Alertă emisă de România pentru măşti neconforme descoperite la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. Cum au descoperit medicii că nu sunt protejaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

România a emis o alertă cu privire la măştile de protecţie neconforme aflate pe piaţă. Potrivit reprezentanţilot ANPC, măştile poartă marcajul care atestă certificarea europeană (CE), însă sunt contrafăcute şi nu oferă siguranţă. Este vorba de peste 12.000 de materiale sanitare de acest fel au fost descoperite de reprezentanţii Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, a arătat la Digi 24 şi cum pot fi diferenţiate măştile conforme de cele neconforme.

„Asta e originală, vezi? (Valva filtrului de particule - n.r) este sudată practic de material. Deci asta e originală şi se rupe cu tot cu material. La cea care este fake, pur şi simplu se deschide”, a demonstrat medicul, rupând filtrul de protecţie de la două măşti.

Măştile au fost comandate de Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, prin sistemul de achiziţii, de la trei distribuitori: doi din Timiş şi unul din Capitală.

„Am înştiinţat autorităţile imediat şi le-am retras de pe secţii, aşteptăm ca organele competente să se sesizeze, noi am sesizat şi să vedem ce să facem cu aceste loturi. Vorbim de măşti FFP 3 cu o anumită marcă, care efectiv le pică filtrul care era aplicat pe ele”, a declarat dr. Cristian Oancea pentru sursa citată.

Eticheta măştilor indică ţara de provenienţă, Polonia, şi, cel mai probabil, nici firmele distribuitoare nu au ştiut că produsele sunt contrafăcute.

Pagubă de 120.000 de euro în dauna spitalului

„Din 25.000 de măşti, să ai 12.000 de măşti neconforme înseamnă efectiv crimă. Nu poţi să pui oamenii să poarte măşti neconforme, să intre în zona roşie cu aceşte măşti cu care practic inhalezi tot aerul contaminat cu SARS-CoV-2 şi după aia să mai ai pretenţia ca personalul medical să fie sănătos”, a spus medicul.

La prima vedere, măştile par absolut identice, însă în urma unui control amănunţit medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au stabilit de exemplu că unele măşti sunt conforme, iar altele nu. În prima fază le-au atras atenţia lipiturile prost făcute ale ambalajului, dar şi diferenţele de scris.

„Aţi văzut cum se dezlipeşte. Şi sunt amestecate, deci e o loterie, o loterie a vieţii, doar o mână criminală poate să facă aşa ceva”, a mai spus Cristian Oancea. Paguba suferită de spitalul din Timişoara depăşeşte 120.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite