Alina Mungiu-Pippidi: Excesul de morţi, explicat de ortodoxie, lipsa vaccinării şi corupţie. În ordinea asta

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Există mai multe metode de a socoti morţile de COVID în excès, adică adevărată cifra a fatalităţilor cauzată de infecţia şi morţi colaterale.

Revista Nature reţine două ca fiind de calitate mai bună, deşi mai nou unii le evaluează în acelaşi fel cu trupele ruseşti de la graniţa cu cu Ucraina, pe imagini de pe Google Earth. Astă toamnă am fost frapată vizitînd biserici istorice din jurul Bucureştiului de numărul de morminte noi (cu coroane, cruci de lemn) din cimitire, număram peste zece în cele mai multe ocazii, dar nu am putut să o fac sistematic. Evident că de asta avem institute plătite din bani publici care ar putea cerceta.

Folosind modelul celor de la Economist, al cărui autor a explicat în Nature cum calculează, deci e totul transparent, revin cu ceva mai mult decît o observaţie, după ce am testat în zilele din urmă, frapată de prezenţa a şapte ţări ortodoxe în top zece la morţi în excès din lume. Am făcut un model pe 91 de ţări la care am găsit date suficiente (deci puţine din Africa), şi am explicat în total vreo 40% din morţile în excès (asta înseamnă că mai sunt alte cauze). În ordinea importanţei, morţile reale de COVID se explică aşa :

Procentul de populaţie de religie ortodoxă explică un sfert din morţi, e cel mai puternic determinant, şi cel mai robust, chiar cînd modelul statistic include controale pentru educaţie, cheltuiala pe cap de locuitor pentru sănătate, vaccinare. Asta înseamnă că şansele sunt mult mai mari să mori de COVID dacă trăieşti într-o asemenea ţară faţă de una protestantă sau islamică, pe eşantionul meu.

Rata de vaccinare explică o cincime din morţi, dar ar trebui să fac un model separat să explic rata de vaccinare, pentru că la cît de puternică e puterea explicativă a ortodoxiei bănuiesc că acţionează şi direct, şi prin rata de vaccinare asupra morţilor.

Nivelul corupţiei explică 12% şi e o cauză robustă, rezistă în variante mai complexe ale modelului de regresie.

Cheltuiala pe sănătatea publică explică doar 4% din morţi, dar e semnificativă.

Gradul de înrolare în educaţie terţiară (fragment din indicele dezvoltării umane, deci cîţi oameni au facultate) nu e semnificativ. 

Ipoteza mea se confirmă, cum era de aşteptat. 

Dacă o ţară este şi ortodoxă, şi coruptă (că a fost comunistă), cum suntem noi, bulgarii, ruşii, sîrbii, macedonenii, etc ajunge în topul morţilor, indiferent de gradul de educaţie. Grecii sunt singurii care o duc mai rezonabil, deci o excepţie.

Destul să urmărim ce face IPS Teodosie ca să înţelegem că nu a fost un factor pasiv, ci unul foarte activ care a semănat moartea de pandemia asta în ţările ortodoxe. Cu două clickuri am descoperit istorii similare în ţările vecine nouă, adică un activism anti-ştiinţă şi anti-medicină, o credinţă construită ca superstiţie agresivă, şi cu consecinţe mortale. Că nu trebuie să fe aşa, că nu e ceva intrinsec religiei, ci o atitudine politică a unor lideri religioşi vedem din comparaţia cu papa Francisc. Chiar dacă la noi patriarhul şi conducerea oficială s-au mai aliniat cu autorităţile mai tîrziu după debutiul pandemiei tot a fost prea tîrziu.

Nu pretind că am înţeles din acest studiu sumar (în care mă interesa legătura cu corupţia, am introdus ortodoxia după ce am văzut topul) de ce ţările ortodoxe sunt mai retrograde, deşi ultimii treizeci de ani, cu mai multe biserici decît spitale construite ofereau déjà multe semne de întrebare. Dar că sunt aşa e acum dovedit, şi că nu e din cauza anilor formali de educaţie, ci a mentalităţii, a rezultatelor subtanţiale ale educaţiei, e dovedit de asemenea.

De ce sunt asociate morţile reale cu corupţia (le-am testat şi pe cele oficial declarate, acolo nu există decît o singură explicaţie, rata de vaccinare) e mai simplu de înţeles. Practic corupţia (şi un indice de transparenţă pe care l-am testat separat) explică excesul, deci numărul de morţi raportate prost sau ascunse. Rusia, în fruntea clasamentului, trage tare în direcţia asta. 

În cazul nostru, cînd vezi steagurile antivaccinare la demonstraţiile din străinătate, şi pe români luînd cu asalt clădirea diplomaţiei europene din piaţa Schuman din Bruxelles înţelegi că am putea sta chiar mai rău dacă am avea acasă toată lumpendiaspora pe care Băsescu vrea să o readucă să o înroleze ca să lupte cu ruşii. Deocamdată ei luptă cu bunul simţ, votînd AUR oriunde s-ar găsi.

Fiecare naţiune cu problemele ei. Problema noastră e de secol XIX, mentalitatea nu a progresat în ultimii treizeci de ani de libertate, ci a regresat, cultura politică a României e retrogradă şi civilizaţia în minoritate, ceea ce la mari încercări cum e acum se traduce direct în morminte proaspete şi suferinţă generală nu din cauză că pierdem bunici şi părinţi care mai puteau avea grijă de nepoţi ani buni, ci că nu putem ţine nunţi, culege darul şi dansa pe manele după pofta inimii.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite