Alexandru Rafila explică cele două categorii de asimptomatici. Unii dintre aceştia vor putea fi externaţi chiar dacă rămân pozitivi la testele de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat miercuri seară, într-o emisiune la Digi24, care sunt cele două categorii de persoane infectate cu Covid-19 dar asimptomatice, ce se întâmplă cu fiecare categorie şi cum vor reveni aceste persoane în familie şi, implicit, în societate.

„Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticaţi întâmplător, iar atunci sunt internaţi şi urmăriţi până când au două teste negative. O a doua situaţie este reprezentată de persoanele care au avut forme uşoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital şi unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aştepta în mod obişnuit să dispară virusul”, a afirmat Rafila la postul Digi24.

Ce facem cu aceste persoane? „Încep cu a doua categorie. Există o opinie care este fundamentată de nişte studii ştiinţifice, pentru că opiniile care sunt doar asumate fără să existe în spate o fundamentare bazată pe evidenţe nu cred că trebuie să le discutăm. Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Pentru că aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescenţă, care la unii este mai lungă”, a explicat şeful Societăţii Române de Microbiologie.

„Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Aşteptăm să avem la dispoziţie tot ce s-a publicat până în momentul de faţă, aşteptăm un document cu poziţia OMS, la care se lucrează exact în aceste zile şi cred că va fi disponibil până la sfârşitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătăţii decide cum este mai bine”, a completat Rafila.

Despre prima categorie a persoanelor asimptomatice, cele care sunt descoperite întâmplător şi care sunt internate în spital pentru o perioadă variabilă, în funcţie de negativarea celor două teste consecutive, Alexandru Rafila explică:

„Dacă sunt negative fac posibilă externarea şi considerarea pacientului ca fiind vindecat. Este adevărat că în unele ţări se recomandă izolarea la domiciliu a acestor persoane şi menţinerea lor sub observaţie medicală. Alte state au procedat altfel, au pus aceste persoane asimptomatice în spaţii tampon. Adică nu în familie, ci într-un spaţiu dedicat, în hoteluri de obicei. În regiunea Veneto din Italia s-a făcut acest lucru. Au mutat acolo atât persoanele asimptomatice descoperite accidental, cât şi persoanele devenite asimptomatice în urma tratamentului din spital şi s-a observat că lucrurile au fost ţinute sub control mai bine în Veneto decât au fost ţinute în regiunea vecină Lombardia, unde trimiterea acestor persoane asimptomatice la domiciliu a dus la apariţia unor cazuri secundare în randul familiei. Deci există diverse abordări ale problemei”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite