ANAT solicită autorităţilor să clarifice dacă turiştii reveniţi din ţările aflate pe lista roşie pot sau nu evita carantina dacă prezintă un test PCR negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Informaţiile primite de la DSU în răspunsul la adresa trimisă de către ANAT se bat cap în cap cu hotărârea CNSU Foto: Arhivă
Informaţiile primite de la DSU în răspunsul la adresa trimisă de către ANAT se bat cap în cap cu hotărârea CNSU Foto: Arhivă

Potrivit DSU, turiştii nevaccinaţi reveniţi din ţările roşii nu intră în carantină dacă prezintă test PCR negativ, însă potrivit hotărârii CNSU turiştii nevaccinaţi veniţi din ţările roşii intră în carantină, precizează, vineri Asociaţia Naţională a Agenţiilor din Turism (ANAT), care precizează că aşteaptă o clarificare din partea celor două instituţii.

„Potrivit DSU, turiştii nevaccinaţi reveniţi din ţările roşii nu intră în carantină dacă prezintă test PCR negativ.

 ANAT aşteaptă urgent o clarificare din partea DSU şi CNSU privind declaraţiile din mass-media care prezintă în mod eronat faptul că turiştii nevaccinaţi veniţi din ţările roşii intră în carantină. Adresa DSU pe care o anexăm evidenţiază faptul că răspunsul oficial primit de la DSU reprezintă realitatea – turiştii reveniţi din ţările aflate pe lista roşie pot evita carantina dacă prezintă la revenire un test PCR negativ”, precizează ANAT prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în data de 12 iulie 2021, ANAT a transmis o adresă către Guvernul României prin care solicita sprijinul pentru susţinerea în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turişti străini şi pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor. 

Conform celor comunicate de DSU, persoanele care sosesc din teritoriile / ţările cu risc epidemiologic ridicat (zona Galbenă şi zona Roşie) pot prezenta rezultatul negativ al unui test RT - PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei. 

”Răspunsul primit de la DSU ne bucură, dar este o bucurie reţinută. Situaţia s-ar schimba enorm în acest caz, însemnând că turiştii nevaccinaţi pot evita carantina la întoarcere doar pe baza unui test PCR negativ, şi din ţările aflate pe lista roşie”, a afirmat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). 

„Informaţiile primite de la DSU în răspunsul la adresa trimisă de către ANAT se bat cap în cap cu hotărârea CNSU. ANAT aşteaptă urgent o clarificare din partea autorităţilor competente, astfel încât turiştii reveniţi din ţările aflate pe lista roşie să ştie dacă pe baza testului pot evita carantina dacă prezintă la revenire un test PCR negativ. În acest caz, pot fi evitate multe probleme iar turiştii pot călători în cunoştinţă de cauză şi în alte destinaţii”, precizează sursa citată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite