Societate

articolul anterior articolul urmator

Arafat explică de ce este greu de realizat transferul pacienţilor cu COVID în afara ţării. Există discuţii cu Ungaria

1
8 Oct 2021 17:07:48
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că este greu de realizat transferul pacienţilor COVID în afara ţării, în special al celor de la ATI deoarece starea lor s-ar putea agrava pe drum. El a menţionat însă că există discuţii cu Ungaria pentru transferul unor pacienţi.

„Am explicat acest lucru şi de ce acest lucru este dificil de realizat, mai ales cu pacienţii de Terapie Intensivă. Totuşi, ne întreabă lumea de ce transferăm în interiorul ţării cu avionul. În interiorul ţării avionul decolează la înălţime mică, aterizează, oriunde se ajunge într-o oră, pacientul este predat. În afara ţării distanţele sunt mari, sunt pacienţi foarte instabili, chiar şi în interiorul ţării am refuzat să ducem pacienţi pe cale aeriană şi nici pe cale terestră pentru că nu suportau transferul.
 
Am explicat şi acum o săptămână. Am avut o fereastră să trimitem pacienţi tot la Târgu Mureş cu avionul şi din pacienţii selectaţi a trebuit să schimbăm pentru că medicii care aveau pacienţii mi-au zis foarte clar că pacientul nu suportă transferul, nici cu ambulanţa până la aeroport. Şi atunci nu pot să-l duci. Nici în afară nu poţi să îl duci”, a afirmat şeful DSU. 
 
El a precizat că există discuţii cu Ungaria în acest sens. 
 
„Modul în care trebuie să lucrăm în primul rând este creşterea capacităţii. Faptul că putem duce câţiva pacienţi în altă zonă nu va rezolva problema de aici pentru că asta înseamnă că trebuie să ai pod aerian, vedeţi în fiecare zi vin cazuri, unele sunt netransportabile, pe cine alegi, pe cine trimiţi, pe cine nu trimiţi. Există discuţii cu Ungaria, se ştie deja că sunt discuţii cu Ungaria, se perfectează un mecanism pe care este posibil să îl folosim, facilităţi sau posibilităţi de a trimite din zona transfrontalieră şi acest lucru aşteptăm să fie perfectat, nu se poate perfecta într-o zi, două”, a mai transmis Raed Arafat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

a4
8.10.2021, 19:04:34

ma nu se poate da'.............. de she nu duc pa astia de nu s-au vaccinat direkt in Ukraina :?:) sau la rusi :?:))))))))))))) tot la dushmanu de ungur il duc ca nu au bani s aii duca cu abionu in Viena:)))))))))saracani romanache astia:) saracani la minte ...auzi sa nu te vaccinezi cand s-o putut:))))))) io iash trimite direct la beserika bortohoatza pi toti astia la kilogram sa aiba grije de ei bortohotzii.

-12 (12 voturi)
Modifică Setările