Aproape 2,3 milioane de români nu figurează pe lista unui medic de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2,3 milioane de români nu au medic de familie FOTO Adevărul
2,3 milioane de români nu au medic de familie FOTO Adevărul

În România anului 2015 există peste 300 de localităţi în care nu există nici măcar un medic de familie, în zone din Vaslui, Apuseni sau Deltă, la nivel naţional existând aproape 2,3 milioane de români care nu figurează pe lista niciunui doctor.

„La nivel naţional, 300 de localităţi nu au medic de familie. Sunt unele localităţi foarte mici, altele mai mari. Sunt câteva în Vaslui, în Apuseni şi în Deltă, zone mai greu accesibile şi defavorizate. De aceea am revizuit sistemul de acordare a sporurilor şi avem un plus de 25 la sută care primesc un spor considerabil . În Deltă, sporul este foarte mare, dar au mai rămas doi medici. Unul are 4.500 de pacienţi, altul 5.500 de pacienţi”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Oficialul a explicat că în aceste zone se încearcă implicarea autorităţilor locale, care ar trebui să vină cu un set de măsuri prin care să îi atragă pe medici în mediul rural. De altfel, cei 2,3 milioane de români care nu se regăsesc pe lista niciunui medic de familie se află fie în străinătate, fie nu au avut nevoie de medic până în acest moment.

„Nu va exista un exod al medicilor din rural în urban”

Întrebat dacă nu există riscul unui exod al medicilor din rural spre urban, Ciurchea a răspuns că nu este posibilă o astfel de situaţie pentru că doctorii trebuie să aibă minumum 800 de persoane pe listă, iar acest lucru este greu de realizat. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a recunoscut, însă, că, printr-un ordin comun al MS şi CNAS, unii medici din rural au pierdut din sporuri.

„Sunt şi medici din rural care au pierdut din sporuri pentru că un oraş în câmpie cu acces uşor şi drumuri asfaltate nu reprezintă condiţii deosebit de grele. Pentru a rezolva deficitul din rural ar trebui să exite o cerere la fel de mare ca în urban. Ar trebui să fie un spor în plus, dat de autoritatea locală. Apoi, mai este programul unui medic între două autobuze. Este o mare problemă. Medicii ar trebui să revizuiască progarmul în funcţie de pacienţii de la ţară, care ziua care sunt la câmp”, a conchis Vasile Ciurchea.

Pe aceeasi temă:

Medicii din rural spun că închid cabinete, după ce li s-a redus sporul

Medicii din rural reclamă reducerea sporurilor şi atenţionează asupra riscului închiderii cabinetelor, arătând de exemplu că în Delta Dunării, unde se acordă cel mai mare spor, din cinci doctori au mai rămas trei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite