Alexandru Rafila: Ne aşteptăm la o nouă creştere spectaculoasă a cazurilor COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că trendul ascendent al infecţiilor cu SARS-CoV-2 continuă, iar după o scădere în weekend, săptămâna viitoare este aşteptată „o nouă creştere spectaculoasă”. „Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse”, afirmă ministrul

„Trendul ascendent al acestei infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere aşteptată pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când, în mod evident, testarea a fost mai limitată şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15.000 - 18.000 de cazuri de cazuri pentru week-end.  Apoi ne aşteptăm la o nouă creştere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă. 

Aceasta evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, cel puţin până pe data de 10 februarie, iar un tren descendent o să schimbe datele problemei şi din punct de vedere al percepţiei problemei, şi din punct de vedere al sistemului de sănătate care, în anumite judeţe, dă semne nu de epuizare, ci dă semne de blocare, dacă vreţi. Dau un exemplu, judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară: 68% dintre paturi sunt ocupate şi dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luam prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Stirileprotv.ro.

Alexandru Rafila a afirmat că lunea viitoare vor sosi în România 50.000 de cutii de medicament antiviral Molnupiravir. 

„Altă veste importantă pentru toată lumea este că, luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru. Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reuşit, ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din SUA care e foarte greu de adoptat în România. Dau un singur exemplu: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament, a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte centrele de testare gratuită, Alexandru Rafila a afirmat că în weekend acestea vor fi extinse la nivelul întregii ţări.

 „O să extindem în weekend centrele de recoltare a probelor pe care le-am început în Bucureşti, în weekendul trecut, o să le extindem la nivelul întregii ţări încât pacienţii să se poată duce la spitale unde să li se preleveze probe. E vorba despre pacienţii simptomatici care se înscriu pe platformele DSP. Lucrurile au mers bine la Bucureşti, chiar dacă au fost anumite aglomeraţii temporare sau oameni care voiau să plece în vacanţe şi voiau să-şi facă test la DSP. Eu înţeleg că toată lumea vrea să meargă gratis în vacanţă, dar era un abuz. Centrele vor funcţiona de săptămâna viitoare doar în weekend”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite