Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce funcţionează modelul suedez de gestionare a pandemiei, cu mai puţine restricţii? Explicaţia lui Alexandru Rafila

14
24 Oct 2020 16:49:20
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat motivele pentru care modelul suedez, cu mai puţine restricţii, folosit în pandemia de coronavirus, funcţionează.

„Dacă, iniţial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniştit. Să nu înţelegem greşit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populaţie şi le respectă”, a spus Alexandru Rafila la Realitatea Plus.
 
 „Asta, de fapt, arată că, dacă populaţia are încredere în autorităţi şi colaborează cu autorităţile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reţinem noi din modelul suedez”, a adăugat reprezentantul României la OMS.
 
De la bun început, Suedia a fost cea mai permisivă ţară europeană, care nu a impus carantină şi nici restricţii, inclusiv purtarea obligatorie a măştii.
 
România are aproape de două ori mai multe cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 şi mai multe decese cauzate de COVID-19 decât Suedia. Iar în timp ce în România epidemia ia în continuare avânt, nordicii o ţin foarte bine sub control. 
 
Vezi şi: Cum gestionează Suedia pandemia. Modelul hulit, dat exemplu de OMS. Explicaţia unui medic român

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Popa Pius
24.10.2020, 16:58:57

Pai nu prea functionează nici ăla, ca au dublu față de Romania și la infectați și la morti, raportat la milionul de capete...

-2 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
24.10.2020, 17:33:36

Comentariu considerat abuziv.

kitty kat
24.10.2020, 17:01:37

Romania-i Romania, Suedia e Suedia. Sistemul e si el fff. diferit, deci vorbim aiurea.

0 (4 voturi)
Tomescu Tom
24.10.2020, 18:53:51

Ăsta acum s-a trezit din somn ..?????? De curiozitate ...care mai este nivelul de încredere al populației în autoritățile statului ? Sau este atât de mic încât nici nu merită pomenit ...??? Mulți oameni deja trăiesc cu impresia că de fapt sunt pe cont propriu ..statul nefăcând mare lucru pentru cetățeni ...

+4 (4 voturi)
imsi imsi
24.10.2020, 19:53:07

Tomescu Tom Voorbea de suedezi ma adormitule ca au incredere n ai inteles ? Cind ai 5 milioane de refugiati economici (al 2 furnizor mondial de emigranti) ii clar ca in romania toti suntem pe cont propriu iar statul joianist se lupta cu noi folosind serviciile, dna, presa samd.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările