Societate

articolul anterior articolul urmator

Am putea trăi cu ameninţarea COVID-19 la fel ca pe timpul gripei spaniole - STUDIU

9
27 Oct 2020 06:15:55
Autor: Ionuţ Mureşan
Bolnavi de gripă spaniolă internaţi la Camp Funston, Kansas, în anul 1918. Imagine: National Museum of Health and Medicine (USA)
Bolnavi de gripă spaniolă internaţi la Camp Funston, Kansas, în anul 1918. Imagine: National Museum of Health and Medicine (USA)

Noul coronavirus ar putea face mai puţine victime pe măsură ce răspândirea lui se extinde din ce în ce mai mult, sunt concluziile istoricului John M. Barry, autorul unei lucrări cu privire la pandemia de gripă spaniolă din 1918. Cercetătorul american a analizat felul în care a evoluat transmiterea virusului gripal de atunci, comparativ cu răspândirea noului coronavirus.

 
Păstrând proporţiile legate de particularităţile dintre cei doi agenţi patogeni – virusul gripal H1N1 şi noul coronavirus, SARS-CoV-2 – concluziile istoricului arată că, în ansamblu, mortalitatea gripei spaniole s-a estompat odată cu larga răspândire a bolii, însă oamenii au fost nevoiţi să trăiască în continuare cu noua ameninţare. Autorul lucrării „The Great Influenza” (n.r. – Marea gripă) sugerează că la fel s-ar putea întâmpla şi cu pandemia de SARS-CoV-2.
 
Mutaţiile pe care virusul gripal din 1918 le-a suferit în procesul de răspândire au avut două consecinţe. Pe de o parte, schimbările repetate la nivel micro-molecular i-au împiedicat pe oamenii de ştiinţă de atunci să creeze un vaccin împotriva gripei spaniole, iar pe de altă parte, aceste mutaţii au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de morţi.
 

Mortalitatea, invers proporţională cu răspândirea H1N1

 
Cu alte cuvinte, în 1920, pe măsură ce H1N1 cunoştea o răspândire din ce în ce mai largă, la doi ani de la primele îmbolnăviri, cu atât mortalitatea în rândul persoanelor infectate era mai scăzută. Un studiu citat în lucrarea lui John M. Barry arată că „interesul” virusului era de a infecta cât mai multe gazde, nu de a le ucide înainte de a se răspândi. 
 
Medicul american William Henry Welch – primul decan al Universităţii de Medicină Johns Hopkins din SUA – nota că este „umilitor” pentru cercetătorii de atunci că H1N1 îşi estompează virulenţa înainte ca lumea medicală să înţeleagă pe deplin felul în care se răspândeşte şi să găsească un remediu eficient.
Ceea ce William Henry Welch nu a reuşit să intuiască în anii 20 a fost că virusul gripei spaniole nu avea să dispară întru totul. 
 

Dr. Fauci, în 2009: „Trăim în era pandemică a gripei spaniole“

 
Epidemiologul-şef din Statele Unite, dr. Anthony Fauci, publica în 2009 un articol alături de doi cercetători specializaţi în răspândirea virusurilor gripale în care arătau că tulpina virală responsabilă în 1918 de răspândirea gripei spaniole a creat o „eră pandemică” în secolul trecut.
 
La data publicării articolului, virusul H1N1 era la a patra „generaţie” de mutaţii care au intervenit la tulpina responsabilă pentru pandemia gripei spaniole. „Toate pandemiile care au avut loc de atunci – în 1957 (n.r. – H2N2, gripa asiatică), în 1968 (n.r. – H3N2) şi în 2009 (n.r. – AH1N1 sau gripa porcină) au fost generate de virusuri derivate din cel responsabil pentru gripa spaniolă din 1918. Virusul gripal pe care oamenii îl contractează an de an poate fi legat direct de cel al gripei spaniole”, a declarat, pentru Washington Post, cercetătorul Jeffery Taubenberger.
 
Tocmai de aceea, experţii arată că multe dintre măsurile la care au recurs autorităţile sanitare acum un secol sunt asemănătoare cu cele instituite acum.
 
La fel ca în prezent, după debutul pandemiei din 1918 au fost instituite măsuri în vederea „aplatizării curbei” infectărilor: purtarea măştilor de protecţie a devenit obligatorie, multe oraşe au intrat în izolare, iar unele activităţi au fost suspendate, arată Jeremy Greene, cercetător specializat în istoria medicinei de la Universitatea Johns Hopkins. Desigur, factorul principal al răspândirii virusului gripei spaniole – mobilizarea trupelor din Primul Război Mondial – nu a putut fi evitat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

tudor gheorghe
27.10.2020, 08:01:36

Pe timpul gripei spaniole nu existau trusturile media cumparate si coordonate azi de oameni cu interese obscure , antipopulatie.Lumea a mers inainte si gata.Pe vremea holerei la fel.Acum nu ai cum sa te mai uiti la tv fara sa vezi explozia de grozavii si minciuni "stiintifice" folosita pentru a produce panica si anxietate mintilor slabe.O parte din populatie(in scadere accelerata) inca mai crede ca "guwernerul" o sa aiba grija de ei , insa cei mai multi s-au lamurit cum sta treaba si abia asteapta momentul sa-i sfasie pe criminalii care conduc Romania spre dezastru si pe cozile lor de topor.Securistii in '89 nu au fost vanati cum vor fi vanati astia.

-3 (9 voturi)
Shenghen Alikianos
27.10.2020, 08:15:26

Nea Ion e istoric, nu microbiolog sau virusolog. El poate face statistică pe ce a fost nu previziuni. Virusologii cu adevărat pricepuți nu se avântă în previziuni. Previziunile în acest domeniu sunt apanajul politicienilor IGNORANȚI, CORUPȚI, NERUȘINAȚI.

+3 (5 voturi)
Presedinte Si Mai Ales Spaima Vitelor
27.10.2020, 08:32:51

Cautati pe site-ul aceluiasi National Institute of Health, nih.gov, studiul din 2008 semnat de acelasi Fauci, in care este analizata principala cauza a mortalitatii celor care au fost infectati. arunca in aer toate masurile de protectie luate astazi, in mod excesiv, exact in zonele cu mortalitate ridicata.

-2 (4 voturi)
Constantin Gadea
27.10.2020, 09:03:29

ACTIUNEA CRIMINALA DIN LUNA IUNIE. Oricum ar fi procedat Guvernul Orban, al doilea val de imbolnaviri cu SARS-COV-2 nu ar fi putut fi evitat, dar am fi putut sa avem astazi mai putin de jumatate de infectati cu coronavirus, daca Ponta- Ghita, Tariceanu, Catarama, Victor Ciutacu, Ioan Korpos, Andreea Cretulescu, Cristina Sincai, Simona Gheorghe si Laufer, nu ar fi incitat populatia Romaniei, seara de seara, pe postul de televiziune Romania TV, in intreaga luna iunie din 2020, indemnand oamenii sa nu creada in coronavirus, aruncand cu noroi in intreaga activitate zilnica a presedintelui Iohannis si a Guvernului Orban, difuzand imagini din SUA prin Laufer, cu lupte de strada a multimilor uriase de civili revoltati, cu Politia, precum si spargerea si jefuirea magazinelor de catre civili. Cei nominalizati mai sus, indeosebi: Ponta, Korpos, Ciutacu si Cretulescu, au indemnat, seara de seara, telespectatorii, sa nu mai rabde, sa iasa in strada si sa protesteze, ca in SUA, sa nu mai accepte carantinarea sau purtarea mastii. Raspunsul populatiei la incitarile repetate ale RTV, a fost imediat, asa cum stim, ca populatia nu a mai respectat nicio regula de protectie. Ponta a fost initiatorul si sustinatorul cel mai indarjit al ,,bataliei" data de RTV pentru a rascula populatia, ca sa salveze PSD-ul, si pe Ponta cu Tariceanu sa-i urce din nou la butoane. Stirea de pe postul Realitatea, ca Ponta s-a intalnit cu Ghita la Monaco, in aceasta vara, unde cu alti miliardari romani au pus la cale sa puna stapanire pe Romania, ,,sa decida vitorul Romaniei” : Ponta-PESEDINTE, Ghita –SEFUL SRI, Tariceanu-PREMIER, etc. Putem deduce, ca Ponta si cu Ghita au initiat ACTIUNEA CRIMINALA DE LA ROMANIA TV. Consider ca RTV trebuie pus sub monitorizarea autoritatilor, desi Ponta si Tariceanu au cam fost scosi pe tuse, de la RTV, dupa sesizarile mele insistente de pe forumul ziarului Adevarul. Personal, sunt convins ca Ponta, Ghita, Tariceanu, Dragnea, Melescanu, Oprea, si altii, sunt tradatori de tara, care spioneaza Romania pentru Rusia,

+1 (3 voturi)
Constantin Gadea
27.10.2020, 09:04:08

SCRISOARE DESCHISA CATRE MINISTERUL JUSTITIEI. Ca simplu cetatean, aduc la cunostinta Ministerului Justitiei actiunea antistatala desfasurata, in intreaga luna iunie, a. c., pe postul de televiziune Romania TV. Seara de seara, Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu au fost prezenti pe postul RTV, unul de la o ora, altul de la alta (de regula, unul de la ora 20, altul de la 21) si au dezbatut, pe rand, situatia din Romania, cu unul din jurnalistii: Victor Ciutacu, Ioan Korpos, Andreea Crestulescu, Cristina Sincai, care era de serviciu, ca moderator. Se lua, de fiecare data, in ras activitatea curenta a presedintelui Iohannis, a premierului Orban, a cate unui ministru sau a intregului guvern si se trecea, ca la teatru, cu zgomote si urlete, la clanurile sosite din Diaspora si care refuzau carantinarea; batalii cu bate, topoare si sabii intre familii cu interlopi; interventia politistilor blanda, dar insotita de tipete si chiote. Intr-o scena cu trei tiganci si un politist care nu le facea nimica, se auzea o a patra vaitandu-se de te treceau fiorii: ,,Aoleeu fratilor, o omoara ! Uitati-va oameni buni ce-i face ! Uitati-va ce-i face !Aoleuo o omoara !” si repeta astea intr-una, incat am crezut ca cineva din platou se vaita in mod teatral, intr-un montaj, ca sa ne impresione. A fost impuscat un negru in SUA si crima a fost urmata de revolta. Pucistii de la RTV l-au trimis pe Laufer acolo, sa transmita din America revolta in direct. Si in timp ce pe RTV , Ponta, Tariceanu, Catarama, Korpos, Ciutacu, Cretulescu, Sincai, instigau romanii sa iasa in strada si sa protesteze, sa nu mai accepte carantinarea; sa nu mai poarte masca, fiindca li se incalca drepturile; si difuzau imediat imagini din SUA, lupte de strada cu Politia; spargerea geamurilor si jefuirea magazinelor. Korpos intreba: ,,Vor fi si la noi proteste ca in SUA ?” Ponta: ,,Cu certitudine ! Va garantez ca vom avea proteste”. La subsol, pe ecran scria cu majuscule: ,,VOR FACE ROMANII FATA LA LUPTE CU POLITIA ?” Pe scurt, Ponta, Tariceanu si jurnalistii de la RTV, au instigat populatia Romaniei sa se rascoale ca in SUA, sa nu mai asculte de autoritati si sa nu mai respecte niciuo restrictie. Asta au facut, seara de seara, in intreaga luna iunie. De aceea, o mare parte a populatiei nu a mai respectat nicio restrictie, pe litoral, la munte, in mijloacele de transport, la procesiunile de inmormantare, la pelerinaje, pe stadioane, in spitale, in sali de spectacole, in restaurante, in magazine, in aziluri, la nunti, botezuri, petreceri, etc. RTV a organizat si proteste de strada, cu sprinjin din partea PSD+ ALDE+ ProRomania, fara masca si fara pastrarea distantei fizice. Oricum, de al doilea val nu scapam, dar convingerea mea ferma este ca actiunea criminala din iunie, desfasurata, seara de seara, la Romania TV, a facut sa ajungem la o explozie de infectati cu SARS-CoV-2, dubla sau tripla fata de asteptarile specialistilor. Insist, sa fie anchetat acest caz.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările