Alexandru Rafila: Limitarea deplasărilor şi creşterea capacităţii de testare, măsurile ce ne pot ajuta să evităm scenariul Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit, medicului Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, România poate evita un scenariu similar cu cel din Italia, unde numărul cazurilor şi deceselor din cauza Covid-19 a explodat într-o perioadă scurtă de timp, dacă oamenii îşi limitează deplasările iar autorităţile cresc capacitatea de testare.

„Sunt două elemente – unul este legat de comportamentul individual, să fie responsabil, să încercăm să respectăm măsurile indicate de autorităţi şi să ne limităm deplasările. Eu nu spun să nu ieşim din casă, sigur că nu trebuie să oprim toată activitatea economică, nu putem să nu ne aprovizionăm, dar trebuie să limităm pe cât posibil aceste deplasări, ca să putem să vedem în câteva săptămâni o turtire a acestei cocoaşe. Al doilea element e să fim foarte eficienţi atunci când creştem capacitatea de testare şi să reuşim să testăm exact persoanele care sunt la riscul cel mai înalt, respectiv cei care sunt simptomatici, eventual, dacă discutăm de personalul medical, contacţii acestor persoane”, a spus Rafila.

El a arătat că decesele din ultimele zile s-au întegistrat în cazul unor persoane care abia fuseseră diagnosticate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că persoanele simptomatice ar trebui testate cu prioritate, fie că sunt în carantină sau izolare, fie că au infecţii pulmonare cu cauză necunscută

„Ele trebuie să fie în centrul preocupărilor pentru testare, ca să le oferim o şansă la tratament medical şi implicit la vindecare”, a spus Rafila.

El a făcut şi precizări privind o declaraţie anterioară, potrivit căreia România ar putea ajunge să înregistreze mii de cazuri zilnic, la sfârşitul lunii aprilie.

„Nu fac decât să observ ce se întâmplă în momentul de faţă. Noi am ajuns, de la câteva cazuri pe zi, la câteva zeci de cazuri şi în momentul de faţă deja discutăm de câteva sute de cazuri noi. Coroborez acest lucru cu numărul mare de cetăţeni români care s-au întors acasă şi stau – sau nu stau – în izolare la domiciliu. Mă uit ce se întâmplă în Moldova, în Suceava, în special, unde numărul de cazuri în rândul personalului medical practic a explodat. Dacă păstrăm acelaşi ritm de creştere, o socoteală simplă, matematică, o să ne arate că într-o săptămână sau două putem să atingem acest prag de 1.000 de cazuri noi pe zi. Nu este un scenariu exclus, mai ales că în momentul de faţă creştem capacitatea de diagnostic. Practic, cu cât o să avem capacitate mai mare de diagnostic, cu atât o să avem un număr mai mare de cazuri pozitive”, a spus Rafila la postul Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite