Societate

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Rafila: Dacă toată lumea se testează, dar nu se vaccinează, ne întoarcem la restricţii

3
16 May 2021 12:11:35
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Profesorul Alexandru Rafila atrage atenţia asupra faptului că numărul persoanelor care se vaccinează în această perioadă cu prima doză de ser anti-COVID este mai mic decât cel al persoanelor care primesc doza de rapel, fapt ce va duce la o diminuare a ritmului vaccinării în următoarele săptămâni, cu consecinţa că „diversele ţinte nu vor fi atinse”.

„Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, într-o  conferinţă de presă la Târgu MUreş.
 
El a arătat că în momentul de faţă „sunt semne îmbucurătoare”, însă a evidenţiat că „experienţa” României şi a altor state europene arată că  trebuie menţinute unele măsuri de precauţie şi că trebuie mobilizaţi oamenii la vaccinare. 
 
„Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”, a adăugat Alexandru Rafila. 
 
El a vorbit şi despre testele antigen rapide, arătând că acestea pot fi „o bună alternativă” pentru organizarea unor evenimente, însă consideră că ar fi o greşeală ca vaccinarea să fie înlocuită de utilizarea acestor teste.  
 
„Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricţiilor, pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară”, a mai afirmat Rafila.
 
Acesta consideră că este nevoie de o campanie de informare a părinţilor cu privire la vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, el arătând că din datele pe care le are „eficacitatea este chiar mai mare la copii decât la populaţia adultă şi este bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de către părinţi”.
 
În ceea ce priveşte efectele care ar putea apărea în urma ridicării unor restricţii la nivel naţional, Rafila a afirmat că există riscul ca unii să considere că riscul de îmbolnăvire a trecut şi că nu mai e cazul să se vaccineze, el arătând că „sustenabilitatea ridicării restricţiilor este condiţionată de succesul campaniei de vaccinare”. Rafila a atras atenţia şi asupra faptului că definirea spaţiilor aglomerate este „relativă” şi că e nevoie de „educarea populaţiei, el arătând că un spaţiu aglomerat este un loc în care nu se poate menţine distanţa de un metru şi jumătate între două persoane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Charles Franc
16.05.2021, 12:48:39

totusi despre impactul vaccinarii pe temren mai lung lucrurile nu sunt atat de clare, avem exemplu Seychelles (nu stim daca vacicnurile chinezesti sunt ineficiente sau alta estea cauza), Marea Britanie (unde numarul cazurilor a riencpeut sa creawsca, puse pe seama tulpinei indiene deocamdata), iar pe de alta parte nimeni nu vine sa spuna ce sanse ai sa suferi efecte adverse grave in urma vacicnarii, nu se stie nimic despre asta, e acceasi loterie ca atunci cand te infectezi, nimeni nu poate spune ce sanse ai sa faci o forma grava....si in conditiile astea vrem sa facem experimente si pe copii, desi nu stim daca peste cativa ani nu vor aparea efecte al acestei terapii genetice propuse de Pfizer si Moderna, numita oarecum impropriu vaccin

-6 (8 voturi)
Stan Toma
16.05.2021, 12:52:25

Se pare ca vaccinul nu este asa de o.k. precum se vrea si virusul scoate deja colții. Poate ca domnul profesor este mai mult politician decât doctor ...

-5 (5 voturi)
TIBI
16.05.2021, 13:25:45

Dacă ai pune cizmă în loc de mască pe tine și pe psd

0 (2 voturi)
Modifică Setările