Analiză UNICEF: Pandemia adânceşte vulnerabilităţile copiilor. Un asistent medical în fiecare comunitate reduce presiunea asupra medicilor şi spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pieter Bult (© UNICEF in Romania, Anamaria Dinulescu)
Pieter Bult (© UNICEF in Romania, Anamaria Dinulescu)

Urmărim zilele acestea împreună şi le mulţumim, cel puţin în gând, doctorilor şi asistentelor medicale care fac eforturi supraomeneşti pentru a îi îngriji şi trata pe bolnavi în spitale, devenite acum prima linie în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Autorităţile planifică şi mobilizează resurse pentru vârful valului de infectări şi suntem, fiecare dintre noi, responsabili să contribuim stând în casă. Încetinirea răspândirii virusului va reduce presiunea asupra sistemului de sănătate.

În momente extraordinare ca acesta pe care îl trăim acum, suntem mai conştienţi de nevoia noastră de a fi în siguranţă, de a ne proteja familiile şi pe cei dragi, de a le oferi cele necesare. Şi totodată, ni se cere, fiecăruia dintre noi, să ne prioritizăm nevoile, să ne adaptăm la un nou mod de lucru şi să ne pregătim pentru schimbări fără precedent în economie. Multe dintre ele sunt în plină desfăşurare.

Pentru cei mai vulnerabili dintre copii, aceste schimbări înseamnă riscuri şi mai mari de îmbolnăvire, sărăcie şi excluziune socială. În special, pandemia creşte probabilitatea separării de familie, a lipsei accesului la servicii medicale, a violenţei, abuzului şi neglijenţei.

Mai mult de 40% dintre copiii României sunt expuşi acestor riscuri acum împreună cu familiile lor, mai ales copiii săraci din mediul rural, copiii de etnie romă şi copiii cu dizabilităţi. Unu din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă.

În ciuda progreselor fără precedent din ultimii 30 de ani, sunt încă multe de făcut. Nivelul de sărăcie şi vulnerabilităţile copiilor în România sunt în continuare printre cele mai înalte din Uniunea Europeană. Există, în continuare, disparităţi majore.

Tocmai de aceea aş vrea să evidenţiez şi să mulţumesc acum unui alt grup incredibil de profesionişti – asistenţii medicali comunitari, a căror contribuţie este esenţială în contextul pandemiei şi dincolo de ea, mai ales pentru acei care au cea mai mare nevoie de sprijin: cei mai vulnerabili dintre noi.

Deşi mai puţin vizibili în aceste zile, munca lor are un impact imens în asistarea celor la nevoie şi reducerea presiunii asupra sistemului naţional de sănătate.

Munca de teren a asistenţilor medicali comunitari asigură nu numai îngrijirea medicală atât de necesară şi primul ajutor celor mai vulnerabili membri ai societăţii noastre. În acelaşi timp, îi ajută pe cei din prima linie în lupta cu pandemia astfel încât să se poată concentra mai bine asupra urgenţelor.

În comuna Sărata din judeţul Bacău, asistentele medicale comunitare vizitează zilnic copiii şi familiile aflate în izolare, persoanele cu dizabilităţi sau vârstnicii care locuiesc singuri şi îi ajută cu cumpărăturile de hrană sau medicamente. Îi monitorizează îndeaproape pe bolnavii cronici şi femeile însărcinate, mai ales mamele la prima sarcină, şi se asigură că pacienţii îşi primesc medicaţia şi îngrijirea prescrisă. De aceea, rămân în legătură cu medicii de familie şi specialişti, care le dau instrucţiuni şi sprijin să poată decide când este neapărată nevoie să meargă la spital.

Sărata este una dintre comunităţile parte din programul pe care UNICEF în România l-a implementat împreună cu parteneri autorităţi naţionale, regionale şi locale, în 45 de comunităţi din judeţul Bacău. Programul a ajuns în peste 46,000 de gospodării, la 21,000 copii, cu servicii de sănătate, educaţie şi protecţie socială.

O evaluare independentă a muncii noastre arată rezultate mai mult decât remarcabile pentru copii, familiile lor şi întreaga comunitate: 93% din copiii anterior neînscrişi la medic sunt acum în evidenţa unui medic de familie şi 100% din copiii la risc de separare locuiesc în continuare cu familiile lor. Numărul bebeluşilor subponderali la naştere a scăzut la zero, toţi copiii primesc vitamina D şi fier, aproape toţi copiii sub şase luni sunt hrăniţi exclusiv cu lapte matern, procentul copiilor subdezvoltaţi până la vârsta de 5 ani a scăzut de trei ori, iar numărul copiilor nevaccinaţi a scăzut cu mai mult de 40%.

Desigur, astfel de rezultate nu pot decât să ne bucure. Ne dau, în acelaşi timp, un ordin de mărime al impactului pe care l-ar putea aduce asistenţii medicali comunitari în toată România. Încurajăm comunităţile care au asistenţi medicali comunitari să se lupte să îi păstreze şi pe cele care nu au să înceapă să-i recruteze, mai ales că schimbările recente de legislaţie permit angajarea de personal esenţial în timpul crizei.

Un milion de copii sunt spitalizaţi în România cel puţin o săptămână în fiecare an. Majoritatea asistenţei medicale li se acordă direct în sistemul medical terţiar, deja suprasolicitat. Serviciile medicale comunitare sunt mai puţin răspândite, deşi 15% din cele mai dezavantajate familii declară că nu le-au fost rezolvate nevoile de îngrijire de bază, o diferenţă abruptă faţa de 0,4% în Norvegia sau Austria.

Asistenţii medicali comunitari pot schimba această realitate, mai ales în contextul pandemiei. Şi, deşi acum avem 1.650 de asistenţi medicali comunitari, Banca Mondială estimează o nevoie de 6.000 pentru România.

N-am avut niciodată o oportunitate mai bună să acţionăm. Evoluţia pandemiei de COVID-19 ne aduce faţă în faţă cu alegeri importante în serviciile comunitare, iar cei mai vulnerabili dintre noi trebuie să aibă în continuare acces la servicii de sănătate. Pentru copiii din comunităţile dezavantajate şi familiile lor, prezenţa asistentului medical comunitar este esenţială.

Aşa cum este cazul şi în alte sectoare, prevenţia şi serviciile comunitare de sănătate au un randament mai mare, reduc greutăţile atât asupra copiilor şi a familiilor lor, dar şi asupra serviciilor specializate de sănătate.

Fără informaţii, sprijin, protecţie şi măsuri juste şi la momentul potrivit, dificultăţile pe care aceşti copii şi familiile lor le întâmpină în pandemie pot aduce cu sine consecinţe şi mai severe, chiar ireversibile.

Munca noastră din ultimii ani ne dă o lecţie pe cât de necesară, pe atât de utilă pentru a preveni aceste consecinţe ireversibile. O lecţie pentru care n-am avut niciodată un moment mai bun să o aplicăm.

Cei vulnerabili sunt acum la risc să devină şi mai vulnerabili. Pentru ei, asistenţii medicali comunitari sunt esenţiali în fiecare comunitate din România.

Articol de de Pieter Bult, Reprezentant UNICEF în România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite