Angajatorii români estimează cel mai atenuat ritm de angajare din ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape unul din patru angajatori români intenţionează să-şi crească numărul total de angajaţi în intervalul aprilie - iunie şi doar 7% preconizează reduceri de personal, potrivit celei mai recente ediţii a studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă.

Previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

”Perspectivele de angajare din trimestrul II 2018 sunt mai modeste atât comparativ cu trimestrul I 2018, slăbind cu cinci puncte procentuale, cât şi comparativ cu trimestrul II 2017, slăbind cu opt puncte procentuale”, arată un comunicat al companiei.

Din punct de vedere regional, cele mai puternice perspective de angajare sunt raportate în regiunea Centru, unde previziunea netă de angajare se ridică la un respectabil +17%. Perspectivele de angajare din regiune sunt însă mai puţin robuste decât cele din primele trei luni ale anului 2018, dar şi decât cele raportate în trimestrul II 2017, slăbind cu 2, respectiv 7 puncte procentuale.

De altfel, planurile de angajare pentru aprilie – iunie sunt mai slabe decât cele formulate în trimestrul I 2018 în şapte din cele opt regiuni, îndeosebi în regiunea Nord-Vest, unde previziunea netă de angajare înregistrează un declin considerabil de la trimestru la trimestru, de 25 de puncte procentuale, ajungând la +8%.

Comparativ cu trimestrul II 2017, cea mai abruptă schimbare a nivelului de încredere este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde previziunea netă de angajare pentru intervalul aprilie – iunie este -1%, cu 21 de puncte procentuale mai slabă decât anul trecut şi cu 8 puncte procentuale sub cea raportată în trimestrul I 2018.

Angajatorii din regiunea Sud-Est sunt, de altfel, cei mai puţin optimişti din ţară, raportând singura perspectivă regională negativă pentru al doilea trimestru din 2018. În schimb, angajatorii din regiunea Sud-Vest sunt printre cei mai optimişti, raportând o previziune de +11%, a doua ca robusteţe din ţară şi singura previziune regională care se îmbunătăţeşte faţă de intervalele de referinţă, trimestrul I 2018 şi trimestrul II 2017. 

În opt din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii au planuri de creştere a numărului total de angajaţi, dar perspectivele sunt mai slabe decât în trimestrul I 2018, în toate cele zece sectoare. Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru este raportat în sectorul transport, depozitare şi comunicaţii, unde previziunea netă de angajare slăbeşte cu 14 puncte procentuale fată de intervalul ianuarie – martie, alunecând în zona negativă, cu o valoare de -5%.

Cel mai abrupt declin al optimismului de la un an la altul este însă raportată de angajatorii din sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +6% este cu 24 de puncte procentuale mai slabă decât în ​​anul precedent, şi slăbeşte cu 10 puncte procentuale şi faţă de trimestrul I 2018.

Angajatorii din sectorul Industrie extractivă raportează la rândul lor o previziune negativă de -6%, diminuându-şi optimismul privind angajările atât faţă de trimestrul I 2018, cât şi faţă de anul trecut şi situându-se la cota cea mai joasă de optimism din ţară.

Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt din nou cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +25%, însă şi în acest sector planurile de angajare formulate pentru trimestrul II 2018 sunt mai slabe decât cele raportate în trimestrul I 2018 şi trimestrul II 2017, cu 11, respectiv şapte puncte procentuale.

Studiul ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă este administrat de ManpowerGroup încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi aproape 59.000 de angajatori din 44 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite