Societate

articolul anterior articolul urmator

Argumentele groteşti ale lui Jim Carrey şi noua formă de eugenie socială

20
23 May 2019 11:42:06
Cătălin Sturza

Jim Carrey a postat pe Twitter o caricatură grotescă, cu guvernatoarea Statului Alabama în postura unui copil care este avortat prin sucţiunea creierului (o procedură folosită în „clinicile” de avort).

Caricatura postată de actorul american este însoţită de mesajul „dacă vrei să întrerupi o sarcină, ar trebui să o faci înainte ca fetusul să devină guvernatoarea Statului Alabama” (în condiţiile în care Statul Alabama a promulgat, recent, o legislaţie care restricţionează avortul).

Dincolo de grotescul caricaturii, Jim Carrey reia un argument folosit, tot mai des, de activiştii pro-avort: şi anume, că avortul ar fi o formă de eugenie socială şi că ar „curăţa” societatea de elementele impure sau indezirabile. La noi, Mircea Toma vehicula anul trecut acest argument pe blogul său, când cita fără nici o rezervă sau distanţare o lozincă împotriva Marşului pentru Viaţă: „Dacă fecioara Maria ar fi făcut avort, acum am fi fost scutiţi de voi, cei proşti”. (la punctul 3, aici).

Recent, un deputat democrat din Statul Alabama a declarat că „unii copii sunt pur şi simplu nedoriţi – aşadar, ori îi ucizi acum, ori îi ucizi mai târziu”. Deputatul John Rogers a recunoscut deschis că avortul înseamnă uciderea unor copii, şi şi-a întărit ideea: „Dacă îi aduci pe lume nedoriţi şi neiubiţi, e ca şi cum i-ai trimite direct la scaunul electric. Aşa că ori îi ucizi acum, ori îi ucizi mai târziu.” În realitate, în Statele Unite au avut loc, anul trecut, 25 de execuţii pe scaunul electric, în timp ce statisticile oficiale indică faptul că au fost avortaţi peste 900.000 de copii.

Folosirea unor astfel de argumente groteşti, dacă nu de-a dreptul monstruoase moral, arată că activismul pro-avort intră într-o nouă etapă. Şi anume, este recunoscut deschis faptul că avortul înseamnă uciderea unor copii, ba chiar sunt expuse, grafic, şi metodele îngrozitoare prin care aceşti copii sunt ucişi (vedeţi caricatura din imagine). Dar, în acelaşi timp, se vehiculează „necesitatea” avortului, ca formă de „curăţare” a societăţii, sau de construire a unei societăţi mai „pure” – ideologic, în primul rând. Şi eugenia, şi ideea de „puritate” sunt idei esenţiale caracteristice fascismului. Altfel, chiar dacă am avea certitudinea că un copil ar deveni Hitler, „soluţia” de a-l ucide din faşă este una aberantă – ceea ce putem face este să-i asigurăm acelui copil condiţii de creştere şi de educaţie mai bune, un mediu familial mai stabil pentru a-i da o şansă să nu devină Hitler; şi în nici un caz să îl ucidem pentru ceea ce ar putea el să devină.

P.S. Procedura pomenită de Jim Carrey se referă la avortul în ultimul trimestru de sarcină, când capul copilului este prea mare, oricât de dilatat artificial ar fi colul femeii. Şi atunci cei care fac avortul înfig în capul copilului o seringă cu care îi extrag creierul, pentru a-i zdrobi mai uşor capul. Nu este în nici un fel o metaforă – ci se referă la un procedeu extrem de violent care chiar aşa se desfăşoară, cum arată imaginea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Nicu Czernowitz
23.05.2019, 12:44:09

Nivelul de aberatie la care au ajuns neomarxistii (din fericire, ideologia nu este inca pusa in intregime in practica) nu l-au atins nici macar fascistii sau comunistii. Pe langa teoria eugeniei si alte imbecilitati, izvorate si dintr-o feroce ignoranta si lipsa de cultura, un analfabetism functional la cote ametitoare, ei au venit si cu conceptul de "crime de gandire", unde pe baza diagnosticelor aparatelor de citire a gandurilor, care se dezvolta acum, vei putea fi inchis pentru fapte pe care inca nu le-ai facut! Nu a fost Orwell una din cele mai mari minti ale sec 20?

+1 (1 vot)
Radu Mircea
23.05.2019, 13:05:51

# Catalin Sturza lo stiu ca tratamentul este costisitor , ca poate familia s-a saturat sa plateasca mofturile dvs. , ca sperantele sunt mici , daca nu inexistente , ca vindecarea devine o '' fata Morgana '' atita timp cit ati invatat cum se fura semnalu' de net . Dar sa va repeziti la beregata lui Jim Carrey pentru o caricatura foarte reusita , depaseste limitele bunului simt . Cu o chestie totusi sunt de acord : Numai pentru a exista posibilitatea de a avorta un specimen ca Hitler sau Catalin Sturza voi fi intodeauna de acord cu avortul pina prin luna a treia . Dupa acea va ramine la latitudinea femeii sa hotarasca , macar pentru ca uterul este inca al ei !!!

+1 (5 voturi)
Stan Papusa
23.05.2019, 15:07:55

Nu stiu daca Orwell a fost una din cele mai mari minti ale sec 20 sau una dintre cele mai bine informate persoane ale sec 20 (vezi colaborarile sale cu MI 5 & 6) - dar dreptate a avut, cu siguranta. Nenorocirea este ca suntem pe cale sa-i depasim cele mai sumbre (pre)viziuni. Si pe ale lui, si pe ale lui Huxley. Nici macar Orwell nu s-a putut gandi ca nu numai ca va exista Big Brother, dar ii vom plati noi si abonament ca sa-i permitem sa ne cunoasca fiecare miscare. Iar la nivelul de lipsa de cultura si ignoranta la care s-a ajuns n-a indraznit sa viseze nici cel mai feroce dictator.

+2 (2 voturi)
Paun Al
23.05.2019, 14:10:47

In lumea de azi , ar trebui sa se ajunga foarte rar la avort . Metodele contraceptive , educatia sexuala ar trebui sa previna ajungerea la avort . Numai ca aceeasi lupi moralisti , din care face parte si dl Sturza , sar ca arsi , cu manie ... crestina , cand se pune problema educatiei sexuale in scoli , a preventiei avorturilor . Aceiasi lupi moralisti nu vin cu solutii practice , concrete , cand din diverse motive , se ajunge la sarcini nedorite . Nu am auzit ca dl Sturza , ca alti moralisti de fatada ,ca si multimea de crestini declarati ... sa doreasca de ex sa infieze copiii nedoriti , care altfel ar fi fost avortati ... Daca va pasa cu adevarat de avorturi ...infiati-le copii nedoriti ! Dar nu , dv vreti sa ne nasca ..sa fie lasati prin orfelinate ,sa fie tratati ca si copii nedoriti , sa se chinuie o viata cu cei ce au boli genetice , sau de alta natura , depistabile inainte de nastere . Nu dv combateti tare cu vorba . Problema avortului este foarte delicata si trebuie stabilit in ce masura o parte a societatii hotaraste ce face femeia cu corpul ei , "nationalizeaza " uterul femeilor . Nimic despre barbati .... De ce nu-i obligati si pe barbati sa ia obligatoriu anticonceptionale , sau sa foloseasca obligatoriu prezervative , daca nu au acordul femeii , ca vor un copil impreuna ... Iar daca barbatii nu respecta legea sa fie pedepsiti , ca si femeile care fac avort . O multime de tragedii , orori din lumea asta s-au intamplat pentru ca unele grupuri sociale isi aroga dreptul de a limita drepturile si libertatile altor categorii , femeile in cazul de fata Cat despre "eugenia sociala '..."bunii crestini " si lupii moralisti ... sunt adeptii metodei lui Dumnezeu de a "rezolva " problema ... solutia suferintei aici pe pamant si a suferintei vesnice in presupusa "viata de apoi ".

0 (6 voturi)
A(n)
23.05.2019, 15:19:07

Paun Al "De ce nu-i obligati si pe barbati sa ia obligatoriu anticonceptionale , sau sa foloseasca obligatoriu prezervative , daca nu au acordul femeii , ca vor un copil impreuna ..." Se pare ca sunteti lup moralistosofistic. Da nu v-am vazut mergand cu punga de prezervative acolo unde nu vreti sa fie avort! Daca va pasa asa mult de avort montati prezervative!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (20)