Societate

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Rafila, despre trendul descrescător al populaţiei României: „În fiecare an dispare un oraş cu 50.000 de locuitori”

36
17 Jun 2021 19:18:54
Autor: Cristina Morozan
Alexandru Rafila a atras atenţia că este nevoie nu doar de servicii de sănătate de calitate, ci şi de acces la aceste servicii, "acces care mai ales în zona rurală nu există".  Foto: Arhivă
Alexandru Rafila a atras atenţia că este nevoie nu doar de servicii de sănătate de calitate, ci şi de acces la aceste servicii, "acces care mai ales în zona rurală nu există".  Foto: Arhivă

Trebuie schimbat trendul descendent al populaţiei României, deoarece riscăm ca până în anul 2050 aceasta să fie de 16 - 16,5 milioane de persoane, a atras atenţia, joi, deputatul PSD Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. El susţine că, potrivit datelor statistice, în fiecare an dispare un oraş cu 50.000 de locuitori,

"Rata de fertilitate în UE este 1,56 şi asta înseamnă că asistăm la un trend de scădere. (...) Noi acum avem undeva între 1,6 şi 1,7 şi acest lucru ne va duce în perioada următoare la o scădere constantă a populaţiei, cu o proiecţie pentru anul 2050 de circa 16 - 16,5 milioane de locuitori, iar până la sfârşitul acestui secol puţin peste 12 milioane de locuitori. (...) Trebuie să schimbăm acest trend descrescător al populaţiei României. Diferenţa între numărul de persoane care mor în fiecare an în Romania şi numărul de copii care se nasc în fiecare an este de cel puţin 50.000 de persoane. Deci un oraş de 50.000 de persoane dispărute în fiecare an din România datorită unei natalităţi reduse", a declarat Rafila, la o dezbatere la Palatul Parlamentului, pe tema unei iniţiative legislative a parlamentarilor social-democraţi privind susţinerea tinerelor familii cu copii, potrivit Agerpres.

El a atras atenţia că este nevoie nu doar de servicii de sănătate de calitate, ci şi de acces la aceste servicii, "acces care mai ales în zona rurală nu există". 
 
Prezent la dezbatere, Eduard Petrescu, reprezentant al UNICEF România, a afirmat că ţara noastră este din 2019 în rândul celor cu venituri ridicate, dar "această prosperitate din păcate nu s-a tradus într-o schimbare semnificativă a nivelului de bunăstare a unei părţi semnificative a copiilor din România".
 
"În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, Romania a fost foarte mult timp campioana Uniunii Europene. În 2019 ne-a depăşit Malta. (...) În România peste 1.100 de copii mor în fiecare an înainte a împlini vârsta de un an, iar ultimul program naţional public de dotare cu echipamente a maternităţilor datează din 2007. (...) Sunt judeţe în România unde rata mortalităţii infantile este de aproape 5 ori mai mare decât în Bucureşti. (...) Este nevoie să ajutăm copiii să supravieţuiască măcar primului an de viaţă", a spus Roxana Paraschiv, reprezentanta Organizaţiei "Salvaţi Copiii
 
 Nicoleta Cristea - Brunel, preşedintele Asociaţiei SOS Infertilitatea, a susţinut că într-o lege privind sprijinirea natalităţii în România trebuie introdus în mod obligatoriu aspectul "infertilitate", pentru că reprezintă "un procent excepţional de mare", şi anume 20 % din cuplurile de vârstă fertilă. "Avem nevoie de legislaţie pentru aceste cupluri", a arătat aceasta. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Amdo Odma
17.06.2021, 19:24:52

Romanii din viitor vor fi negriciosi la fata. Si poate vor folosi "manca-ti-as" in loc de "buna dimineata". Refugiatii invadatori nu vor avea nicio sansa in fata romanilor din viitor.

-2 (24 voturi)
Paul_
17.06.2021, 19:36:25

Trebuie sa recunoastem caci copii reprezinta pe langa o bucurie si o responsabilitate (inclusiv materiala). In mediul urban, daca ai 2 copii (baiat si fata) asta insemna un apartament cu 3 camere. Plus cheltuielile de zi cu zi. De aceea multe familii nu il mai adauga pe al patrulea membru a familiei. O solutie poate ar fi ca parintii sa primeasca sa spunem 20% din impozitul pe salariu ( cei 10% din brut) pe care il vor plati copiii lor ca supliment la pensie. Cum in general, salariile sunt corelate cu nivelul de educatie, parintii care se vor interesa ce educatia copiilor vor avea de castigat. Nu este o solutie care sa ii pedepseasca pe cei care au un copil sau nici unul, ci care sa ii recompenseze pe cei care au doi sau trei.

+3 (9 voturi)
Amdo Odma
17.06.2021, 19:42:10

Ai vrut copii? Creste-i, nu cere pomana.

-5 (13 voturi)
Paul_
17.06.2021, 19:54:21

Da, avem un copil si suntem prea in varsta sa nu mai gandim la al doilea. Dar stiu familii care au doi copii si au o viata mai complicata decat a mea. Ei cresc 2 viitori platitori de pensii, eu unul singur. Aici este vorba de politici publice. Daca se ajunge la concluzia ca 1.6 copii/ familei este o problema atunci poate trebuie facut ceva. Asa si alocatia pentru copii, impozit 0% pentru programatori si constructori tot pomana este.

+6 (8 voturi)
inuendo
17.06.2021, 19:36:56

Ia să vedem: dacă tinerilor care au credit de locuințe li s-ar reduce creditul cu 5% pentru fiecare nou născut; dacă am avea o Constituție și o Justiție care să vină în sprijinul cetățenului; dacă inițiativa privată ar fi încurajată nu desființată de o legislație dușmănoasă; dacă politicienii din ultimii treizeci de ani ar dispărea sau li s-ar confisca averea; atunci și natalitatea ar crește în mod semnificativ... pentru că ne place sau nu, traim într-o țară în care grupările mafioate fac legea, sunt încurajate ignoranța ,incompetența și indolența, și din care tinerii sunt alungați sistematic. Acesta este un genocid condus de gruparea mafioată compusă din partidele politice aservite intereselor obscure. Ale cui? Știți cu toții răspunsul.

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările