Societate

articolul anterior articolul urmator

Anecdote cu ambasadori, gay, evrei, armeni şi hipsteri

13
6 Dec 2014 00:11:02
Adrian Munteanu

Întâmplator (în sensul că nu am nici interese, nici origini), dar în acelaşi timp definitoriu, pentru oricine, sunt militant pro-gay şi filosemit. Dar —iertaţi-mă! —, nu mă pot oripila la citirea rostirilor ambasadorului român la Erevan, pus la zid, chemat degrabă în „centrală”, pentru aşa-zise gafe diplomatice, la reclamaţia unor studenţi români de la „London School of Economics and Political Science” (wow!).

Subiectul e pe prima pagină a ziarelor, la îndemâna oricui. Voi intra, aşadar, direct în el, fără alte amănunte.

În primul rand, cadrul era informal, conferinţa cu pricina s-a desfăşurat în mediul academic —şi nu în cel politico-instituţional —, la Universitatea Americană din Erevan, nefiind destinată politrucilor, ci studenţilor, minţi deschise care, se presupune, ar trebui să se ferească (de fapt, să fie feriţi...) ca dracu' de tămâie de orice îmbâcsire a ideilor şi limbajului lor.

Vorba vine, pentru că, în realitate, nicăieri în lume nu veţi întâlni mai mult stângism, ipocrizie şi hipstereală acută (plus, ţineti-vă bine!, anti-americanism deşănţat!) decât în mediile universitare din SUA, molipsite grav de acea ucigătoare boală numită „corectitudine politică”! Se pare ca se şi exportă produsul...
 
Ce să fi răspuns bietul ambasador la o astfel de întrebare demnă de Radio Erevan( "ce este mai important pentru România - relaţiile politice şi economice cu Turcia sau recunoaşterea genocidului...?")?! Ce să zică Vasile al nostru despre îngrozitorul genocid comis (da, e clar, comis! De către „junii turci” împotriva armenilor, în 1915), atunci când însuşi guvernul (veşnic) nevolnic pe care-l reprezintă nu-l recunoaşte?! Dar oare guvernul SUA îl recunoaşte, ce părere aveţi domniile voastre...? Retoric.
 
Omul nostru din Erevan (totuşi —thanks God! —, nu e „omul nostru” din Washington, Londra sau Paris) a încercat şi dânsul să scoată în evidenţă complexitatea temei, facând o comparaţie între cele două situaţii, scormonind, nepermis (pentru un robot ce trebuie să fie, ca diplomat, se vede treaba...), dilema istorică si tulburătoare a poziţionării politice faţă de genocidul pomenit, în ecuaţie (prea) directă cu aceea a tuturor societăţilor moderne, în privinţa famililor hetero şi a celor gay, in sensul dificultăţii cronice "universale" de a se găsi repere morale de comun acceptate, pentru aceeaşi temă dată. Dificultatea există, desigur, în privinţa interpretării  genocidului, între turci si armeni, precum şi între aliaţii lor, în rest toată lumea e de acord... 
 
Iar comparaţia e bună, zic eu, mai ales într-o ţară în care —haideţi sa pariem! — gay-i au un statut social chiar mai prost decât la noi. Recte Armenia.
 
Cât despre bancul cu evreii, folosit de şugubăţul ambasador în răspunsul trimis "reclamagiilor" (adica tot un cadru neoficial), e niţel penibil să ne legăm de asa ceva. Cele mai bune bancuri de acest gen le-am auzit chiar de la evrei, prieteni de-ai mei (naţionalişti, unii, dar, ce-i drept, intelectuali formaţi). Sau, care ar fi ideea, doar ei, evreii, au dreptul să le zică...?! ...
 
Ce să spun, hipsterii noştri hiper-excitaţi (e pleonasm...?), de la nu ştiu ce şcoală londoneză de ştiinţe politice (să nu vă imaginaţi cumva că e aşa mare lucru să studiezi acolo, ştiu sigur că nu e!), rămaşi pesemne captivi emoţional în coada de la alegeri, s-au contaminat şi ei grav de "political correctness", iar noi, "băştinaşii", trebuie musai să punem botu' la toate mofturile lor!
 
Bancurile cu evrei sunt îndeobşte privite ca fiind antisemite de către...antisemiţi! Şi de către proşti (dacă e totuna, rog să fiu iertat). Mie întotdeauna glumele din ciclul ăsta fabulos mi-au sugerat un pragmatism pe care nu-l am şi după care tânjesc, şi admir atât umorul cât şi auto-ironia evreiască, o virtute pare-se rară la români şi cvasi-inexistentă la hipsteri...
 
Poate că singurul reproş ce i se poate aduce ambasadoraşului glumeţ e calitatea "artistică", îndoielnică, a metaforelor lui vrute hazlii şi profunde, respectiv a bancului, care n-o fi cel mai prost pe care l-am auzit, dar e certamente departe de ceea ce patrimoniul umoristic evreiesc universal în domeniu ne oferă cu atâta generozitate...
 
Ştiu, există o teorie (facilă) care zice că nu te poţi dezbrăca de o anumită haină, cât eşti într-o anumită funcţie, şi uneori niciodată, cu referire la politicieni, diplomaţi, spioni... E adevărat, dar nu întrutotul. Fără sa fac aici o discuţie pe tema cutumelor diplomatice, în opinia mea nu are cum să nu existe o diferenţă între un cadru oficial şi unul informal, chiar dacă eşti invitat acolo în calitatea ta oficială...
 
Aşadar, rogu-vă lăsaţi-l în pace pe ambasadorul Bulă Vasile, sunt destui alţii care merită cu prisosinţă să fie decimaţi, şi nu numai pentru problemele de la vot! Dacă ar fi să dăm afară tot personalul diplomatic mai încetuţ la minte şi/sau care nu ştie bancuri bune, s-ar cam goli ambasadele noastre. Şi "centrala", aşijderea!
 
P.S. Toată snoava asta îmi aduce aminte de un banc clasic, "oldies but goldies". Daţi-mi voie: 
(Anii '80. Sună undeva un telefon fix, din acela pe stil vechi, cu disc): 
 
Alo! Sunteţi şcoala de bune maniere şi dans?
 —Da, pula, numa' de dans! 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Iulian Arion
6.12.2014, 01:50:56

Am vazut un film documentar despre marturiile unor persoane care au devenit gay. Le datoram acelasi respect ca si celorlati. Toti din doctumentarul respectiv au fost victimile pedofililor. Un cunoscut actor a pledat pentru castrarea pedofililor. Ulterior acestei pledoarii, fiul acestuia, minor violat de un pedofil s-a sinucis. Pedofilii si violatorii sunt distrugatori ai vietii umane. Ei nu trebuie sa ramana in libertate ci condamnati pe viata. Ministrul justitiei din gvernul PD, Catalin Predoiu, Presedintele Basescu, parlamentarii PNL si PDL au votat pentru ca in legea penala violatorii si pedofilii sa aiba pedepse reduse. Pentru aceste fapte ei vor fi pusi sub acuzare de apologia crimei si condamnati. Vor avea procese corecte. Pana atunci este recomandat sa ramana in afara vietii politice. Sunt nedemni de a mai ocupa o functie platita din bani publici.

+5 (7 voturi)
Nirolf
6.12.2014, 02:09:42

Da , da , dar humorul este heterosexual , creaza , produce si reproduce pe cand "politically correct" umbla scortos incheiat la toti nasturii , este sterp si tine mai mult de pro-gaiism . Totusi persoanele ce inoata contra curentului ca si cele contra vantului ... sunt interesanti si aduc un zambet in coltul gurii . In rest ... aici scoala de soferi profesionisti : poftiti la dans !

+7 (7 voturi)
Iulian Arion
6.12.2014, 08:42:02

Nirolf, Intrebarea studentului armean referitoare la faptul ca Romania prefera sa faca afaceri cu Turcia, dar sa nu recunoasca genocidul armenilor este foarte serioasa. Nu prea se potriveste cu ce a raspuns ambasadorul. Ciu-en-Lai (am scris numele liderului comunist chinez din anii '60, asa cum se citeste in lb. romana) a fost intrebat la Paris ce parere are despre Revolutia Franceza din 1989. A raspuns: Este prea devreme sa ne pronuntam! Cred ca este un raspuns diplomatic.

+6 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.12.2014, 08:11:44

Sunt de acord cu cele spuse de dl.Adrian Munteanu . Imbecilitatea celor din "centrala"Externelor lui Ponta e dovedita iarasi si poate fi descrisa cu doua zicale: "face din tantar armasar" plus "se scarpina in dos, fara sa-l manance"..! Iar cand ii mananca in dos pe gugustiucii lui Ponta de la Ministerul de Externe, acestia se scarpina in..ureche cu mana de pe partea opusa a corpului. Ii cunosc bine pe evrei.Am lucrat si trait printre ei 8 ani. La fel ca si romanii, au o imaginatie bogata vis-a-vis de autoironizarea propriilor apucaturi, atunci cand singuri isi fac glume, bancuri despre ei..! Cele mai bune bancuri cu evrei le-am auzit de la Ambrozio (evreu canadian stabilit in Israel inca din 1954 si participant activ la confruntarile arabo-israeliene) si de la fiul sau Alon. Si, ca si romanii, par sa-i distreze grozav bancurile despre ei. Evident, evreii stiu sa faca diferenta intre bancurile in care sunt..eroi si declaratiile politice tembele a unor oficiali ai guvernului, de teapa lui Sova..!

0 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.12.2014, 08:13:32

"ale unor", pardon.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările