Societate

articolul anterior articolul urmator

Ajunul Crăciunului 2020 la Slătioara

1
25 Dec 2020 08:37:10
Dinu Săraru

Faţă de bucuria Măgurii înzăpezită anul trecut şi bucuria celor aproape 90 de colindători, copii care înotau prin troiene, făcând din cristalinul glasurilor lor un poem simfonic care scălda Slătioara întreagă, anul acesta Măgura a fost cea care s-a uitat jinduind la zăpezile lanţului Munţilor Căpăţânii, zăpezi care, singure, ocroteau amintirea sărbătorii pentru că Măgura s-a retras acoperită de neguri fumurii şi triste.

Zăpezile s-au oprit în pragul Slătioarei şi scânteiau orgolioase până la cerul de sticlă albastră, aureolând Vârful Mândra din Parâng.

Şi totuşi pâlcurile de trei sau patru sau cinci, cel mult, colindători, păstrând şi între ei un spaţiu ţinând de rigorile pandemiei, au învins până la urmă vremurile şi vremuiala, chiar dacă bucuria zurgălăilor a părut mai timidă, mai smerită, şi, cum spunea doctoriţa satului, sărbătoarea Sfântului Crăciun tot a fost întâmpinată ieri cu aceeaşi înfrigurare şi cu aceeaşi nădăjduitoare speranţă, cu atât mai mult, cu cât Slătioara a ieşit, slavă Domnului, din zona localităţilor primejduite de nefericitul virus.

Preoţii celor patru parohii şi diaconii lor au binecuvântat gospodăriile enoriaşilor lor, păstrând cu grijă, la piept, Icoana Naşterii Domnului, o tradiţie care nu poate fi şi nu va fi părăsită pentru că pe ea, pe această tradiţie, se întemeiază identitatea naţională şi spirituală care face şi azi ca Biserica Ortodoxă să se afle într-o emoţionantă zodie a credinţei şi a încrederii.

N-a mai fost, ieri, în Ajun, la Slătioara, bucuria întreagă care făcea din Ajun o sărbătoare cât un colind, dar colinde au fost cântate sub multe ferestre, melodiile lor părând că se strecoară ca un firicel al speranţei.

- Să ştii dumneata, mi-a spus doctoriţa Mioara Rădulescu, fiică de olar şi cântăreţ  de biserică, să ştii că în sufletul satului nostru sărbătoarea s-a păstrat întreagă!

” Steaua sus răsare
Ca o taină mare,
Steaua străluceşte
Şi lumii vesteşte....”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Radu Mircea
25.12.2020, 18:17:23

# Dinu Sararu HO HO HO ... Asa-i maistre ,''pe aceasta traditie se intemeiaza identitatea nationala si spirtuala care face ca si azi Biserica Ortodoxa sa se afle intr-o emotionanta zodie a credintei si increderii .'' Curat incredere si credinta cind popicii mai au putin si se inscriu la fortele de munca pentru somaj si pina si Preafericitu' a ajuns sa mearga acum cu cauciucuri de vara la Maybach . Noroc ca nu-l opreste nimeni . Acum cind increderea in BOR a scazut cu mai bine de 50 de procente . Asta nu fiindca credinta a slabit , dar s-a mai desteptat prostimea si nu mai suporta lacomia si fatarnicia popicilor traditionali . Ma gindesc la sanatatea dvs. si nu va spun citi crestini stramosesti au trecut la culte ceva mai noi si parca mai sincere deocamdata . Ca sa vedeti ca nu sunt rau , ci numai critic , va doresc sarbatori linistite !!! PS Sa-i citeasca cineva maistrului comentariul meu , ca el de mult nu mai are lumina ochilor si dicteaza din amintiri .Astept cu pacienta amintirile de CC al PCR , unde era membran deplin .

-3 (3 voturi)
Modifică Setările