Aproape patru milioane de români cu vârsta între 18 şi 34 de ani locuiesc cu părinţii. Care sunt motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii trăiesc mai multe generaţii laolaltă, în aceeaşi casă
Românii trăiesc mai multe generaţii laolaltă, în aceeaşi casă

Aproape 4 milioane de români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani preferă să trăiască împreună cu părinţii, potrivit datelor Eurostat. Bărbaţii sunt majoritari.

Numărul bărbaţilor care stau cu părinţii este puţin peste două millioane, faţă de faţă de 1,8 milioane de femei, scrie Hotnews.

Ca pondere în populaţia totală din aceeaşi grupă de vârstă aceştia reprezintă 56,4%.

Motivele nu sunt doar de natură economică: o parte din ei locuiesc cu un singur părinte care are nevoie de îngrijire, iar angajarea unei persoane care să aibă grijă de părintele bolnav ar fi mult prea costisitoare.

Totodată, costurile cu achiziţia unei case au crescut. Astfel, dacă acum 20 de ani aveai nevoie de 66 de salarii ca să îşi iei o garsonieră, azi ai nevoie de peste 70 de salarii.

Accesul tinerilor la o locuinţă scade de la o generaţie la alta. În anul 2000, salariul mediu era de 2.139.138 lei, iar un euro valora 20.300 lei. Cu alte cuvinte, exprimat în euro, salariul mediu era de 105 euro. O garsonieră în Titan era în 2000 circa 7.000 de euro, adică puţin peste 66 de salarii medii nete.

În 2020, o garsonieră în Titan costă aproximativ 48.000 de euro, iar salariul mediu net este de 680 euro, ceea ce face ca un solicitant să aibă nevoie de peste 70 de salarii nete.

Tinerii din ţările nordice sunt în topul clasamentului ţărillor unde aceştia locuiesc singuri. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite