Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila FOTO gov.ro
Alexandru Rafila FOTO gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există o problemă la şcolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. "Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală", a afirmat el.

Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seară, că se caută soluţii pentru şcolile postliceale sanitare.

"Avem o problemă, eu am ridicat-o deja şi sper să găsim o soluţie, profesiunea de asistent medical în momentul de faţă se învaţă şi în universităţi şi ăsta este un lucru bun, creşte foarte mult calitatea profesională a asistenţilor medicali, lucrăm foarte bine atât cu Ordinul Asistenţilor Medicali, cât şi cu Sindicatul Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară care reprezintă partea sindicală pentru majoritatea asistenţilor medicali, ei sprijină dezvoltarea calificării profesionale. Acum avem o situaţie moştenită, e adevărat, dar trebuie să vedem cum o clarificăm, în care accesul la şcolile postliceale de asistenţi medicali, pentru că sunt astfel de şcoli numeroase, produc zeci de mii de absolvenţi în fiecare an, se face fără diplomă de Bacalaureat şi lucrul ăsta ar trebui să înceteze, să găsim o soluţie, încât să putem, într-adevăr, să creştem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că soluţiile sunt de natură legislativă.

"Soluţiile sunt de natură legislativă, Parlamentul trebuie să  legifereze în acest sens. Presupune modificări legislative, chiar din toamnă. Eu cred că e ceva foarte serios, mai ales că acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucrează şi asistenţii medicali”, a subliniat Rafila.

Întrebat dacă asistenţii medicali se califică la locul de muncă, Rafila a precizat că acest lucru se întâmplă.

"Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că dacă eu am o şcoală de pregătit asistenţii medicali, care dacă este într-o localitate care, să spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar că e foarte greu de crezut că ei îşi fac o practică reală şi se pregătesc pentru această meserie. Trebuie să găsim, împreună cu ministerul Educaţiei, pârghiile care să crească calificarea profesională pentru asistenţii medicali. Sunt unii foarte buni, excepţionali”, a spus Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă aceste şcoli postliceale de asistenţi se vor desfiinţa, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se pune problema închiderii, dar că ele trebuie adaptate realităţilor actuale.

"Nu se pune problema închiderii, eu cred că ele trebuie adaptate realităţilor şi putem să găsim soluţii legislative. Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală. Cred că se poate găsi o soluţie. Şcolile postliceale, în general, pregătesc oamenii care nu reuşesc să ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arată cunoştinţe solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite