Arafat: Putem să prevenim un val 4 cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Înseamnă să lăsăm sfaturile „divelor” care apar pe la televiziuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat FOTO Raed Arafat / Inquam Photos / George Calin
Raed Arafat FOTO Raed Arafat / Inquam Photos / George Calin

Entuziasmul pentru vaccinare al populaţiei a scăzut şi din cauza sfaturilor „unor dive” de pe televiziuni, care pozează în experţi şi răspândesc opinii false, a declarat vineri seara la Digi24 Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Noi putem să prevenim un val patru al pandemiei cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Acest lucru ce înseamnă? Înseamnă: lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni - şi ştiu despre cine vorbesc aici, dar nu vreau să spun numele - una, în mod special, care apare şi comentează toată ziua”, a spus Raed Arafat, la Digi24. 

Însă la insistenţele moderatorului de a nominaliza persoana respectivă, Raed Arafat a spus: „Eu am evitat să numesc, dar când apare una ca doamna Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toţii, comentând vaccinarea, măsurile, tot, într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu. Da, este dreptul acestei persoane să-şi spună opinia. Cu toţii avem acest drept să ne spunem părerea. Dar când această părere este exprimată de o persoană care se pretinde un expert şi mulţi oameni o cred devine o problemă. Şi această persoană când este promovată - şi nu numai ea - şi vine cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă ”, a mai explicat Raed Arafat.

El a explicat de ce se rezgândesc unele persoane asupra vaccinării şi de ce îi cred pe cei care au un discurs anti-vaccin. 

„Noi am fost de dimineaţa până seara spuşi că ce se întâmplă nu este OK, vaccinarea nu e OK, aia nu e OK, aia nu e OK - şi asta totul transmis indiferent ce mesaje s-au dat de la comitetul de vaccinare, de peste tot. De multe ori am văzut predominând mai mult partea cealaltă, şi promovată,  şi arătată, de social media nici nu mai vorbim. Aceste persoane trebuie să spună pe ce se bazează când vorbesc. Oamenii simpli le cred şi uneori le cred mai mult decât ne cred pe noi, pentru că folosesc un limbaj pe care poate noi nu vrem să îl folosim, folosesc o chestie care arată că e superioară persoana care critică, zeflemeşte, înjură”, a arătat şeful DSU.

Arafat a mai subliniat că în acest caz o responsabilitate revine şi moderatorului emisiunilor în care apar astfel de personaje.

„Responsabilitatea noastră ca şi comunitate este să ne informăm de la infecţionişti, de la epidemiologi, să vedem alte ţări ce fac. Israelul chiar vrea să ucidă toată populaţia? Ne facem rău ascultând astfel de abordări şi ajungem în situaţia în care oamenii, bătrânii, se sperie, nu vor să se vaccineze, astfel că variantele noi se răspândesc şi ei rămân vulnerabili”, a argumentat Raed Arafat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite