Agenţia Medicamentului, despre AstraZeneca: o posibilă legătură între vaccin şi cazuri foarte rare de tromboză. Raportul beneficii vs riscuri, pozitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe baza dovezilor ştiinţifice disponibile, nu au fost confirmaţi, încă, factori de risc specific Foto: Arhivă
Pe baza dovezilor ştiinţifice disponibile, nu au fost confirmaţi, încă, factori de risc specific Foto: Arhivă

Comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariţia acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. Raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv aşa că Agenţia a anunţat că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca şi va adăuga acele efecte adverse în prospect.

Comitetul a anunţat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experţi ad hoc. EMA reaminteşte profesioniştilor din domeniul medical că trebuie să rămână conştienţi de posibilitatea apariţiei acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria. Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării, potrivit Digi 24.

Pe baza dovezilor ştiinţifice disponibile, nu au fost confirmaţi, încă, factori de risc specific. 

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. 

EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariţiei acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conştiente şi informate în cazul în care dezvoltă simptome:

Dificultăţi de respirare

Durere în piept

Umflarea picioarelor

Dureri abdominale persistente

Dureri puternice de cap sau înceţoşarea vederii

Pete mici sub piele la locul injecţiei

Directoarea executivă a EMA a declarat că s-a ajuns la concluzia că „rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului”.

„Comitetul de siguranţă privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile. COVID-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă şi trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experţi din mai multe specializări. Pe baza dovezilor prezente anumiţi factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării. Există şi un răspuns imun la acest vaccin care duce la efecte secundare. EMA lucrează cu autorităţile competente pentru a se asigura că aceste cazui sunt comunicate în timp util. Este important ca oamenii vaccinaţi să ştie aceste efecte adverse astfel încât să ştie la timp. Vom continua să monitorizăm şi vom face alte recomandări în funcţie de evoluţia situaţie. Când milioane de oameni sunt vaccinaţi pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel naţional în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a spus Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite