Societate

articolul anterior articolul urmator

Arafat: „Am avut tragedii, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi”

5
12 Apr 2021 23:57:59
Autor: Emanuel Neuman
Raed Arafat / FOTO Inquam Photos / George Calin
Raed Arafat / FOTO Inquam Photos / George Calin

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat, luni seară, că au existat câteva tragedii în această perioadă, dar nu se poate spune că sistemul nu a salvat foarte multe vieţi. Acesta a făcut apel către români să nu se prezinte prea târziu la spital, în cazul în care sunt infectaţi cu noul coronavirus şi starea de sănătate li se degradează.

„La numărul pacienţilor care au fost trataţi eu nu ştiu de incidente care să fie atât de repetitive. Într-adevăr, am avut tragedii, am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi. Şi la mortalitate, totuşi, cred că sistemul a făcut faţă foarte bine. La sistemul pe care îl avem şi aveam, modul în care România a făcut faţă la limită este un mod care este foarte hai să zicem acceptabil pentru nivelul sistemului, pentru infrastructura care este în sistemul, pentru condiţiile în care este sistemul. Totuşi, România a făcut toate eforturile posibile ca să poată să treacă cât mai corect din  păcate decese de covid au avut loc  şi în alte ţări”, a declarat, luni seară, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, „incidente au avut loc pentru că, în momentul în care ai sistemul sub presiune, pragul în care apar incidente scade pentru că sistemul este sub presiune, pentru că este întins la maximum sistemul şi asta nu este numai la noi, este peste tot”.

„Sistemul este  întins la maxim, încercăm să ajutăm pe toţi, însă greşeala cea mai mare este să stai acasă, să ai boala asta şi să aştepţi până nu mai poţi respira să vii la spital că atunci într-adevăr singurul lor de care ai nevoie este terapia intensivă. Dacă ai veni la spital mai devreme, ai primi medicamentele mai devreme, ai fi îngrijit mai devreme şi poate ai evita să ajungi la terapie intensivă. Aşa că sfatul meu este ca în continuare, dacă sunt pozitivi şi au orice simptom că nu respiră bine, că ceva nu merge bine, trebuie să consulte medicul  şi dacă e nevoie, internaţi”, a mai declarat Raed Arafat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Victor Nagy
13.04.2021, 00:25:52

......... "Arafat: „Am avut tragedii, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi” " Nu retin sa-l fi criticat vreodata pe Arafat . Aici , desi nu poate fi contrazis , dupa parerea mea ... sistemul a salvat foarte putine vieti , dar ... depinde de asteptari . Din ce am aflat discutand cu oameni , cunostinte , colegi , amici .... am auzit de 8-10 cazuri de deces (vecini , rudele unor colegi , unor amici) si de un singur caz de spitalizat si vindecat , un coleg de serviciu . Au mai fost cateva cazuri despre care am auzit ca au fost infectati dar nespitalizati . Deci afirmatia "sistemul a salvat foarte multi" ... nu se sustine .

-1 (1 vot)
Ivanovich Patfulty
13.04.2021, 01:09:42

Sistemul s-a umplut de jigodii. Trebuie reformat.

-1 (1 vot)
eduard pana
13.04.2021, 03:56:52

sistemul este construit sa salveze vieti omenesti, in nici un caz sa numaram daca au fost mai multi salvati decat morti.

-1 (1 vot)
Alexandru Preda
13.04.2021, 04:20:51

Erori umane sau erori tehnice se întâmplă oriunde în lume în sistemul medical. Doar nu e România perfecțiunea perfectiunilor. Dar romanii se remarca totuși prin ceva : prin isteria cu care ii învinovățesc pentru orice eroare umana sau tehnica, pe ministrul sănătății și pe șeful departamentului de urgente.

+1 (1 vot)
Marcel Cristea
13.04.2021, 05:31:57

One life is one too many, and you call yourself a doctor. Somebody fire his idiot and banned him from practicing medicine!

-1 (1 vot)
Modifică Setările