„Am luat 10 fără meditaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camelia Diaconu este unul dintre absolvenţii de gimnaziu care au luat nota maximă la Evaluarea Naţională. Ea spune că examenul a fost simplu pentru copiii care au învăţat. Mai multe inspectorate au publicat notele obţinute de elevi. Iaşiul şi Bucureştiul se laudă fiecare cu aproximativ 30 de note de 10, în Arad niciun elev n-a obţinut punctaj maxim.

Camelia Diaconu şi Cătălina Brănişteanu sunt două puştoaice din Iaşi cu note de 10 şi vise pe măsură. Camelia este elevă a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" şi a luat un „10 curat". Modestă, ea spune că nota finală a fost peste aşteptări. Nu şi peste aşteptările colegilor şi profesorilor ei, căci fata a terminat şi anii de gimnaziu cu o medie la fel de bună: 10 pe linie.

Camelia spune însă că i-a dat de gândit nota obţinută la simularea de examen de Limba română, doar 9,70. „M-am gândit chiar că poate ar fi trebuit să fac pregătire în particular la Română. La Matematică am luat 10, dar oricum, dacă ştii foarte bine şi Matematică şi Română ai mai mari şanse să iei 10 la «mate» decât la Română, pentru că prima este ştiinţă exactă. La Română, subiectivismul poate fi mai mare. Până la urmă, am luat 10 fără meditaţii", spune Camelia.

Studiu intens după simulare

Mult mai dezamăgită de simularea Evaluării Naţionale a fost Cătălina Brănişteanu, elevă a Colegiului Naţional „Costache Negruzzi". Eleva a luat atunci 9,50 la Română şi 9,20 la Matematică. „A venit foarte supărată acasă. Am discutat apoi cu profesorii şi ne-au explicat că cel puţin la matematică a fost un grad de dificultate ridicat. Una dintre probleme nu putea fi rezolvată pentru că acele noţiuni nu erau predate în şcoală", spune Daciana Brănişteanu, mama Cătălinei.

Eleva a mărit însă timpul acordat studiului şi a ajuns ca la examenul propriu-zis să obţină performanţa de a lua notă maximă la ambele probe. „Nu am făcut pregătire în particular, ci doar ceea ce făceam suplimentar la şcoală cu domnii profesori. După ce am văzut notele obţinute la simulare am lucrat mai mult acasă, făceam teste. Oricum, subiectele de la examen fie au fost mai uşoare decât la simulare, fie am fost eu mai bine pregătită", spune Cătălina.

Nici vacanţa tinerelor nu este lipsită de competiţii. La începutul lunii august, Camelia va participa la Olimpiada de Ştiinţe. „Mai am puţin de învăţat. Important este că am trecut peste examenul de Evaluare cu bine. După ce voi susţine şi această olimpiadă chiar vreau să mă recreez puţin", spune eleva.

România, ultima variantă

Niciuna dintre cele două eleve nu se aştepta să ia 10. „Credeam că am să iau la Română cam 9,70. Având experienţa de la simulare am vrut să fiu precaută", spune Camelia. Deşi amândouă sunt hotărâte să se înscrie la colegiile la care au terminat ciclul gimnazial, la fel de hotărâte sunt ca studiile universitare să le continue peste hotare. „Vreau să merg pe urmele părinţilor mei şi să urmez Facultatea de Medicină la Viena. Tata se interesează de condiţiile de admitere de acolo încă de acum trei ani", spune Cătălina. Chiar dacă nu ştie exact ce carieră vrea să urmeze, Camelia este decisă să meargă la facultate în străinătate. „Nu vreau să rămân în ţară. Nu ştiu încă în ce domeniu vreau să profesez, dar vreau să învăţ în afară", spune Camelia.

Mii de note sub 5

Numai în judeţul Iaşi 375 de elevi au luat note sub 5 la Limba română, iar la Matematică alţi 3.274. Rezultatele intermediare ale Evaluării Naţionale (înainte de soluţionarea tuturor contestaţiilor) arată că la nivelul acestui judeţ promovabilitatea este una destul de bună, de aproape 75%. Cele mai mari probleme au fost înregistrate la Matematică, unde promovabilitatea este de 66%.

La Limba română rezultatele sunt ceva mai bune, 86% din elevi luând notă de trecere. „S-au înregistrat 128 de note de 10 la limba română şi 283 de note de 10 la Matematică", spune profesorul Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Directorii liceelor de elită spun că nu au avut note mai mici de 7. „Au fost foarte puţine note de 7, iar de picaţi nu se pune problema. Sunt note bune, ca dovadă, avem 17 elevi care au luat nota maximă la ambele probe", spune profesorul Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi" Iaşi. La cele mai bune licee din Iaşi au fost înregistrate în total 34 de medii de „10 curat", câte 17 la „Negruzzi"şi la „Racoviţă".

"Nu am făcut pregătire în particular, ci doar ceea ce făceam suplimentar la şcoală cu domnii profesori. Oricum, subiectele de la examen au fost mai uşoare decât la simulare."
Cătălina Brănişteanu
elevă

"Dacă ştii foarte bine şi Matematică şi Română ai mai mari şanse să iei 10 la «mate» decât la Română, pentru că prima este ştiinţă exactă."
Camelia Diaconu
elevă

Cum are loc admiterea la liceu

Potrivit Ministerului Educaţiei, astăzi sunt rezolvate ultimele contestaţii depuse de elevi, iar mâine după-amiază, după centralizarea tuturor rezultatelor, vor fi afişate şi rezultatele finale, la nivel naţional. De la mijlocul săptămânii viitoare, candidaţii şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi vor avea şapte zile pentru a completa opţiunile pe fişele de înscriere în baza cărora urmează să fie repartizaţi la liceu (29 iunie - 5 iulie).

Aproape în acelaşi timp, datele din fişele de înscriere vor fi introduse într-o bază de date computerizată. Repartizarea copiilor de către computere în licee va avea loc pe 12 iulie. Această admitere este însă una fără emoţii. Primii doi ani de liceu sunt obligatorii, astfel că niciun candidat nu va rămâne pe dinafara sistemului de învăţământ. Cu alte cuvinte, chiar dacă un elev a obţinut note sub 5 la testele de Limba română şi de Matematică desfăşurate zilele trecute va fi înscris automat într-un liceu sau la un grup şcolar care aparţine de stat. 

Rezultatele pe ţară vor fi publicate mâine

Elevii au aflat vineri ce note au luat   Foto: Cătălina Toma



Deocamdată, doar Inspectoratele Şcolare din şapte judeţe au anunţat pe paginile proprii de internet care sunt notele obţinute de elevi înainte de contestaţii. Este vorba despre inspectoratele din Arad, Bihor, Dolj, Galaţi, Olt, Satu Mare şi Sălaj. Ministerul Educaţiei a precizat de vineri că rezultatele la nivel naţional vor fi date publicităţii mâine după-amiază, după ce vor fi fost rezolvate şi contestaţiile, pe site-ul admitere.edu.ro .

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis să nu facă publice rezultatele intermediare. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marian Banu, a precizat însă pentru „Adevărul" că la nivelul Capitalei ar fi fost înregistrate aproximativ 30 de note de „10 curat". La rândul său, şeful inspectoratului, Cristian Alexandrescu precizează că de această dată au fost înregistrate semnificativ mai puţine contestaţii decât în alţi ani. Din cei 14.400 de elevi care au susţinut examenul, doar 700 s-au declarat nemulţumiţi de nota primită la proba de Limba română şi doar 500 credeau că merită o notă mai bună la Matematică.

Deocamdată, judeţul Arad este singurul în care nu a fost înregistrată nicio medie de 10 la Evaluarea Naţională, cea mai mare notă obţinută aici fiind 9,95, aparţinând unele eleve din mediul rural, care a învăţat la Grupul Şcolar Cermei. Nota obţinută la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 50% în privinţa admiterii la liceu. Restul e reprezentat de media obţinută de elev în timpul celor patru ani de gimnaziu.

Elevii au aflat vineri ce note au luat   Foto: Cătălina Toma
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite