglomerate închise, care nu au fost aerisite corespunzător. De aceea, experţii recomandă aerisirea frecventă a încăperilor publice închise, iar măsura a fost deja adoptată de Germania în strategia anti-COVID.

Regula distanţării sociale nu este de ajuns pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, ci trebuie luaţi în calcul şi alţi factori, precum felul spaţiilor publice (închise sau deschise), gradul de aglomerare şi felul în care se manifestă oamenii acolo (strigă, vorbesc sau păstrează tăcerea), arată ultimele studii realizate de „The British Medical Journal” (BMJ) şi preluate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Toţi aceşti factori pot duce, cumulativ, la un risc crescut de transmitere a virusului SARS-CoV-2 sau dimpotrivă. Un factor important este purtarea măştii de protecţie (studiul a luat în calcul măştile chirurgicale, nu pe cele cu protecţie ridicată, FFP2 sau FFP3 - n.r.). Riscul de transmitere creşte direct proporţional cu cât persoanele din încăpere sunt mai vocale, adică strigă – aşa cum se întâmplă în cazul unui meci de fotbal urmărit într-un bar – sau cântă, precum în situaţia unei petreceri într-un club. Acest risc crescut se menţine chiar şi în situaţia în care spaţiul nu este unul aglomerat, deoarece factorul determinant este aerisirea deficitară.

INSP

Însă riscul de infectare scade la mediu în cazul în care participanţii la evenimentul respectiv vorbesc normal şi numai dacă respectivul spaţiu închis a fost aerisit în mod adecvat. De exemplu, prezintă un risc mediu de infectare clădirile de birouri unde, în pofida regulilor sanitare, cei care lucrează acolo nu poartă mască, însă ventilaţia esta una bună. 

Singura situaţie care prezintă risc scăzut de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de la persoane asimptomatice la cele neinfectate, în cazul în care acestea nu poartă mască, este în cazul în care se află în aer liber şi vorbesc în linişte. Chiar şi în spaţii deschise, riscul de contaminare este ridicat – indiferent de durata contactului – dacă participanţii vorbesc, strigă sau cântă, aşa cum se întâmplă în cazul petrecerilor sau al concertelor în aer liber. 

Germania: Aerisirea, măsură inclusă în strategia anti-COVID

Studiul BMJ a avut un prim ecou în Germania, acolo unde autorităţile au introdus ventilarea spaţiilor interioare în formula guvernamentală de combatere a pandemiei COVID-19. Cancelarul german Angela Merkel a explicat că noua măsură este, probabil, una dintre cele mai „ieftine şi eficiente” metode de stopare a răspândirii virusului, transmite presa internaţională.

Astfel, strategia naţională de combatere a virusului în Germania e cuprinsă acum în acronimul AHACL, care înseamnă distanţare, igienă, măşti, aplicaţia de avertizare privind infecţiile cu coronavirus şi aerisirea spaţiilor interioare.

Şcolile nemţeşti folosesc de mult această practică a aerisirii frecvente, dar în contextul pandemiei s-a pus problema unor instrucţiuni ceva mai precise. O şedinţă recentă a miniştrilor Educaţiei din statele germane a fost dedicată modalităţilor în care se poate aerisi eficient o sală de clasă. Cinci experţi din domenii precum mecanica fluidelor, igiena aerului şi aerodinamică au subliniat importanţa aerisirii unei încăperi la fiecare 15 sau 20 de minute vreme de cel puţin cinci minute primăvara şi toamna, şi trei minute iarna.

Bilanţ: Peste 2.000 de cazuri în 4 zile consecutiv

Un număr de 1.835 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost depistate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 135.900. În ultima zi au murit 56 de pacienţi, iar 598 sunt internaţi la ATI, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică (GCS). În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 13.770 de teste.

Un nou record negativ a fost înregistrat, ieri, în privinţa cazurilor internate la ATI, care se apropie de 600. În acest context, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara avertiza că, în situaţia actuală, important este ca românii să nu se îmbolnăvească de COVID-19, pentru că este posibil să nu aibă unde să fie internaţi.

„Accentuez de fiecare dată, important e să nu ne îmbolnăvim. Când ne-am îmbolnăvit, la ora actuală, s-ar putea ca peste o zi-două, să fii bolnav, să ai nevoie de internare şi să nu mai ai unde să te internezi. Nu avem ce face, persoana respectivă va rămâne acasă şi nu va putea beneficia de tratament. Sunt câteva medicamente pe care le poţi autoadministra la domiciliu, dar medicamentele esenţiale nu le poţi da la domiciliu. Terapia Intensivă este plină. Dacă cumva există o persoană care face formă severă şi se decompensează, de asemenea, nu mai are unde să fie tratată. Suntem la pragul între viaţă şi moarte şi trebuie să înţelegem acest lucru şi să fim foarte responsabili”, a scris pe Facebook medicul Musta.

Cum explică Tătaru creşterea accentuată a numărului de infectări

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pune creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus pe seama unui cumul de factori de peste vară, care au culminat cu redeschiderea şcolilor şi alegerile locale, dar şi a nerespectării şi a „bagatelizării” măsurilor de prevenire. România se află pe locul trei în Europa, la numărul de morţi de COVID-19 la mia de locuitori, calculat în ultimele două săptămâni. Ne depăşesc doar Malta şi Spania.

„Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. Avem aceeaşi parametri pe care îi menţinem. La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnă indice de până în 1,1 şi 3 sau peste 3 va readapta o activitate şcolară, iar organele în drept vor face acea evaluare, ca acele precauţii să fie respectate”, a explicat ministrul.  Nelu Tătaru a mai precizat că o localitate intră în carantină atunci când indicele cazurilor de COVID-19 trece de 3. 

MAI: Se vor înmulţi controalele pe fondul creşterii numărului de infectări

Ministerul de Interne a transmis, sâmbătă, că se vor înmulţi controalele pentru respectarea distanţării pe fondul creşterii numărului de infectări cu COVID-19. În Capitală, acolo unde se manifestă şi cele mai multe infectări de la o zi la alta, peste 300 de amenzi au fost aplicate în pieţe şi târguri, complexuri comerciale, dar şi magazine de cartier, în mijloacele de transport în comun, la terase şi restaurante, acolo unde măsurile de protecţie nu au fost respectate în mod corespunzător.

Capitala s-a aflat din nou, ieri, în topul zonelor cu cea mai largă răspândire a noului coronavirus, cu 336 de noi infectări raportate în doar 24 de ore şi 18.827 de cazuri în total. Pe locul 2 se află judeţul Iaşi, cu 127 de noi infectări şi 5.557 de cazuri în total, iar pe locul 3 se află judeţul Bacău, cu 107 noi infectări şi un total de 4.926 de îmbolnăviri COVID-19.

Astfel, în Bucureşti, 289 dintre sancţiuni (din care 53 avertismente scrise) au fost pentru încălcarea prevederilor Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a precizat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

„Am întâlnit situaţii când, la vederea poliţiştilor, au fost puse măştile, pentru ca imediat după ce au plecat din acel perimetru au fost scoase. Nu o faceţi pentru noi. Vă faceţi rău dumneavoastră!”, a precizat oficialul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite