Arafat nu exclude înăsprirea restricţiilor: Se pot lua şi alte măsuri suplimentare în zonele care sunt afectate mai grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arafat

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat consideră că majoritatea populaţiei a respectat măsurile de prevenire a răspândirii virusului în România, însă subliniază că este nevoie ca toată lumea să le respecte pentru ca răspândirea SARS-CoV-2 să încetinească. El atrage atenţia asupra faptului că nu trebuie să mai existe "suspiciuni” cu privire la existenţa virusului.

"Dacă acum câteva luni aveau suspiciuni unii şi aveau întrebări dacă virusul ăsta există, nu ar trebui să mai aibă aceste suspiciuni, văzând ce se întâmplă în România şi în jurul nostru şi câte persoane decedează în fiecare zi”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, într-o intervenţie la B1 Tv. 

Acesta a precizat că impactul noilor măsuri restrictive se va vedea după două cicluri de 14 zile de la aplicarea lor.

"Eu nu cred că o să ajungem la un platou până nu vedem impactul şi al noilor măsuri pe care le avem, dacă sunt aplicate corect de noi toţi. (...) Evaluarea reală asupra impactului acestor măsuri are nevoie de 30 de zile, de două cicluri de 14 zile, este părerea epidemiologilor", a afirmat Arafat.

El a subliniat importanţa respectării măsurilor de către toată lumea, arătând că sunt "măsuri necesare pentru a reduce mobilitatea şi contactul care sunt considerate de către epidemiologi motivul principal pentru creşterile care au fost în ultima perioadă".

"În faza următoare cel mai probabil vom avea creşteri continue până ajungem la un platou, nu mă aştept că dacă s-au luat măsurile luni, marţi o să avem o schimbare”, a arătat Arafat.

Acesta a declarat că "e foarte greu de prezis” care este plafonul de îmbolnăviri la care România s-ar putea stabiliza dacă se ajunge la un număr relativ constant de îmbolnăviri.

Referindu-se la şcoli, Raed Arafat a arătat că existau deja mai multe locuri care trecuseră în zona roşie şi unde şcolile intraseră deja în online, iar copiii pot fi transmiţători ai virusului fără a prezenta simptome. 

Secretarul de stat din MAI s-a arătat convins că majoritatea românilor au înţeles importanţa respectării regulilor, însă a subliniat faptul că minoritatea care nu a respectat măsurile de prevenire are un rol în răspândirea bolii. 

"Nu putem spune că populaţia în general, poate că o parte a căzut pradă campaniilor de diminuare a rolului măştii. (...) Eu am convingerea că o mare parte a populaţiei a înţeles deja de mult timp şi respectă regulile, dar trebuie să le respectăm cu toţii pentru că partea mai mică răspândeşte boala la cei care respectă măsurile", consideră Raed Arafat.

Arafat a precizat că acolo unde au fost impuse restricţii "s-a considerat că există un contact intens” şi prin urmare un risc de răspândire.

"Dacă nu ajungem să avem un impact serios al acestor măsuri urmează o reevaluare. Asta scrie şi în hotărârea de Guvern. Dacă la reevaluare se va considera că sunt necesare şi alte măsuri, o să vedem la momentul respectiv”, a mai declarat secretarul de stat.

"Dacă nu scade suficient într-o lună înseamnă că măsurile nu sunt suficiente şi există risc de creştere mai departe. Şi atunci se impun şi alte măsuri. (..) Se pot lua şi alte măsuri suplimentare în zonele care sunt afectate mai grav”, a punctat Arafat.

El a spus că nu se discută neapărat despre lockdown.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite