Agenţia Naţională de Transplant, acuzată că dă organe „pe ochi frumoşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România nu ar fi pregătită să facă transplant de plămâni FOTO Adevărul
România nu ar fi pregătită să facă transplant de plămâni FOTO Adevărul

Cel mai recent control făcut de Ministerul Sănătăţii la vârful transplantologiei scoate la iveală nereguli dintre cele mai grave: absenţa unei liste unice a organelor, lipsa procedurilor în acordarea unui organ sau lipsa unui registru al donatorilor. În plus, oficialii susţin că pacienţii nu beneficiază de şanse egale, tronând principiul „cine cunoaşte pe cine” sau „cine este mai vedetă”.

Scandalul pe tema transplantului de plămâni continuă. Situaţia pare să ia calea justiţiei după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că „pacienţii de pe listele de transplant nu beneficiază de şanse egale”. Voiculescu le-a cerut specialiştilor din domeniu, la sfârşitul săptămânii trecute, să pună la punct un regulament echitabil de alocare a organelor, pentru pacienţii de pe liste.

„Nu există un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutumă. Pacienţii de pe listele de transplant nu beneficiază de şanse egale. Nu există proceduri clare de contactare a benficiarilor de transplanturi. Acest lucru dă posibilitatea ca cineva să decidă dacă o persoană primeşte un organ sau nu, după criterii subiective”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, subliniind că România nu are o listă unică de aşteptare pentru pacienţi şi nici un registru al donatorilor, aşa cum ar fi normal.

„Nu ar trebui să conteze dacă eşti mai vedetă decât ceilalţi”

Însă neregulile depistate de Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii merg mai departe, susţine ministrul, în opinia căruia o altă mare problemă o reprezintă faptul că organele sunt transportate cu un avion de linie, asta cu toate că timpul este un factor vital pentru funcţionalitatea organului. „Când viaţa ta depinde de un organ, nu ar trebui să conteze că eşti din Timişoara, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă eşti pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană şi nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze dacă eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi pe lista de aşteptare”, a punctat Voiculescu, arătând cu degetul spre cazul actorului Alexandru Arşinel, care a beneficiat de un transplant de rinichi la Cluj deşi în locul său erau alţi pacienţi care aveau prioritate.

Voiculescu vrea să vadă şi modul în care au fost cheltuiţi banii la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, centru acreditat de Agenţia Naţională de Transplant pentru transplantul de plămâni. Însă, nici până acum, Primăria Capitalei, autoritate în subordinea căreia se află acest spital, nu şi-a delegat un reprezentant care să facă parte din echipă, motiv pentru care controlul nu poate fi început. În schimb, oficialul a prezentat o serie de concluzii preliminare ale raportului întocmit de Inspecţia Sanitară de Stat.

Copcă: „Nimeni nu a semnalat nicio lipsă”

Documentul subliniază, negru pe alb, motivele pentru care în Spitalul Sfânta Maria nu se poate face transplant pulmonar: nu există un laborator de analize în spital, serviciile fiind externalizate, lipseşte compartimentul de penumologie în care să se facă urmărirea post-transplant a pacienţilor, precum şi un medic infecţionist, riscul ca pacienţii transplanţi să contracteze germeni din spital fiind major.

Replica managerului spitalului, Narcis Copcă, la acuzaţiile aduse de Ministerul Sănătăţii, nu a întârziat. Chirurgul susţine că „laboratorul există, e funcţional 24 din 24. Să spui că nu există este o minciună şi o defăimare” el subliniind că va acţiona în judecată Ministerul Sănătăţii.

„Nu există niciun act care să ateste că noi nu eram în regulă, că ne-ar fi trebuit un medic în plus, un aparat în plus. Nimeni nu a semnalat nicio lipsă, iar ANT ne-a acreditat”, a completat Narcis Copcă. Medicul a spus că acum are deja doi pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplant de plămân.

„În septembrie am fost sunat de doctorul Zota, ne-a spus că are un donator de la care poate fi prelevat plămânul pentru transplant. Ministrul Sănătăţii a refuzat ca un pacient român să primească acest plămân şi a preferat să-l trimită la Viena. Avem tot ceea ce ni s-a cerut. Avem contract cu patru medici pneumologi şi cu un medic pneumolog infecţionist, chiar mai mult decât ar fi fost necesar. Avem posibilitatea efectuării unor nalize medicale continuu, 24 de ore din 24. Mai mult, avem posibilitatea ca anumite analize să le facem în Germania. Domnule ministru, vă asigur că vom face transplant de plămân la Spitalul Sfânta Maria, pe care mi-l asum public. Noi, doctorii ni-l asumăm cu diploma noastră. Domnul ministru va trebuie să asume refuzul şi pierderea de vieţi omeneşti”, a precizat managerul săptămâna trecută.

De ce nu suntem pregătiţi

Însă medicii pneumologi susţin că România nu este pregătită în prezent pentru a face transplant de plămâni. Chiar dacă operaţiile ar putea fi făcute, nu deţinem echipele specializate care să monitorizeze perioada post-transplant şi managementul complicaţiilor post transplant. Profesorul Miron Bogdan de la Spitalul Marius Nasta a explicat că la Spitalul Sfânta Maria, unitate medicală pe care a vizitat-o, nu există doctorii care să se ocupe de monitorizarea pacientului.

El arată că pentru monitorizarea pacientului este nevoie de o echipă medicală extinsă, multidisciplinară, cu vastă experienţă în domeniu: ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie intervenţională, cardiologie inclusiv intervenţională, anatomie patologică, echipă care nu este disponibilă în acest moment în ţara noastră.

Şi aparatura lipseşte, au mărturisit pneumologii, adăugând că medicaţia imunosupresoare, indicată pacienţilor cu transplant, este foarte scumpă şi ea nu ar trebui să aibă discontinuităţi în aprovizionare, aşa cum se întâmplă în prezent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite