Alertă. Medicamentul Protelos, utilizat pentru tratarea osteoporozei are efecte secundare grave. Medicii recomandă stoparea utilizării acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape un milion de români au risc crescut de fracturi FOTO Ahivă
Aproape un milion de români au risc crescut de fracturi FOTO Ahivă

Medicamentul Protelos/Osseor, prescris de doctori pentru tratarea osteoporozei, nu va mai putea fi vândut în farmacii din cauza unor efecte secundare grave pe care le poate produce. Administraţia Naţională a Medicamentelor (ANM) recomandă suspendarea utilizării acestuia, cel puţin până la o decizie finală în acest sens a Agenţiei Europene a Medicamentului.

Comitetul european de farmacovigilenţă (PRAC) a recomandat suspendarea autorizaţiei europene de comercializare a medicamentului Protelos, al laboratoarelor franceze Servier, medicament indicat pentru tratamentul osteoporozei severe. 

Alerta a fost transmisă şi în România, mai ales ca la noi medicamentul se eliberează şi compensat.

În luna aprilie 2013, EMA a recomandat restricţionarea utilizării medicamentelor Protelos/Osseor, în vederea reducerii riscului de apariţie a afecţiunilor cardiace. Aceste recomandări constituie urmarea unei evaluări de rutină a raportului beneficiu-risc pentru aceste medicamente, la acel moment luându-se decizia şi a necesităţii unei evaluări aprofundate.

Experţii au constatat că, la 1.000 de pacienţi trataţi într-un an, apar patru cazuri grave de efecte adverse precum stop cardiac sau cheaguri de sânge pe vase. De asemenea, apar şi reacţii alergice ale pielii, cazuri de inflamare a ficatului sau probleme de conştienţă.

Recomandarea PRAC va fi transmisă spre examinare Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP), care va lua o decizie la următoarea sa reuniune din 20-23 ianuarie 2014, precizează grupul farmaceutic.

În octombrie 2011, agenţia franceză a medicamentului i-a avertizat pe profesioniştii din domeniul sănătăţii să limiteze utilizarea Protelos din cauza efectelor secundare grave tromboembolice venoase şi a riscului de alergie şi a sesizat EMA în vederea unei reevaluări a raportului beneficiu/risc. 

În luna martie 2012, Autoritatea Europeană pentru Sănătate a recomandat noi contra-indicaţii pentru utilizarea Protelos, dar a estimat că medicamentul are totuşi mai multe beneficii decât riscuri. 

Protelos/Osseor este autorizat în Europa în tratamentul osteoporozei la femeile care sunt la menopauză şi riscă să sufere fracturi ale coloanei vertebrale şi ale şoldului.

Ce este osteoporoza

Fiind o boală osoasă care demineralizează osul, fragilizându-l, osteoporoza deţine un record absolut: este cea mai importantă cauză de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind vinovată de aproape 80% din totalul lor. 

La nivel internaţional osteoporoza ocupă al doilea loc în lume după bolile cardiovasculare, ca problemă majoră de sănătate publică în condiţiile în care una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În România, numărul de femei şi bărbaţi de peste 50 ani, cu risc crescut de fractură este de aproximativ un milion, din care în prezent sunt trataţi cel mult 20%.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum previi osteoporoza

Femeile, persoanele care suferă de diabet sau de boli digestive, fumătorii şi alcoolicii sunt cei mai predispuşi la fragilitate osoasă. Osteoporoza trebuie prevenită, pentru că tratarea acestei boli presupune luni de terapie, iar vindecarea este imposibilă.

Cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale

Spasme musculare sau piele uscată? Deşi pot fi cauzate de efortul fizic intens, respectiv de expunerea prelungită la soare, aceste simptome pot ascunde o lipsă de vitamine şi de minerale.

Suplimentele ,,prietene” ale femeilor

Spre deosebire de organismul bărbaţilor, cel al femeilor trece prin mai multe schimbări de-a lungul timpului. De aceea, nevoia de suplimente de vitamine şi de minerale este mai mare în cazul reprezentantelor sexului frumos. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai bune suplimente pentru femei!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite