Societate

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Rafila: Probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000 de cazuri de COVID-19

3
23 Jan 2022 13:13:33
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, estimează că un vârf al celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19, pe care România îl traversează în această perioadă, ar putea fi atins în perioada 10-15 februarie. El arată că, deşi rata de transmisibilitate a virusului SARS-CoV-2 a scăzut, aceasta este una ridicată, fiecare bolnav îmbolnăvind, la rândul său, mai mult de o persoană.

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane  - acum avem 1,25 şi în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25.
 
Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică, la emisiunea Insider Politic difuzată de Prima TV.
 
Alexandru Rafila mai explică faptul că panta descendentă a valului pandemic depinde de numărul de persoane care au fost afectate în acest val, dar şi gradul de vaccinare în rândul populaţiei.
 
Medicul a subliniat importanţa „utilizării corecte” a măştii de protecţie sanitare. 
 
În ceea ce priveşte posibila adaptare a vaccinurilor la varianta virală Omicron, medicul a explicat că valul pandemiei s-a derulat cu viteză foarte mare, mai mare decât posibilitatea adaptabilităţii vaccinurilor la această tulpină, iar înainte de a putea fi administrată populaţiei noua variantă a vaccinului, poate apărea o tulpină nouă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

bios
23.01.2022, 13:23:00

Imbecilul asta este pus ministru doar ca sa prezinte statistici ? O nulitate totala...

+1 (1 vot)
= aceeaşi mizerie
23.01.2022, 16:29:25

b... Controlează-ţi ipohondria, că te faci de rîs... Legat de articol... Şi ce dacă vor fi 25.000 de cazuri de infectări cu zburdalnicul virus?... Eu sînt sigur că dacă s-ar face "teste" se vor găsi mult mai multe cazuri de... mătreaţă... Nici prima, nici a doua "boală" nu dau bine, dar de fapt n-au nici un efect "devastator", asupra "bolnavilor", aşa cum cred ipohondrii...

bios
3.02.2022, 17:47:06

Te simti bine ?

Modifică Setările