Societate

articolul anterior articolul urmator

Ar fi o discriminare ca persoanelor nevaccinate să li se interzică accesul în restaurant? Gheorghiţă: Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul

48
30 Jul 2021 23:55:42
Autor: Anne-Marie Sandu
Medicul Valeriu Gheorghita, FOTO digi24.ro
Medicul Valeriu Gheorghita, FOTO digi24.ro

România se pregăteşte pentru următorul val al pandemiei cu obiectivul de a avea nişte măsuri logice, coerente şi flexibile, adaptate la situaţia cu care ne vom confrunta, a declarat  vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat, în contextul viitoarelor restricţii, dacă i s-ar părea discriminatorie o eventuală măsură prin care accesul persoanelor nevaccinate ar fi interzis în restaurante, Valeriu Gheorghiţă spune că lucrurile nu pot fi judecate cu da sau nu. „Este foarte important ceea ce-şi doreşte patronul, cel care gestionează acea activitate sau acel restaurant. Dacă îşi doreşte un număr mic de ocupare a meselor - persoanele respective să fie distanţate, să se respecte un anumit set de măsuri menite să limiteze riscul de infectare -, atunci da, pot să participe. Dacă, în schimb, doreşte să aibă un grad maximal de ocupare a locurilor, evident aici se pot impune anumite măsuri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
 
La observaţia că în Italia nu patronul a hotărât, ci statul şi din 6 august toţi antreprenorii din HoReCa trebuie să respecte asemenea măsuri, Valeriu Gheorghiţă a spus că foarte multe ţări din vestul Europei înregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. Din acest punct de vedere, o asemenea măsură nu i s-ar părea discriminatorie.
 

De ce a fost interzis fumatul?

„Pe mine mă interesează şi cred că e foarte importantă sănătatea şi siguranţa oamenilor care participă la anumite evenimente. Este regretabil să mergi într-un anumit loc şi să pleci bolnav, să te infectezi. Nimeni nu-şi doreşte aşa ceva, e greu de anticipat care va fi evoluţia bolii, or mie mi se pare că trebuie să fim responsabili şi să înţelegem realitatea în care ne aflăm, şi anume: atât timp cât eu risc să infectez alte persoane în jurul meu, cred că pot să fiu un pic mai responsabil şi să mă gândesc de două ori înainte să critic cumva asemenea măsuri”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.
 
„Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul în spaţiile comune închise. Am putea să spunem la fel: De ce să nu fumezi cu cei nefumători? Care e problema? Eu am dreptul să fumez şi să-i expun şi pe ceilalţi nefumători! Este la fel, din acest punct de vedere. Lucrurile trebuie privite foarte clar şi foarte logic: persoanele care nu vor să se vaccineze, care nu vor să efectueze un test sau care n-au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, altfel, persoane vulnerabile, la risc să se infecteze şi implicit să transmită boala celor din jur, evident că în situaţia respectivă trebuie încadrate în aceste criterii. Trebuie încadrate aceste situaţii atunci când există aglomerări populaţionale. Şi aici, iarăşi revin la contextul cu fumatul: această restricţie bineînţeles că i-a vizat pe fumători şi atunci trebuie să fie un spaţiu separat, bine ventilat, să nu-i expui pe cei nefumători, pentru că realmente vorbim de sănătatea publică, de sănătatea celor din jurul nostru. Este fix acelaşi principiu care se aplică şi în situaţia actuală”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.
 

O persoană infectată cu varianta Delta poate infecta alte 9 persoane

„Nu văd de ce (să fie discriminatorie - n.r.). Nu vorbim de o boală care nu este transmisibilă, nu vorbim de diabet, de tensiune, unde fiecare e responsabil: mănâncă, dacă vrea, sărat, mănâncă dacă are diabet, fiecare face ce crede cu sănătatea lui, pentru că nu-i influenţează pe cei din jur. Dar atât timp cât vorbim de o boală contagioasă şi tu poţi să infectezi - repet, în cazul infecţiei cu varianta Delta, alte nouă persoane, este evident că nu e în regulă. Bun, şi ne punem întrebarea: dar sunt persoane vaccinate în jurul meu! Da, dar evident că dacă sunt persoane multe nevaccinate şi tu intri în contact cu ele, poţi să transmiţi această infecţie foarte uşor, pentru că dacă ar fi numai persoane vaccinate, chiar dacă una-două-trei dintre ele sunt pozitive, riscul să dea la ceilalţi este mult mai mic şi riscul să dezvolte forme grave şi să ajungă la spital este iarăşi foarte mic. Pentru că altfel, ipotetic, dacă am fi sută la sută dintre noi vaccinaţi, nu s-ar mai justifica nicio măsură cu caracter restrictiv”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Constantine Constantine
31.07.2021, 00:26:56

Discriminare!!! Prin Alabama, pe timpuri erau circiumi si tramvaie pentru negri.GHE, vrea ceva de acest gen fara sa tina cont ca altii care stiu ce spuna, declara ca Delta e la fel de periculoasa indiferent ca esti sau nu vaccinat.GHE ,parca e o placa vecge de patefon care s-a blocat: vacinati-va vaccinati-va.Fara sa spuna ca vaccinurile existente sint in prag de expirare iar filmul Rapel 2 nu a fost inca developat.Noul vaccin creiaza un numar de anticorpi de 10 ori mai mare fata de cel initial + Rapel 1.Ce nu ne zice GHE e ca noua mutatie Delta are abilitatea sa-si schimbe genomul in interiorul organismului uman chiar daca esti vaccinat.Aceasta ipoteza e cumplita si chiar daca populatia si-ar trage cite 5 rapeluri din cele 120 milioane de doze existente in Romania, tot s-ar infecta.In schimb o masca KN95 filtrează particulele fine cu un diametru de 75 nanometri sau mai mult. in conditiile in care agentii patogeni pentru noul coronavirus au aproximativ 100 nm în diametru.Plus ca masca e refolosibila.Impreuna cu distantarea sociala su spalatul pe miini cei trei factori sint superiori in fata unor vaccinuri experimentale care inca nu au calitatile necesare pentru a fi omologate.Vezi dle GHE,de fapt asta e realitatea.

-25 (45 voturi)
Dragan Mircea
31.07.2021, 00:46:38

Da. Si ai putea fi dat in judecata.

-100 (114 voturi)
Ovidiu Olariu
31.07.2021, 01:02:27

Dr. Gheorghitā are dreptate: "dacă am fi sută la sută dintre noi vaccinaţi, nu s-ar mai justifica nicio măsură cu caracter restrictiv” ! Din pacate, realitatea la noi este alta. Un procent foarte mare de români nu sunt vaccinati. In aceastā situatie, cei care refuzā sa se vaccineze -in stuatia ca nu au o stare de sanatate care sa nu recomande vaccinarea- trebuie sau nu sā suporte consecintele sociale care vor fi impuse de specialisti si de factorii oficiali responsabili cu protectia populatiei ? ! Aceastā intrebare ar trebui sa rāspundā dacā este vorba despre discriminare sau nu, si dacā este corect sā se impunā restrictii in frecventarea restaurantelor de catre persoanele nevaccinate. DA, este corect ! NU, nu este vorba despre nici o discriminare ! Cei care nu vor sa se vaccineze, sa stea si sa manance acasā ! Nu au ce sa caute in restaurante si nici in alte spatii publice inchise ! Asta asa, ca sa fie lucrurile clare si ca sā dau posibilitate antivaccinistilor si altor tolomaci de profesie sa mā bombardeze cu voturi cu minus (-). La treabā toti ! Sa se exprime, liber si independent, baietii muschiulosi si vigurosi ! De asemenea, la fel sa se exprime, si fetitele sensibile si nervoase ! Tuturor, le doresc succesuri ! Dar si sanatate !

+31 (51 voturi)
Cneazul
31.07.2021, 00:44:10

Trebuie sa-ti reamintesc d-le Gheorghita, sau poate nu stiai, ca si cei vaccinati se infecteaza cu aceiasi cantitate de virus ca si ceilalti, si, drept urmare, transmit virusul identic cu cei nevaccinati. Asa ca, oricum o iei, vaccinat sau nu, poti lua si poti transmite virusul identic. Cum la ora asta nu cred sa mai existe persoane care au dorit sa se vaccineze si care nu au apucat s-o faca, inseamna ca cei nevaccinati si-au asumat cu buna stiinta riscurile, care, in principiu, constau in dezvoltarea unei forme grave, si care sunt destul de mici, cum se zice "beneficiile sunt mai mari decat riscurile".

-25 (43 voturi)
Un cititor
31.07.2021, 00:47:47

"Ar fi o discriminare ca persoanelor nevaccinate să li se interzică accesul în restaurant?" Imi pare rau, dar nu ar fi deloc o discriminare. Nu se vaccineaza..... stau acasa. Spatiile publice trebuie sa fie sigure pt toti. Ar fi o discriminare pt cei care s-au vaciinat ca cei indolenti sa-i puna in pericol pe toti.

-28 (44 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările