Anumite persoane cu dizabilităţi ar putea fi scutite de reevaluările periodice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Persoanele cu dizabilităţi ar putea beneficia de drepturi reale şi de uşurarea participării la viaţa socială şi economică. Cel puţin aşa prevede un proiect de act normativ iniţiat recent, conform căruia anumite persoane cu handicap nedeplasabile ar putea fi scutite de reevaluările periodice.

Potrivit documentului, persoanele cu dizabilităţi nedeplasabile, indiferent de gradul de handicap, care au afecţiuni ce au generat probleme funcţionale ireversibile şi care nu pot urma programe de recuperare ar putea scăpa de reevaluarile care se fac la doi ani, la domiciliu, conform avocatnet.ro. 

De asemenea, cei care doresc să obţină certificat de handicap ar putea fi scutiţi de plata unor taxe. „Mai exact, propunerea legislativă prevede că persoanele care `solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obţinerea documentelor medicale şi pentru evaluările medicale şi psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului necesar evaluării complexe”, prevede proiectul. 

În ceea ce-i priveşte pe copiii cu dizabilităţi, şcolile din ţara noastră vor trebui să organizeze o comisie de evaluare şi deliberare în privinţa orientării profesionale a copiilor. Evaluarea se va face cu participarea familiei şcolarului cu dizabilităţi şi ţinându-se cont de aptitudinile, înclinaţiile şi idealurile profesionale ale acestuia.

Mai mult, şcolile ar trebui dotate cu echipament adaptat tipului şi gradului de handicap iar mobilierul din sala de curs trebuie şi el adaptat, prevede documentul citat. În plus, ar trebui să existe manuale şcolare şi cursuri în format accesibil pentru persoanele cu deficienţe de vedere. 

De asemenea, propunerea legislativă prevede noi obligaţii în raport cu persoanele cu dizabilităţi pentru autorităţile publice şi pentru entităţile privat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite