Alertă de meningită în România. Două tinere au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E alertă în România: alte două cazuri de meningită au fost diagnosticate de medici, după cel al tinerei de 18 ani de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti, care a pierdut săptămâna trecută lupta pentru viaţă la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

Acum o altă adolescentă, de 16 ani, s-a îmbolnăvit de meningită după ce a venit din Italia. Autorităţile sanitare din Botoşani sunt în prezent în alertă, fata primind tratament cu antibiotice. Copila a ajuns la spital acuzând extreme de dureri puternice de cap. „Nu are acelaşi tip de meningită meningococică precum pacienta din Bucureşti. Este pe tratament şi este bine”, au arătat oficiali din Ministerul Sănătăţii care au precizat că eleva este internată pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Mavromati din Botoşani. „Este cetăţean român, dar nu este rezident în România, aşa că nu se pune problema unui focar local. Au fost identificaţi toţi contacţii, s-au luat toate măsurile necesare”, a declarat epidemiologul Irina Alecu. 

Adolescentă din Vaslui, al doilea deces

Însă ieri a apărut o nouă suspiciune de meningită, de această dată la Vaslui, unde o copilă de 15 ani a fost transferată în comă la o clinică din Iaşi. Fata, care provenea dintr-un centru social al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Vaslui era suspectă de meningită pneumococică. Înainte de a fi transferată la Iaşi, fata acuza dureri în zona rinichilor. Ulterior, ea a intrat în comă, fiind intubată de medicii anestezişti. 

„Este în stare foarte gravă”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean Vaslui, unitate sanitară în care s-au luat măsuri pentru dezinfectarea saloanelor de pe secţia de Pediatrie. O anchetă epidemiologică a fost demarată şi de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui. „Aşteptăm rezultatele analizelor”, a punctat Mihaela Vlada, reprezentanta DSP Vaslui.

Adolescenta de 15 ani din Vaslui a decedat marţi seară. “A murit în cursul după-amiezii. Toate organele îi erau afectate. De mult nu am mai avut în spitalul nostru o formă atât de dură a bolii. Meningita a fost confirmată clinic, iar toate analizele iniţiale arătau o infecţie gravă”, a declarat pentru News.ro, managerul spitalului de Boli Infecţioase, medicul Carmen Dorobăţ.

Care sunt simptomele

Potrivit specialiştilor, meningita este o urgenţă medicală, indiferent de cauză. Asta pentru că în cazul unui meningococ, evoluţia poate să fie imprevizibilă iar o deteriorare a organismului poate apărea în doar câteva ore. Concret, meningita trebuie diagnosticată corect de la primele simptome. Meningococia poate fi uneori imposibil de tratat, mai spun medicii, chiar dacă pacientul ajunge repede la spital. 

În ceea ce priveşte simptomele, dacă starea generală este proastă, asemănătoare cu cea dată de o viroză, dar este însoţită de febră înaltă, durere puternică de cap, vărsături în jet şi hipersensibilitate la lumină, simptome care să se deruleze într-un interval de doar câteva ore, este necesară apelarea serviciilor de urgenţă. Sunt multe virusuri, chiar şi virusul gripal poate să dea în unele situaţii meningită, care e, până la urmă, o complicaţie a infecţiei virale.

Ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică arătând că la nivelul anului 2017 au fost 63 de îmbolnăviri şi 13 decese la nivel naţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite