Alertă meteo: vânt şi ninsori în cea mai mare parte a ţării până luni seară. Unde întră în vigoare un cod galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto INQUAM PHOTOS
Foto INQUAM PHOTOS

Meteorologii anunţă că, începând de sâmbătă după-amiază şi până luni seară, în cea mai mare parte a ţării vor fi intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi ninsori. Pentru zona de munte a fost emisă o atenţionare Cod galben de ninsori, chiar viscol la altitudini mai mari de 1.700 de metri, un alt Cod galben - privind intensificări ale vântului - fiind emis pentru regiunea Moldovei.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi ninsori, valabilă de sâmbătă, de la ora 17.00, până luni, la ora 22.00.

"Sâmbătă şi duminică, local şi temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, cu rafale în general de 45…55 km/h, iar la munte de peste 70 km/h. Pe parcursul zilei de luni (6 ianuarie) vântul va avea intensificări îndeosebi în regiunile sud-estice şi în Carpaţii Meridionali", arată ANM.

Temporar, vor fi precipitaţii: în zona montană va ninge, în centrul, vestul, nordul şi nord-estul teritoriului vor predomina ninsorile, iar în sud-est vor fi precipitaţii mixte. Local se va depune strat de zăpadă şi, pe arii restrânse, se va forma polei sau gheţuş.

Conform sursei citate, zăpada va fi viscolită sau spulberată în zona montană şi, trecător, la început în regiunile vestice, apoi mai ales în cele estice, nord-vestice şi centrale.

Totodată, ANM a emis, pentru zona de munte, o atenţionare Cod galben de ninsori moderate cantitativ, iar la altitudini de peste 1.700 de metri - intensificări puternice ale vântului, viscol. Codul galben va intra în vigoare sâmbătă, la ora 18.00, şi va expira luni, la ora 6.00.

"La începutul intervalului în Carpaţii Occidentali, iar din a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (4/5 ianuarie) mai ales în Carpaţii Meridionali, va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 65...75 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, mai ales în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, peste 90...100 km/h, viscolind şi spulberând zăpada", se arată în atenţionare.

Imagine indisponibilă

O altă atenţionare Cod galben vizează Moldova, unde sunt aşteptate intensificări ale vântului, de duminică, de la ora 9.00, până luni, la ora 6.00.

"În intervalul menţionat, în Moldova, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 - 65 km/h, iar pe arii restrânse 70 - 75 km/h. Local şi temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar zăpada va fi trecător spulberată", spun meteorologii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite