Andrei Baciu: Valul 4, probabil cel mai intens. Sfârşitul pandemiei se va întâmpla „într-o manieră neuniformă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Într-un fel sau altul, vom închide pandemia”, a spus Andrei Baciu. Foto: Arhivă
„Într-un fel sau altul, vom închide pandemia”, a spus Andrei Baciu. Foto: Arhivă

Valul 4 al pandemiei va fi probabil cel mai intens de până acum, din cauza contagiozităţii sporite a tulpinei Delta, afirmă Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. „Datele pe care le avem şi în România, şi peste tot, la nivel planetar, spun un singur lucru, faptul că vaccinarea este singura care va închide pandemia”, a mai spus vicepreşedintele campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

El a menţionat că a apărut de curând o analiză cu privire la dinamica pandemiilor din ultimii 130 de ani şi felul în care acestea s-au desfăşurat şi s-au închis. Ţinând cont şi de faptul că anterior nu s-a beneficiat de ajutorul vaccinării, o concluzie este certă: mai devreme sau mai târziu vom putea să depăşim acest moment, a declarat oficialul.

El a atras însă atenţia că sfârşitul pandemiei se va întâmpla „într-o manieră neuniformă - statele care reuşesc să capete o imunitate mai solidă şi mai repede, în principal cu ajutorul vaccinării, vor închide acest capitol, iar ultimele faze sunt definite doar de mici hotspoturi, care mai apar în mici grupuri de persoane nevaccinate sau oricum fără imunitate. Altfel, vor fi state care o să treneze cu această situaţie a la long, lucru care vine la pachet, zilnic, cu decese care sunt prevenibile”, a explicat secretarul de stat. marţi, la Digi24

„Practic, despre acest lucru vorbim. Intensitatea acestui val 4 în care am intrat acum depinde de acest lucru. Cel mai probabil, acesta va fi probabil cel mai intens val pe care îl trăim. Din nefericire, lucrurile sunt mult mai accelerate, toată această situaţie fiind generată de contagiozitatea acestei tulpini, care infectează mult mai repede şi mult mai multe persoane, lucru pe care îl vedem şi în datele de zi cu zi. (...) Într-un fel sau altul, vom închide pandemia”, a adăugat Andrei Baciu. 

El crede însă că cel mai probabil, după cum arată datele în acest moment, vaccinarea anti-COVID va deveni una sezonieră. 

„Cred că este esenţial să ajustăm percepţia vizavi de acest subiect. Pandemia nu se va încheia în aceste luni, nu se va încheia în aceste săptămâni nici în România, nici în alte părţi. Însă putem să ne favorizăm starea de sănătate făcând următoarea analiză: pe ce pot eu ca persoană să-mi concentrez timpul şi energia? Pot să iau în calcul tot felul de scenarii, fiind captiv al acestui fenomen de fake news, care este foarte prezent în mediul online şi a început să domine discuţia, sau, pe de altă parte, pot să mă uit la beneficiile vaccinării şi chiar dacă nu iau în calcul acum decizia vaccinării, pot să-mi concentrez energia şi atenţia către un simplu gest: masca. O mască purtată corect te protejează într-o mare măsură”, a spus Andrei Baciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite