Antibiotice Iaşi: Producţia de medicamente din România are potenţial să ajungă la un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu are strategie pentru industria farmaceutică, nici tradiţie în domeniu, sectorul dezvoltându-se odată cu tranzacţiile de la Terapia şi Sicomed, a precizat Ioan Nani, directorul Antibiotice Iaşi, care a mai spus că această situaţie se poate schimba, producţia locală având un potenţial de un miliard de euro.

„Nu aş vrea să greşesc, dar şi acum dacă mergem la Institutul Naţional de Statistică vom găsi acolo ceva despre industria chimică şi petrochimică, unde suntem asimilaţi şi noi, ca producători de farmaceutice. România nu a avut specialitate în industria de medicamente, ci în industria constructoare de maşini, agricultură. Eforturile susţinute ale unor comunităţi de oameni în cazul nostru sau ai unor acţionari care au venit la Terapia, la Sicomed, au determinat până la urmă existenţa unei producţii de medicamente în România. Nu există o tradiţie, să sperăm că în perspectivă va exista, pentru că s-a dovedit că industria farmaceutică aduce contribuţii importante la bugetul de stat şi susţine o bună parte din sistemul de sănătate din România", a declarat Ioan Nani, la ZF Pharma Summit '14, potrivit Mediafax

El a arătat că, în prezent, producţia în România se situează la 600-650 milioane de euro, iar capacitatea reală de producţie a primilor patru-cinci producători români este cu cel puţin 40% mai mare.

„Eu consider că actualele platforme din România pot ridica producţia undeva la 1 miliard de euro, dar trebuie să ţinem cont de un aspect important: un produs românesc se vinde în medie cu 1,75 lei, faţă de un produs vândut în general în piaţa din România de 3,5 lei per unitate. Producţia din România poate ajunge la 50% din consum, dar trebuie să vedem cum este împărţită pe clase terapeutice”, a mai spus Nani.

Printre principalii producători de medicamente din România se numără Terapia Ranbaxy, Zentiva (fostul Sicomed), Antibiotice Iaşi, Labormed Alvogen şi Biofarm. O fabrică importantă de pe piaţa locală era şi Europharm Braşov, dar această unitate urmează să fie închisă anul viitor, în urma deciziei grupului britanic GSK, proprietarul unităţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite