De ce funcţionează modelul suedez de gestionare a pandemiei, cu mai puţine restricţii? Explicaţia lui Alexandru Rafila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat motivele pentru care modelul suedez, cu mai puţine restricţii, folosit în pandemia de coronavirus, funcţionează.

„Dacă, iniţial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniştit. Să nu înţelegem greşit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populaţie şi le respectă”, a spus Alexandru Rafila la Realitatea Plus.

 „Asta, de fapt, arată că, dacă populaţia are încredere în autorităţi şi colaborează cu autorităţile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reţinem noi din modelul suedez”, a adăugat reprezentantul României la OMS.

De la bun început, Suedia a fost cea mai permisivă ţară europeană, care nu a impus carantină şi nici restricţii, inclusiv purtarea obligatorie a măştii.

România are aproape de două ori mai multe cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 şi mai multe decese cauzate de COVID-19 decât Suedia. Iar în timp ce în România epidemia ia în continuare avânt, nordicii o ţin foarte bine sub control. 

Vezi şi: Cum gestionează Suedia pandemia. Modelul hulit, dat exemplu de OMS. Explicaţia unui medic român

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite