Apel către români: nu vă lăsaţi prostiţi de scenariile conspiraţioniste ale antivacciniştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sper ca românii cu mintea întreagă să fi înţeles că scenariile antivacciniştilor serveau unui singur scop: acela de a fi băgaţi şi ei în seamă. Prin altceva nu aveau prin ce. Evoluţiile interne şi externe în privinţa vaccinării sunt cea mai bună dovadă că antivaccinistii nu se bazau pe nimic. Doar pe fabulaţii care de care mai fanteziste. Că unii au plătit cu viata, este preţul lipsei de înţelegere a realităţilor acestei lumi.

Aştept comentarii pro şi contra de la cititori. Pe cele relevante le voi prelua în interiorul articolului.

Contextul intern şi extern

Pandemia adusă de SARS-CoV-2 a luat prin surprinderea lumea medicală, şefi de state şi guverne, oamenii de rând. Fără o experienţă recentă de acest gen în spate, toţi au căutat soluţii de avarie, văzând ce se întâmplă în Lombardia în primele săptămâni ale pandemiei.

În spatele decidenţilor politici au stat şi stau echipe întregi de specialişti, cu opera ştiinţifică remarcabilă. Cum să ignori ce spun şi fac aceşti specialişti, şi să dai crezare unor neica nimeni, gen dna senator Şoşoacă, care în plan medical  reprezintă nimic.

Statele care stau acum mai bine în combaterea pandemiei, Israel, Marea Britanie şi altele au apelat la vaccinarea masivă a populaţiei, care a înţeles importanţa ei şi direcţia din care vine salvarea. Prin contrast, vedem ce se întâmplă în India şi în Asia de Sud-Est, unde pandemia a căpătat proporţii apocaliptice.

Din păcate, în corul antivaccinistilor au intrat şi medici cunoscuţi şi apreciaţi, cu rezonanţă în piaţa publică. Un exemplu nefericit, Monica Pop. Oamenii îşi spuneau că, fiind medic, ştie ce spune. Acum, după ceva timp, să recitim ce spune medicul Monica Pop:

 Nu mă vaccinezatâta timp cât acest vaccin este făcut în trei luniCum puteţi să ştiţi dumneavoastră ce se întâmplă peste trei ani? Dacă faceţi leucemie, Doamne fereşte!, după vaccinul ăsta?! Cum poţi să ştii inducţia genetică pe care o face asta, atât de scurt? Că vă mai spun, încă o dată, peste trei ani face leucemie unul care face vaccinul.

Este adevărat că vaccinurile anti COVID-19 au fost realizate într-o perioadă mai scurtă de timp, cu eforturi ştiintifice uriaşe şi cu sume de bani impresionante. Şi ce trebuia să facem, să aşteptăm 5 ani, timp în care mureau zeci de milioane de oameni? Ca la gripa spaniolă? Ideea de leucemie peste trei ani nu pare să vină din cultura ştiinţifică a  unui medic. Întrebarea este cât rău a făcut dna dr. Monica Pop cetăţenilor acestei ţări care i-au dat crezare.

Un alt exemplu nefericit, de data aceasta. Medicul-şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a Spitalului Judeţean Sibiu, dr. Gabriela Eminovici, a murit din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.  Doctoriţa avea 55 de ani şi nu era vaccinată.

De ce nu s-a vaccinat un medic care a ajuns în fruntea unei Secţii importante de spital? Încă nu s-a aflat. Anul trecut au fost mulţi morţi din rândul personalului medical. Anul acesta doar câteva excepţii, cum este cazul menţionat. Pentru că s-au vaccinat printre primii.

Dacă România înregistrează în momentul de faţă un declin vizibil al numărului de infectări este categoric consecinţa vaccinărilor, mai ales în mediul urban. Alături de imunizarea naturală, vaccinarea contribuie decisiv la scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, mai ales că au beneficiat de vaccin în primul rând oamenii activi, cei care merg la servicii de utilitate publică, cei din administraţia centrală şi locală, „plimbăreţii” . Cei din mediul rural, unde vaccinarea este redusă, nu se deplasează obligaţi de serviciu sau de probleme proprii, aşa cum se deplasează orăşenii.

Este absolut incredibil ca 55% dintre profesori nu s-au vaccinat, deşi aveau prioritate la categoria „esenţiali”. Să nu-i ajute cultura obţinută în ani de facultate, accesul la internet, să cântărească avantajele vaccinării vs dezavantajele nevaccinarii? Este un mister şi pentru mine, care vin din rândul profesorilor. Discriminarea nu are loc aici. Dar dacă un profesor infectat, transmite virusul la zeci de copii, asta nu înseamnă discriminare? Dacă eu eram şeful Educaţiei nu le permiteam accesul în şcoli celor nevaccinaţi!

Scenarii conspiraţioniste

Bill Gates este beneficiarul vaccinurilor. Aşa de mult a beneficiat că l-a lăsat şi nevasta. Ideea că prin câteva mg de vaccin se poate implanta un cip în corpul oamenilor este aşa de prostească, încât ne arată educaţia precară pe care o oferă şcoala românească. Sigur că producătorii de vaccinuri câştigă bani în urma producerii acestui vaccin. Aceasta este legea cererii şi ofertei din lumea de azi. Dar de la 60 de milioane de morţi, câţi a provocat gripa spaniolă, la câteva milioane cât ne va costa actuala pandemie, este o diferenţă. Dată de existenţa vaccinurilor şi viteza cu care s-a acţionat pentru vaccinare.

Efectele adverse. Au fost şi vor mai fi, într-o proporţie infimă. Să rişti să mori de COVID-19, doar pentru că în câteva mii de cazuri, din zeci de milioane, s-au înregistrat efecte adverse, foarte puţine grave, este o prostie imensă. Marea Britanie s-a vaccinat majoritar cu AstraZeneca, şi acum este pe cale să închidă pandemia.

Nu vreau să fiu cobai argumentează unii antivaccinisti. Atunci să accepte să fie cobaiul secţiilor ATI, care mai iau şi foc, din când în când!

Vaccinarea nu poate fi obligatorie

Nu este obligatorie şi nu va fi. Dar tot mai multe ţări leagă accesul pe teritoriul lor de existenţa adeverinţei de vaccinare, tot mai multe companii impun salariaţilor săi să se vaccineze. Nu este discriminare, este măsura decisă de unii şefi de stat şi de companii pentru protejarea propriilor cetăţeni sau angajaţi. Cine nu acceptă astfel de măsuri, nu are decât să renunţe la călătorii în străinătate, sau să-şi piardă jobul.

În concluzie

Se văd deja rezultatele pozitive ale vaccinării, la noi şi în alte state. Antivaccinistii sunt reduşi la tăcere de înţelepciunea nativă a românilor, care ne-a ajutat să trecem cu bine peste multe alte încercări grele. Antivaccinistii sunt românii mai săraci cu duhul, cei care au avut parte de o educaţie precară, pe care n-au fost în stare s-o suplinescă cu propria inteligenţă şi experienţă. Mă rog doar să nu plătească cu viaţa această ignoranţă.

Un comentariu

Persoane foarte instruite care refuza vaccinarea nu exista, believe me. Cele instruite se documenteaza stiintific (daca au puterea de intelegere a unui articol din Nature sau N. Engl. Med. J) iar cei instruiti dar nespecialisti apeleaza la specialisti recunoscuti, care au opera stiintifica in domeniu, cu vizibilitate internationala. Eu una nu am avut nicio dezamagire, in niciun sens. Nu exista nicio persoana dintre cele pe care le apreciez ca fiind intelectuali de marca sa se fi pozitionat antivaccin asa cum nu exista nici persoane dintre cele pe care le consider mai ''slab luminate la mansarda'' care sa se fi pozitionat pro-vaccin. As fi putut face doua liste cu ei, inca de anul trecut cand nu se discuta subiectul in spatiul public. Niciunul n-ar fi fost acum incadrat gresit. Deci da, tine de nivelul intelectual si de educatie.

Comentariu

Pe mine ma surprinde ca majoritatea discutiilor despre virus si despre vaccin se concentreaza pe mortalitate, care, fara a fi neglijabila, este, totusi, relativ redusa, dar care poate creste foarte mult in situatii precum cea din India, cand sistemul sanitar este depasit si nu mai poate prelua bolnavii, ramasi astfel pe cont propriu.

 Ceea ce ar trebui subliniat este faptul ca morbiditatea data de acest virus este importanta si destul de severa. Cel putin 20-30% din cei infectati fac forme clinice manifeste, care necesita internare si ingrijiri de specialitate in majoritatea cazurilor. Chiar daca cei mai multi se vindeca, ei trec printr-o trauma destul de puternica, experienta bolii fiind descrisa in majoritatea cazurilor ca fiind foarte neplacuta. Te poate "scoate din circuit" cateva saptamani sau chiar luni, pentru ca pana la 30-35% din cei infectati raman cu sechele, chiar daca au avut o forma asimptomatica. Esti nevoit astfel sa-ti intrerupi activitatea profesionala, activitatile recreative si casnice si practic nu mai poti face mai nimic in acest timp. Starile prin care treci sunt diverse si esti mai mult sau mai putin handicapat de boala. Dincolo de cheltuieli cu medicamente si alte lucruri care sa te ajute, poti avea pierderi financiare importante prin intreruperea activitatii. Per global, disconfortul fizic si psihic al celui care se imbolnaveste si al celor din jur este foarte mare. La asta adaugam costurile socio-economice directe si indirecte ale imbolnavirii, datorate afectarii profesionale si cheltuielilor medicale deloc neglijabile - o zi la ATI costa cam cat o camera la un hotel de lux, plus medicamentele care, de regula, nu sunt deloc ieftine. SUntem dispusi sa ne asumam toate acestea, plus sansa de a deveni verigi in lantul comunitar de transmitere a virusului doar pentru ca nu avem incredere intr-un vaccin facut "pe repede inainte"? NB, vaccinurile au fost create relativ rapid, dar nu pornind de la zero, ci avand in spate acel "know-how" si tehnologii bine cunoscute la care si cu care se lucreaza de zeci de ani. Etapele care au fost scurtate mult - ajutate si de utilizarea intensiva a inteligentei artificiale - au fost cele de analiza a datelor si efectelor, etape care inainte necesitau luni sau ani de studiu atent. Efectele pe termen scurt s-au vazut iar reactiile adverse sunt extrem de putine, mai putine chiar decat la medicamente si alimente obisnuite. Ce va fi pe termen lung? Vom vedea, dar intai trebuie sa traim pana atunci, iar pentru asta e necesar sa ne ferim in primul rand de virus. El e inamicul nostru real, nu politicienii, statul, sistemul (oricare ar fi el) sau personalul medical, iar virusul nu are constiinta sau onoare si exploateaza orice vulerabilitate gaseste. Singura arma eficienta contra lui este, cel putin deocamdata, vaccinul. Si cu cat o vom folosi mai bine, cu ata va fi mai eficienta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite