Angajatorii ar putea fi obligaţi să le comunice în scris salariaţilor orice modificare adusă contractului de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul Muncii ar putea suferi modificări majore după ce o iniţiativă legislativă cetăţenească propusă de Blocul Naţional Sindical (BNS) a trecut de verificările Curţii Constituţionale.

Potrivit digi24.ro, angajatorul va fi nevoit să-i comunice în scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de muncă, salariatul fiind nevoit să formuleze un răspuns într-un interval de cel mult zece zile.

În cazul în care răspunsul va fi unul afirmativ, actul adiţional se va încheia în termen de 15 zile, arată propunerea legislativă.

Potrivit BNS, dacă angajaţii cu normă întreagă şi cei cu fracţiune de normă au dreptul anual la acelaşi număr de zile de concediu de odihnă, acest lucru ar putea să se schimbe. Concret, în cazul salariaţilor cu normă parţială, concediul va fi acordat proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Durata maximă a timpului de muncă - 48 de ore

De asemenea, propunerea legislativă stabileşte o durată maximă a timpului de muncă, iar aceasta nu trebuie să depăşească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

„Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioada de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână”, subliniază digi24.ro.

Pe aceeaşi temă:

Modificări aduse Codului muncii privind salariatul temporar şi concediul, sub lupa Curţii Constituţionale pe 17 decembrie

Curtea Constituţională va discuta în 17 decembrie sesizarea PNL în legătură cu modificările aduse Codului muncii printr-o lege recent adoptată, una dintre prevederi referindu-se la salariul primit de salariatul temporar.

Noi prevederi în Codul Muncii privind concediul de odihnă. Cum se vor recupera zilele după concediu medical

Deputaţii au adoptat joi, în calitate de for decizional, un proiect de lege care aduce modificări la Codul muncii, în special în ceea ce priveşte concediul de odihnă. În principal, noua lege prevede că perioadele de incapacitate temporară de muncă nu vor diminua durata concediului de odihnă, chiar dacă se întind pe un an, iar zilele libere legale pot fi recuperate ulterior, în termen de 18 luni. Însă absenţele nemotivate scad vechimea în muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite