Aproape 12.000 de români şi-au cumpărat maşini noi prin programul „Rabla 2015”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 12.000 de oameni şi-au schimbat maşinile vechi cu unele noi prin programul „Rabla 2015” FOTO Mediafax
Aproape 12.000 de oameni şi-au schimbat maşinile vechi cu unele noi prin programul „Rabla 2015” FOTO Mediafax

Aproape 12.000 de români şi-au schimbat maşinile vechi cu alte noi, mai puţin poluate, prin proiectul „Rabla 2015”. Mai mult, prin intermediul acestui program, au fost achiziţionate 371 de autovehicule cu emisii CO2 mai mici mici 100g/km, tehnologii hibride convenţionale precum şi tehnologii avansate de tip plug-in.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor informează că până marţi, 21 iulie 2015, peste 60% din totalul celor 20.000 de tichete alocate persoanelor fizice prin Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional au fost epuizate, fiind deja utilizate de populaţie. 

Concret, peste 11.850 de români şi-au înlocuit maşinile vechi, poluante, cu altele noi, mai puţin poluante. 

De asemenea, în cadrul Programului „Rabla 2015”, s-au achiziţionat 371 de autovehicule cu emisii de CO2 mai mici de 100g/km, tehnologii hibride convenţionale precum şi tehnologii avansate de tip plug-in. Pentru achiziţionarea acestora au fost utilizate 422 de ecobonusuri.

„Este ceea ce ne doream prin noua configurare a Programului Rabla şi prin mărirea substanţială a valorii ecobonusurilor: să creştem numărul maşinilor nepoluante pe şoselele din România. Cred că suntem pe drumul cel bun, mai cu seamă dacă ne uităm la Programul Rabla de anul trecut, când numărul total de maşini nepoluante achiziţionate cu ecobonusuri a fost de doar 38, pe întreaga perioadă de derulare Rabla”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Până la data începerii programului „Rabla” (mai 2015), datele din piaţă indicau vânzarea a 60 de astfel de maşini, dintre care cele mai multe au fost hibride convenţionale.

„Programul Rabla a reprezentant un impuls important pentru şoferii din România în a alege maşini nepoluante: faptul că, prin comparaţie cu perioada 1 ianuarie- 1 mai, vânzările acestor autovehicule au fost de şase ori mai mari este semnalul pe care îl aşteptam de la populaţie: dorinţa de a proteja mediul şi o mai mare atenţie pentru calitatea aerului din aglomerările urbane”, a mai spus Gavrilescu.

În acest an, programul Rabla a fost configurat cu eco-bonusuri diferentiate, care se adaugă primei de casare în valoare de 6.500 de lei, şi cu posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri pentru achiziţia unui autovehicul: 

  • un eco-bonus în valoare de 750 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km
  • un eco-bonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale) 
  • un eco-bonus în valoare de 2.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Numărul total de tichete disponibile persoanelor fizice este în creştere cu 3.000 faţă de ediţia de anul trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite