Societate

articolul anterior articolul urmator

Rafila, despre certificatul verde: Se va numi certificatul COVID. Va fi introdus când există o creştere susţinută

6
27 Nov 2021 16:52:28
Autor: Maria-Alexandra Mortu
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila a transmis sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că s-a întâlnit cu mai mulţi specialişti în sănătate publică pentru a discuta despre ce măsuri ar urma să fie impuse în ţara noastră pentru a opri pandemia COVID-19, dar mai ales despre certificatul verde.

Alexandru Rafila a anunţat că a discutat şi despre ce măsuri ar trebui luate în cazul în care tulpina de coronavirus Omicron este depistată în România. 
 
„Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este întotdeauna soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Alte măsuri de sănătate publică recomandate, începând cu purtarea măştii, distanţare sau evitarea aglomeraţiei, bineînţeles că rămân în vigoare”, a precizat Alexandru Rafila. 
 
De asemenea, acesta a declarat că discuţia cu specialiştii s-a concentrat asupra certificatului verde, care se va numi certificat COVID. 
 
„Discuţia s-a concentrat şi asupra certificatului Covid. Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că certificatul verde original se referă la documentul adoptat de Parlamentul european şi se referă la călătoria între statele membre. Certificatul Covid, care a reprezentat un subiect de interes şi de dezbatere, de multe ori de controverse în spaţiul public... vom încerca să găsim pentru el o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea lui să poată să fie făcută când există o creştere susţinută, pe un anumit interval, de exemplu trei săptămâni. Şi renunţarea la utilizarea la acest certificat verde complet, adică testare, vaccinare sau trecere prin boală, să fie făcut atunci când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat ministrul Sănătăţii. 
 
În cadrul conferinţei acesta a fost întrebat dacă reglementarea privind certificatul COVID va fi făcută prin ordonanţă de urgenţă sau lege. 
 
„Oricum, şi o soluţie a Guvernului tot în Parlament ajunge până la urmă. Noi trebuie să creăm cadrul, să nu legăm soluţia legislativă de introducere, introducerea, pe baza unui altgoritm, aşa cum v-am spus, dar soluţia legislativă ar trebui să fie luată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, până la finele acestui an. (...) Rămâne să discutăm cu toate instituţiile implicate, oricum lucrul ăsta va trebui discutat şi în cadrul Coaliţiei, trebuie asumat din punct de vedere politic, încât să răspundem acestei urgenţe de sănătate publică şi să creăm un mecanism transparent şi predictibil şi cunoscut de utilizare a acestui certificat COVID, care nu trebuie să fie în niciun fel discriminator”, a declarat Alexandru Rafila.
 
Totodată, ministrul a precizat că dezactivarea certificatului COVID ar urma să aibă o dublă cheie de control.
 
„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (...) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă. Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a mai susţinut Alexandru Rafila.
 
Ministrul a fost întrebat şi ce se va întâmpla în cazul în care  vor exista cazuri de angajaţi daţi afară după introducerea obligativităţii certificatului COVID la locul de muncă.
 
„Eu nu cred că aţi auzit, că am discutat despre datul afară al cuiva de la locul de muncă. O să încercăm să găsim o soluţie. Eu v-am spus un principiu în momentul de faţă, dumneavoastră, deja, mă întrebaţi nişte detalii tehnice, nu am ce să vă răspund, pentru că nu ăsta este scopul, ca să împiedici dreptul la muncă, ci scopul introducerii acestui certificat COVID este să frânezi rapid o creştere a numărului de cazuri, este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp”, a explicat acesta. 
 
Însă a precizat că pentru personalul medical „nu o să pună nimeni problema ca personalul medical să fie suspendat în vreun fel”.
 
„Aici, noi acţionăm ca şi Guvern al României, nu vreau să vă spun punctul de vedere al PSD, vă spun punctul meu de vedere, ca şi profesionist în sănătate, nu este potrivit, mai ales când discutăm de urgenţe de sănătate publică să pui în discuţie suspendarea personalului medical”, a mai declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

m lupascu
27.11.2021, 17:20:10

- responsabil ?

-8 (8 voturi)
Constantine Constantine
27.11.2021, 17:26:22

In sfirsit reveniti la realitate! Certificatul verde era valabil doar pentru calatoriile intertari.

-9 (9 voturi)
The Impaler
27.11.2021, 18:50:20

Ce fumezi? Certificatul verde e valabil pentru aproapte tot in tari care au demult apa calda si wc in casa nu in fundul curtii. Daca vrei la mall, in autobuz, tren, la job chiar..nu mai vb de restaurante, sali de fitness, etc. Pacaliciul asta vrea sa mai atraga voturi de la hauristi si alti antivaxeri..il doare pe el la bascheti de populime. Certificatul verde impus peste tot ar fi accelerat campania de vaccinare pt ca unii s-ar fi vaccinat de musai pt a-si pastra joburile, pt a avea acces peste tot. Binenateles ca o dat-o in maniera pur pesedista..nu ii nevoie de certificat si vaccin, merge cu galeata, faina si uleiul.

+9 (9 voturi)
cristiancristian
27.11.2021, 19:37:46

Un iresponsabil... o sa fie prea tarziu, loaza!

+1 (1 vot)
32Hermann
27.11.2021, 20:19:53

„Va fi introdus când există o creştere susţinută”. Susținută de cine? De parlament, de toate partidele, de Liga Deștepților?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările