Alegerile sănătoase, încurajate în şcoli de Salvaţi Copiii. Statisticile arată că 53% din copiii români nu mănâncă dimineaţa, iar 12% din adolescenţi fumează canabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect ce urmăreşte să ajute copiii şi adolescenţii din grădiniţe, şcoli şi licee să facă alegeri sănătoase a fost lansat sâmbătă de organizaţia Salvaţi Copiii, care a prezentat şi un studiu potrivit căruia 53% din copiii români nu iau micul dejun, iar 12% din adolescenţi fumează canabis.

Proiectul „Alegeri sănătoase“, ce va fi derulat pe parcursul unui an de Salvaţi Copii în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Asociaţia Şcoală pentru Sănătate, urmăreşte să ajute cel puţin 8.000 de copii şi adolescenţi din grădiniţe, şcoli generale şi licee din Bucureşti şi 10 judeţe din România.

Remus Pricopie propune ca în meniurile din grădiniţe să fie elaborate de nutriţionişti

La conferinţa de presă de lansare a programului au participat ministrul Educaţiei Remus Pricopie şi europarlamentarul Daciana Sârbu.

Aceasta din urmă a spus că vrea să schimbe legislaţia privind hrana copiilor în grădiniţe, unde meniurile ar trebui să fie elaborate cu ajutorul unor nutriţionişti.

Daciana Sârbu a dat ca exemplu cerealele pe care le consumă copiii la grădiniţă şi a explicat că, în multe cazuri, acestea au un conţinut ridicat de zahăr pentru că astfel este mult mai uşor să-i convingi pe copii să le mănânce.

La rândul său, Remus Pricopie, a subliniat că este foarte important ca numărul orelor de sport să fie suplimentat în şcoli, precizând că în prezent lucrează 11.000 de profesori de sport şi că ar fi nevoie de 16.000, număr la care s-ar putea ajunge în trei-patru ani.

Module speciale, în funcţie de vârstă

Prin programul „Alegeri sănătoase“, copiii şi adolescenţii ar urma să fie ajutaţi de profesori şi de voluntari, din rândul elevilor mai mari, să ia decizii bune cu privire la alimentaţie şi stil de viaţă, precum şi de psihologi, să-şi regăsească echilibrul emoţional.

În cadrul programului, copiii vor parcurge diferite module, în funcţie de grupa de vârstă, în care vor fi abordate aspecte precum alimentaţia, activitatea sportivă, viaţa sexuală, fumatul, consumul de alcool şi droguri.
26% din băieţi au fumat prima ţigară înainte de 13 ani

Potrivit unui studiu, prezentat de Salvaţi Copiii, 53 la sută dintre copiii români nu mănâncă micul dejun, situaţia fiind mai alarmantă în cazul fetelor şi în mediul rural. Totodată, consumul de fructe scade după ce copiii împlinesc 11 ani, atât la băieţi, cât şi la fete, iar activităţile fizice în rândul copiilor sunt sub media internaţională.

Peste un sfert – 26 la sută – din băieţi şi 11 la sută din fete au fumat prima ţigară înainte de 13 ani, iar 6 la sută din băieţii cu vârste între 11 şi 15 ani fumează săptămânal.
Totodată, 19 la sută dintre băieţi şi 11 la sută dintre fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de 11 ani. După vârsta de 15 ani, 36 la sută dintre băieţi consumă alcool săptămânal.

Studiul a mai relevat că 12 la sută dintre adolescenţi fumează canabis şi că 17 la sută din fete şi 48 la sută din băieţi au avut primul contact sexual înainte de 15 ani, iar din aceştia doar 9 la sută au folosit mijloace de protecţie.

Cercetarea a fost realizată în perioada 2010 - 2012, pe un eşantion de 5.504 elevi, dintre care 1.681 de 11 ani, 1.763 de 13 ani şi 2.060 de 15 ani.

Articole pe aceeaşi temă

Lecţie de siguranţă pe Internet, de la Profesorul Anului 2013. Dascălul Violeta Tănăsescu ne învaţă cum să ne ferim copiii de riscurile lumii virtuale

VIDEO ADHD este sau nu o boală? Diagnosticul poate fi o uşurare pentru părinţii care se simt vinovaţi, spun specialiştii

Peste 40 de liceeni din Negreşti, care au părinţii plecaţi în străinătate, vor fi ajutaţi de organizaţia „Salvaţi Copiii“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite