Agenţia Europeană a Medicamentului: Doza booster anti-COVID-19 cu alt ser, mai eficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mai multe ţări UE a început vaccinarea anti-COVID cu încă o doză faţă de schema completă
În mai multe ţări UE a început vaccinarea anti-COVID cu încă o doză faţă de schema completă

Imunizarea cu alt tip de vaccin anti-COVID după schema de vaccinare completă ar produce în organism un răspuns imunitar mai puternic, au anunţat specialiştii Agenţiei Europene a Medicamentului, EMA, citaţi de AFP.

Agenţia europeană a anunţat joi că studiază datele pe care le are pentru a decide dacă se aliniază unei decizii a Agenţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care a decis miercuri vaccinarea cu un alt tip de vaccin decât cel utilizat la imunizarea completă. 

Vaccinurile anti-COVID autorizate în Uniunea Europeană sunt cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson.

EMA a aprobat recent vaccinarea cu a treia doză Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi a lăsat statele membre UE să aleagă populaţia eligibilă.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

Mai multe ţări au aprobat vaccinarea cu o doză suplimentară (”booster”) în vederea creşterii imunităţii persoanelor vaccinate, însă cele mai multe cu acelaşi tip de vaccin. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite