Amintiri cu Rolling Stones

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertul legendarei trupe Rolling Stones la Bucureşti, anunţat pentru vara acestui an, este nu doar cel mai important eveniment muzical al anului, ci reprezintă un vis pe care mai multe

Concertul legendarei trupe Rolling Stones la Bucureşti, anunţat pentru vara acestui an, este nu doar cel mai important eveniment muzical al anului, ci reprezintă un vis pe care mai multe generaţii de fani din ţara noastră şi-l vor împlini. La 45 de ani de la înfiinţarea formaţiei, după tot atâţia ani de imens succes pe toate meridianele, cei de la Rolling Stones vin în România, după ce, în 2005, ca urmare a lansării albumului "A Bigger Bang", au pornit într-un turneu în America de Nord, America de Sud şi Asia de est. În februarie 2006, formaţia a susţinut celebrul concert de pe plaja Copacabana, la care au participat aproximativ două milioane de oameni. Deşi a durat atât de mult timp până la venirea trupei la Bucureşti, au existat şi români fericiţi din punctul de vedere al întâlnirilor live cu Rolling Stones. Florian Pitti ş, Andrei Partoş, Anca Lupeş, Alex Revenco rememorează astăzi momentul magic….

Andrei Partoş, redactor muzical

"În 1995 i-am văzut pe The Rolling Stones la Budapesta alături de alţi 60.000 de iubitori de muzică. Era turneul Voodoo Lounge. Din micul grup organizat de noi au mai făcut parte Florian Pittiş (care cânta toate piesele din program), regretatul Vali Sterian, Anca Lupeş, Orlanda Deladi şi alţi prieteni. Nea plouat aproape non-stop timp de 120 de minute şi, cum nu aveam voie cu umbrele, la sfârşit eram uzi leoarcă... Dar a meritat! O scenă fabuloasă, efecte pirotehnice, imagini sugestive, patru păpuşi gonflabile gigantice, 22 de piese cântate cu trăire, energie şi profesionalism de Jagger şi ai lui. Trupa de muzicieni foarte buni a contribuit enorm la show. De la basistul Darryl Jones la saxofonistul Bobby Keys! Jagger, Richards şi Woods au alergat prin ploaie ca să ne facă să simţim că se află acolo pentru noi. Am uitat cu totul unde ne aflam. Erau acolo oameni din toate colţurile lumii, iar limbajul era comun. Cel al rockului fără vârstă. Cum bine a spus atunci cineva, parafrazând un titlu Stones, <> . După concert am discutat timp de vreo patru ore despre cum ar fi la noi un astfel de eveniment. Nu vă spun ce concluzii am tras noi, dar vom vedea ce va fi pe 14 iulie. Un om normal, cu minimă bucurie muzicală, nu are voie să rateze un concert The Rolling Stones. În ţara în care un copil de patru ani obţine discuri de aur şi platină trebuie să existe loc şi pentru bunicii care au depăşit toate recordurile în materie! Sunt sigur că românii pot parcurge traseul de la <> (2006) la <> (1965) fără niciun efort. Iar cel financiar, indiferent cât o fi el de mare, vă asigur că merită!".

Anca Lupeş, manager

"Deşi au trecut de atunci 12 ani, păstrez amintiri foarte clare despre concertul de la Budapesta. Nu am fost niciodată un fan înfocat Rolling Stones şi recunosc că am vrut să-i văd în primul rând pentru că îi respect foarte mult şi pentru că mia fost teamă că nu voi mai avea o altă ocazie - aveau deja mulţi ani de carieră în spate şi mă aşteptam să se retragă în orice moment. Din fericire pentru fanii lor, văd acum, cu 12 ani mai târziu, că n-au niciun gând de retragere! Ţin minte că, din momentul în care trupa de deschidere şi-a încheiat recitalul, a început să plouă, a fost o ploaie de vară care nu s-a oprit decât după ultimul bis al formaţiei. Pe stadion nu era voie cu umbrele şi nici nu aveam unde să ne adăpostim. Cu toate astea, timp de două ore cât a durat concertul, n-a plecat nimeni. Mai mult decât atât, scena pe care cântau nu era acoperită! Numai spaţiile unde se aflau tobele şi clapele aveau câte un acoperiş, însă ceilalţi membri ai trupei au stat tot timpul, la fel ca şi zecile de mii de spectactori (vreo 60.000 cred că e capacitatea stadionului), sub cerul liber. Mi s-a părut o mare dovadă de respect al unui artist faţă de publicul său!!! Mick Jagger a alergat non-stop de la un capăt la celălalt al scenei care se întindea pe toată latura lungă a stadionului şi a cântat... perfect. Perfecţi au fost şi ceilalţi, iar despre sonorizare, lumini, efecte, scenografie şi toate celelalte amănunte legate de producţie cred că nu mai e cazul să vorbesc.

Nota 10! Pentru că - fiind în branşă - eram atentă la tot felul de amănunte: număram boxe, mă uitam la modul lor de aranjare şi la tot felul de alte chichiţe organizatorice. M-a frapat că în pauza dintre trupa de deschidere şi Rolling Stones, din incintă au dispărut TOATE însemnele sponsorului oficial al turneului. Mi s-a părut extraordinar din punctul de vedere al ascendentului de imagine pe care evident că Stones îl aveau asupra sponsorului lor. Am reţinut acest amănunt ca pe o demonstraţie de forţă pentru că era epoca în care sponsorii din România exagerau foarte mult cu expunerea, la vremea aceea, dacă ar fi putut, şi-ar fi pus siglele pe 95% din suprafaţa de reclamă, oricare ar fi fost aceea, eventual i-ar fi pus pe artişti să cânte în spatele unui banner de-al lor…".

Alex Revenco, redactor muzical

"M-aş bucura să nu fie doar un zvon care să ne încingă, deoarece concertul nu a fost confirmat oficial. În calitate de fan şi colecţionar de discuri Rolling Stones, sincer, niciodată nu am crezut că îmi voi putea vedea idolii la Bucureşti şi tocmai de aceea, după 1990, m-am dus <> pentru ei. Am fost martor la concertele de la Berlin (stadionul Olimpic) şi Manchester (stadionul lui Manchester City) în 1990, la Budapesta (Nepstadion), şi, cel mai recent, în 2002, la Viena, cu "40 Licks". Pot spune că Rollling Stones are cel mai copleşitor show rock din lume, deşi am văzut şi alte concerte impresionante, Guns'n' Roses, AC/DC, Aerosmith, Red Hot Chili Peppers, Sex Pistols".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite